UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2019-10-16 15:00

Kosárlabda: Tóth Franka U20-as Európa-bajnoki címet szerezne jövőre a nemzeti együttessel

Az U18-as Európa-bajnoki bronzérmes kosárlabdázóval, a 18 esztendős Tóth Frankával beszélgettünk súlyos sérüléséről (amelyből egy év után hamarosan felépül), arról, miért igazolt a Vasas Akadémiából az ELTE-BEAC Újbuda felnőttélvonalban szereplő csapatába, de szóba került az is, hogy jövőre meg szeretné szerezni a hazai sportági történelem első női kontinensbajnoki címét az U20-as nemzeti együttessel.

„A Kosárlabda Akadémia Pécs elleni juniorbajnokin, a 35. percben ziccerben voltam, és amikor ugrásra léptem, bal lábamban elszakadt a térdszalagom. Nem ütköztem, a lábam valamiért egyszerűen nem bírta a mozdulatot. Egyből éreztem a fájdalmat, de nem is sejtettem, hogy ekkora baj lesz belőle” – nyilatkozta közel egy évvel ezelőtt honlapunknak az U18-as kosárlabda-válogatottal – csapatkapitányként – Európa-bajnoki bronzérmes, U17-es vb-negyedik Tóth Franka. Megműtötték, s ezután három hónapot teljes pihenéssel kellett töltenie:

Tóth Franka (pirosban) a 2018-as udinei U18-as Európa-bajnokságon Forrás: FIBA
Tóth Franka (pirosban) a 2018-as udinei U18-as Európa-bajnokságon Forrás: FIBA
„Pokoli fájdalmaim voltak a beavatkozás után. A hajlítóm egy részét kivették, azt pótolták. Mentálisan ugyanakkor jóval nehezebb volt a dolgom, nem volt egyszerű beletörődni a tehetetlenségbe. Az első hetekben mankóra szorultam, alig-alig kelhettem fel az ágyból. Ez persze, idővel javult, de a rehabilitáció elkezdésével várni kellett” – emlékezett vissza a nehéz időszakra Tóth. Az U18-as válogatott vezetőedzője, Völgyi Péter rengeteget segített Franka felépülésében. Többek között ő egyeztette, hogy a nemzeti együttes terapeutája, Lukasz Trzaskoma foglalkozzon vele a rehabilitáció alatt. „Az izom teljesen elsorvadt a lábamon, ezt szörnyű volt látni. Gyógytornával kezdődött, és fokozatosan haladtunk az erősítéssel. Kontaktban még mindig nem játszhatok, nem adott zöld utat Lukasz, de ha minden jól megy, úgy hamarosan erre is sor kerül. A nagy célom az, hogy még az idén pályára lépjek az NB I-ben.” Ha ezt meg is teheti, már nem a Vasas Akadémia színeiben, mivel júniusban leigazolta őt az ELTE-BEAC Újbuda csapata. „Egyéves szerződést szerettem volna Pasaréten, de ők a hároméveshez ragaszkodtak, emiatt nem tudtunk megegyezni. Több megkeresést is kaptam, végül az újbudaiak mellett tettem le a voksom. Sokat nyomott a latban, hogy új impulzusokra volt szükségem, többeket ismertem, és az is, hogy nem mindennap dolgozhat együtt az ember Balogh Judittal… A Vasasnak sokat köszönhetek, nagyon kedvesek voltak: a tízéves közös munka emlékére bekeretezett mezt kaptam. Jól esett a női szakosztályvezető, Bolyó Judit segítsége is, aki szintén mindvégig támogatott a felépülésben.” Völgyi Péter csapata idén ezüstérmes lett a szarajevói U18-as Európa-bajnokságon, nem sokkal később pedig tizedik lett a bangkoki U19-es világbajnokságon a nyáron. Franka természetesen, örült a lányok sikerének: „Fájt, hogy nem segíthettem őket, de szorítottam nekik, és boldog voltam a sikerük miatt. Ironikus, de akkor tanultam újra ziccert dobni, amikor ők a vébén léptek pályára. Remélem, jövőre visszatérhetek, és megnyerjük a hőn áhított kontinensbajnoki aranyérmet!” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.