UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-10-22 20:13

Öttusa: remek befejezés vagy nagyszerű kezdés? A tapasztalatszerzésről szólt az ORV

Remekül szerepelt a magyar korosztályos öttusa-válogatott az U17-es és U19-es korosztály számára Lengyelországban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Az, hogy mindössze négy ország vett részt a viadalon Dobronyi Dorina két és Gáll András egy egyéni aranyérmének értékét nem csökkenti. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány mindenkivel elégedett.

öttusaszövetség
öttusaszövetség
Annál, hogy hány magyar fiatal öttusázó szerepelt a hétvégén a lengyelországi Spalaban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén, csak azt nehezebb összeszámolni, hogy hány éremmel tértek haza. Azért megtettük, és a négy ország versenyzőit felvonultató háromnapos viadalra érkezett harminc fős magyar küldöttség végül négy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szerzett. A lengyelek, csehek és portugálok mellett szereplő magyarok az U17-es és U19-es korosztályban is remekeltek, az egész mezőnyből kimagaslott a még mindig csak 15 éves Dobronyi Dorina, aki mindkét korcsoportban egyéni győzelmet aratott, de dicséret illeti Gáll Andrást is, aki a fiatalabbak között tudott nyerni. Persze jó kérdés, hogy az ORV hol helyezkedik a nemzetközi versenyek rangsorában. Biztos, hogy nem ott, mint két éve, amikor tizenkilenc ország vett részt rajta, bár az akkori zsúfoltság betudható az olimpia előtti évnek, hiszen a verseny ötkarikás kvótapontokat is nyújtott. „Abból a szempontból nem volt nagy jelentőségű az ORV, hogy a korosztályos világversenyek idén már lezárultak – mondja Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány. – Sajnos nem a legjobbkor rendezik, hiszen nehezen lehet eldönteni, hogy az év zárásaként kell rá tekinteni, vagy a felkészülés kezdeteként. A mi fiataljaink ilyenkor kezdik az alapozást. Kétségtelen viszont, hogy a három nap remek alkalmat kínál a tapasztalatszerzésre és a versenykörülmények között gyakorlásra.” A kapitány arról is beszámolt, hogy a nem éppen ideális időpont ellenére a cseh és a lengyel csapat is legjobbjaival volt jelen, így igen jó versenyek kerekedtek ki. Nem mellesleg, számos újonc próbálhatta ki magát a válogatottban, és Szloboda József örömmel nyugtázta, hogy mindenki élt a lehetőséggel, magához képest a legjobb teljesítményre volt képes. Az egymagában öt érmet szerző Dobronyi Dorinára is kitért. „Nagy jövő állhat, mert rendkívül tehetséges és szorgalmas kislány. De nemcsak ő, szerencsére vannak még mellette néhányan, akik hasonló erényekkel rendelkeznek. Azt kívánom, hogy továbbra is ilyen hozzáállással készüljenek, versenyezzenek. Célunk, hogy felnőttkorra is minél többen megmaradjanak a sportágban, és akkor is eredményesek legyenek.” A magyar csapat az érmek mellett a legeredményesebb nemzetnek járó vándorkupát is hazahozhatta.  

OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, SPALA (LENGYELORSZÁG) U19 fiú: 4. Gáll András, 7. Szakály Bence, 9. Katona Bence, 15. Páczai Dávid, 16. Tamás Botond, 20. Pataki Gergely, 22. Batuska Dominik,  24. Szentprónai Dominik, 26. Marosvári Ádám, 27. Csák Milán Csapat: 2. U17 fiú: 1. Gáll András, 6., Kolonics Dániel, 9. Vajda János, 10. Csák Milán, 13. Hlopka Tamás, 15. Jassó Zalán, 16. Marosvári Ádám, 17. Páczai Dávid, 22. Juhász Áron Csapat: 2. U19 leány: 1. Dobronyi Dorina, 3. Kozma Réka, 5. László Bea, 7. Deák Melinda, 8. Marschall Réka, 9. Dulai Kinga, 10. Ürögi Zsófia, 12. Putyera Brigitta Csapat: 1. és 2. U17 leány: 1. Dobronyi Dorina, 6. Bauer Blanka, 7. Basa Lili, 9. Walthier Laura Csapat: 2. U19-es mix váltó: 2. Kozma Réka-Szakály Bence, 3. Dobronyi Dorina-Gáll András, 4. Ürögi Zsófia-Batuska Dominik, 6. Dulai Kinga-Pataki Gergely, 7. Marschall Réka-Tamás Botond, 9. Deák Melinda-Katona Bence, 10. Putyera Brigitta-Szentprónai Dominik U17-es mix váltó: 4. Basa Lili-Vajda János, 6. Walthier Laura-Kolonics Dániel, 8. Bauer Blanka-Jassó Zalán

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.