UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-10-24 09:11

Cselgáncs: portré az elsőévesként ifjúsági vb-aranyérmes Mamira Lucáról

Szeptember végén Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban rendezték meg az ifjúsági cselgáncs-világbajnokságot, amelyen egy elsőéves magyar versenyző rögtön a nyitónapon aranyérmet szerzett: a mindössze 15 esztendős Mamira Luca élete legjobb teljesítményével diadalmaskodott, a rendkívül céltudatos dzsudoka azonban nem elégszik meg ezzel a sikerrel, és már gőzerővel a következő szezonra koncentrál.

Mamira Luca az általános iskola első osztályában a bátyját kísérte el egy cselgáncsedzésre, amelynek hangulata egy pillanat alatt megragadta, és szinte azonnal tudta, hogy ő is ezt szeretné csinálni. Hozzátette: a csapatsportokhoz sohasem érzett magában kellő tehetséget, ráadásul ő inkább az a típus, aki szereti maga alakítani az eredményt.

Így örült Mamira Luca a világbajnoki aranyérmének Forrás: IJF
Így örült Mamira Luca a világbajnoki aranyérmének Forrás: IJF
A Toto Sport SE-ben kezdte pályafutását, amely rövidsége ellenére már most sikerekben gazdag. Elég csak arra gondolni, hogy első megméretésén rögtön a dobogó tetejére állhatott fel. Elmondása szerint már akkor eldöntötte, hogy egyszer Magyarországot fogja képviselni az olimpián. Ránézésre nem sokan mondanák meg róla, hogy az egyik legkeményebb küzdősportban korosztályának legjobbja a világon, hiszen versenyen kívül is csak 42–43 kilogrammot nyom, ugyanakkor ez gyakorlatilag színtiszta izom. Jól mutatja ezt, hogy a kazahsztáni világbajnokság mérlegelésekor testzsírszázaléka mindössze három volt. Elmondása szerint a fogyasztással nincs különösebb problémája (a nagy versenyekre általában egy-két kilótól kell megszabadulnia), de néha el tud keseredni, amikor pár nap koplalást követően is ugyanannyit mutat a mérleg. Ilyenkor általában jól beöltözve fut néhány kilométert, amely a legtöbb esetben meg is hozza a kívánt eredményt. A kazahsztáni világbajnokságra az egyik esélyesként utazott ki, hiszen ezt megelőzően sorozatban négy Európa–kupa-versenyen jutott döntőbe, ezeken két-két arany- és ezüstéremmel gazdagodott, majd következett a varsói ifjúsági Európa-bajnokság, amelyen a dobogó második fokára állhatott fel. A nyári, Japánban eltöltött edzőtábor után még tovább javult a formája, s ennek köszönhetően a csúcsra ért, hiszen fantasztikus versenyzéssel megnyerte a 40 kg-os súlycsoport küzdelmeit – úgy, hogy még akciót sem tudtak rajta bemutatni a riválisok. Mamira Luca négyből három ellenfelét is a földön tette harcképtelenné, a döntőben olasz riválisát kevesebb, mint egy perc elteltével fojtotta le. Alapvetően nem izgulós típus, egy kis félsz mégis benne van a bevonulások alatt, azonban amint elkezdődik a mérkőzés, ez eltűnik. Sok ideje nem maradt a pihenésre, hiszen októberben már az országos bajnokságon kell bizonyítania, immáron 44 kilogrammban, tehát viszonylag rövid idő alatt kell egy-két kilogramm izmot magára pakolnia. Természetesen azért nem maradhatott el a családi ünneplés – a világbajnokságot követően egy étteremben sok-sok hús és némi desszert volt a jól megérdemelt jutalom.

Illés Sándor, Mamira Luca edzője: „Úgy utaztunk ki, hogy egy éremre mindenképpen jók lehetünk, végül aztán a legszebb álmainkat is túlteljesítettük, ráadásul neki még 2021-ben lesz egy világbajnoksága ebben a korosztályban. Leginkább a céltudatossága emeli ki őt a többiek közül. Mindent a cselgáncsnak rendel alá, és legalább ennyire fontos, hogy ebben a családja is támogatja. Nem tudok neki olyan feladatot mondani, amit ne végezne el maximálisan, és nem csak azokról beszélek, amit látok. Ha például arra kérem, hogy szombaton ússzon, akkor biztos lehetek benne, hogy el is végezte a munkát. Már tavaly megbeszéltük, hogy egy súlycsoporttal feljebb lépünk, szerencsére minden segítséget megkapunk ehhez a sportpszichológustól kezdve a dietetikusig.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.