UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-10-16 17:20

Jégkorong: akik bízhatnak a „meghívóban” – íme az előzetes NHL-draftlista, ezúttal magyar résztvevővel

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2019/20-as idénye éppen csak elkezdődött, ám a szakértők máris elkezdték összegyűjteni azoknak a játékosoknak a névsorát, akik közül a jövő évi drafton a klubok válogatnak majd. Mi most – az NHL honlapjának segítségével – a legjobbakat mutatjuk be, valamint a legesélyesebb magyar, Papp Kristóf esélyeit latolgatjuk.

Az 1/1-es cetli első számú várományosa Alexis Lafreniere, quebeci első számú juniorligában szereplő Rimouski együttesének fényes jövő előtt álló csillaga, aki az előző idényben 61 mérkőzésen szerzett 105 pontjával (37 gól+68 gólpassz) kiérdemelte a legjobb játékosnak járó egyéni elismerést, a jelenleg zajló szezonban pedig hét összecsapáson 16 pontjával (4 gól+12 gólpassz) vezeti a kanadai táblázatot. Érdekesség, hogy csapatából már korábban is került ki előkelő „kiválasztott”, 2005-ben Sidney Crosby, 1998-ban pedig Vincent Lecavalier.

Az előzetes draftlista szerint Alexis Lafreniere a legesélyesebb 1/1-es Forrás: sportsnet.ca
Az előzetes draftlista szerint Alexis Lafreniere a legesélyesebb 1/1-es Forrás: sportsnet.ca
A második helyen egy még csak 17 esztendős hokis szerepel, az ugyancsak kanadai Quinton Byfield az előző idényben az ontariói ligában 64 mérkőzésen 61 pontot szerzett (29 gól+32 gólpassz), ezzel őt választották az év újoncának. A harmadik és a negyedik helyen két svéd játékos található, akik az idei junior-világbajnokságon – amelyet december 26-tól Csehországban rendeznek meg – akár egy sorban is riogathatják az ellenfeleket: Alexander Holtz a Djurgarden, Lucas Raymond pedig a Frolunda korosztályos együttesében termelte számolatlanul a pontokat, ugyanakkor már mindketten megmutatták magukat felnőtt szinten is. A kapusok közül elsőként a hatodik helyen az orosz Jaroszlav Aszkarov neve olvasható. Vezetésével az U18-as válogatott tavaly ezüstérmet nyert a világbajnokságon, idén pedig megnyerte a  Hlinka Gretzky Kupát, amelyet 1,25-ös kapott gólátlaggal és 96(!) százalékos védési hatékonysággal zárt. Érdekesség, hogy a védők képzeletbeli rangsorát Jamie Drysdale vezeti, aki korántsem gigantikus termete (180 cm, 79 kg) ellenére korosztálya egyik legjobb hátvédjének tartanak, ráadásul kifejezetten ponterős, hiszen 63 mérkőzésen az ontariói ligában 40 pontot szerzett, amire egyetlen újonc sem volt képes a posztjában ebben a bajnokságban.
Akár Papp Kristófot is kiválaszthatják a jövő évi drafton Forrás: Madison Capitols
Akár Papp Kristófot is kiválaszthatják a jövő évi drafton Forrás: Madison Capitols
Na de térjünk rá a magyar fiúra, már csak azért is, mert régen szerepelt játékosunk ebben az elit társaságban. A magyar jégkorong egyik legnagyobb ígéretének számító, 18 éves Papp Kristóf már az előző szezonban letette a névjegyét a világ legjobb négy juniorbajnoksága közé sorolt USHL-ben. 58 mérkőzésen 38 pont került a neve mellé, amivel a valaha volt legeredményesebb magyar hokis lett a tengerentúli elitligákban.  S a jelek szerint idén sem adja alább, az eddigi 4 mérkőzésén 2 gólnál és 3 gólpassznál jár. „Nagyon megtisztelő, hogy erre a listára felkerülhettem, ami óriási elismerés. Természetesen boldog vagyok – mondta a csatár a Jégkorongblognak. – Ám a lista még változhat szezon közben pozitívan, de akár negatívan is. Ezért inkább motivációnak veszem, hogy még keményebben gyakoroljak. A csapatársaim, az edzőim mind gratuláltak, örültek a hírnek, de őszintén szólva próbálok nem túl sokat gondolni a draftra. Úgy gondolom, ha tartom ezt a pont/meccs átlagot, és nagyon jó szezont hozok, akkor lesz esélyem, de még hosszú és kemény hónapok állnak előttem.” Aztán ki tudja, lehet, a következő években valóra válik az álom, és Papp Kristóf lesz az első magyar, aki jégre lép a legnagyobb színpadon, az NHL-ben. A teljes lista itt olvasható. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.