UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-10-18 18:01

„Sajnos kevés játékos közül lehet válogatni” – állítja Gera Zoltán, az U21-es futballválogatott edzője

A 2021-es, részben hazai rendezésű korosztályos Eb-re készülő magyar U21-es labdarúgó-válogatott a héten lejátszotta a negyedik felkészülési meccsét is a nyáron kinevezett új szövetségi edző, Gera Zoltán irányításával. A magyar csapat a dánok elleni 0–0, valamint a norvégoktól (0–3) és a horvátoktól elszenvedett vereség (1–4) után a két év múlva esedékes Eb-n társházigazda Szlovénia vendégeként is kikapott (0–1). Gera Zoltán elmondta, problémát jelent, hogy a számításba vehető futballisták közül többen nincsenek játékba a klubjaiknál, nincs sok választási lehetősége, de bizakodva várja a folytatást.

– A horvátok elleni 4–1-es vereséget követően azt emelte ki, hogy túl sok területet hagyott a csapat az ellenfélnek, ez eredményezte a négy gólt. Szlovéniában csak egy gólt kaptak, viszont egyet sem lőttek, és ismét vereség lett a vége… – A horvát meccshez képest játékrendszert váltottunk, megpróbáltuk stabilizálni a védekezésünket – kezdte értékelését megkeresésünkre a szlovénoktól elszenvedett 1–0-s vereség után Gera Zoltán, az U21-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzője. –  Ez a része most rendben is volt a játékunknak, ezzel elégedett vagyok. Tudtuk, hogy kontrákból veszélyesek, és van egy gólerős csatáruk, azt kellett megakadályoznunk, hogy hozzá eljusson a labda, ezt sikerült megvalósítanunk.

Gera Zoltán élvezi az edzői munkát, de jobb eredményekre számított az U21-es válogatottnál Fotó: mlsz.hu
Gera Zoltán élvezi az edzői munkát, de jobb eredményekre számított az U21-es válogatottnál Fotó: mlsz.hu
– Viszont nem sikerült gólt szerezni, és négy meccs alatt mindössze egyszer talált a kapuba a csapat. Hogyan lehet ezen változtatni? – A támadójátékkal nem vagyok elégedett. Nem találtuk a fogást az ellenfélen, pontatlanul játszottunk. Próbáltunk variálni a játékunkon cserékkel, de nem volt bennünk annyi, hogy veszélyt jelentsünk a kapura. – Kívülről is úgy tűnt, hogy hiányzik az agresszivitás, az a támadószellem, ami gólt eredményezhet, és az egész korosztályban nem nagyon látni azokat a játékosokat, akiktől a gólokat várhatjuk. Vagy ön látja a gólerős fiatalokat? – Bizakodom a kerettel kapcsolatban, meglesznek a megfelelő játékosok. Bíró Bence nagyon szorgalmas, Szánthó Regő nagy tehetség, felnőttek között is meghatározó játékos lesz, de a most hiányzó Kovácsréti Márk is tehetséges. Meg kell találnunk az ideális összeállítást, hogy mindenki azon a poszton szerepelhessen, amelyiken a legtöbbet tudja kihozni magából. Ha játékban fejlődünk, akkor a támadóink is többször fognak helyzetbe kerülni. – A Benfica játékosa, Csoboth Kevin is tagja volt a legutóbbi keretnek, de végül nem játszott. Ő nem jelenthetne megoldást a támadósorban? – Az ő játékát a második meccsre terveztük, de miután a horvátoktól elszenvedett vereség után játékrendszert váltottunk, a 3-5-2-es szisztémában nem volt helye. A kezdőcsapatot egyébként mindig az edzéseken nyújtott teljesítmény alapján állítjuk össze, mivel többen nem játszanak a klubjukban, így csak a tréningeken figyelhetjük meg őket. – Kialakult már az a mag, amelyre hosszú távon építi majd az U21-es válogatottat? – Sok nyitott poszt van még, melyekre keressük a megfelelő játékosokat. Ilyen például a belső védő posztja, melyre először hívtuk meg a Révkomáromban jó teljesítményt nyújtó Varjas Zoltánt, aki jó benyomást tett rám. Sajnos kevés játékos közül lehet válogatni, kevesen vannak játékban a számításba vehetők közül, többségük az NB II-ből jön, mert például a légiósok nemigen játszanak csapatukban. Például Tajti Mátyás és Schäfer András sem szerepel a klubjában. Aki pedig nincs játékban, az hamarabb elfárad, nemcsak fizikálisan, hanem a koncentráció terén is. Ezért is cserélünk sokat. – Három hónapja nevezték ki az U21-es csapat élére, hogy érzi magát az új szerepben? – Természetesen jobb eredményekre számítottam, de élvezem a munkát, és még jobban fogom élvezni, ha eredményesek is tudunk lenni. Most még hiányzik a sikerélmény, hiszen csak egy gólt szereztünk, és még nem győztünk, de bizakodva várom a folytatást, az északírek és az osztrákok elleni meccset. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.