UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-10-28 21:13

Birkózás: öt szabadfogású magyar búcsúzott a budapesti U23-as világbajnokság nyitányán

Nem termett sok babér a magyaroknak a budapesti U23-as világbajnokság első, szabadfogású versenynapján a Ludovika Arénában: mind az öt versenyző búcsúzott a viadaltól. A legtovább az Erzsébeti SMTK Ukrajnából honosított kiválósága, Asarin Roman (65 kg) jutott, aki szép skalpokat gyűjtve menetelt a nyolc közé, ahol a kirgizek junior Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Ernazar Akmatalijev állította meg.

Hétfő reggel kezdődött az U23-as birkózók budapesti világbajnoksága a Ludovika Arénában. A nyitányon a szabadfogású férfiak első programcsomagjának versenyzői küzdöttek a finálés helyezésekért. Még nem a medálokért, a verseny ugyanis − ahogyan az a birkózó-világversenyeken lenni szokott − kétnapos az összes súlycsoportnak.

Halidov Gamzatgadzsinak (kékben) egy meccs jutott a budapesti U23-as világbajnokságon Forrás: UWW
Halidov Gamzatgadzsinak (kékben) egy meccs jutott a budapesti U23-as világbajnokságon Forrás: UWW
A magyaroknak nem indult túl jól a megméretés; Gulevszkij Konsztantyin tanítványi közül Asarin Roman (65 kg) jutott a legtovább. Az U23-as Európa-bajnokság idei bronzérmese jól kezdte a viadalt. Selejtezőre kényszerült a felnőtt Pánamerikai bajnokság idei harmadik helyezettjével, az argentin Agustin Destribatsszal, és magabiztos győzelmet aratott technikai tussal (12−2). A folytatásban sem akárki állt az Ukrajnából honosított versenyzőnkkel szemben: a kadétvilágbajnok, junior Eb- és vb-bronzérmes török, Selim Kozan, akit Asarin taktikus birkózással vert meg  (6−4). Jöhetett a negyeddöntő, ezzel együtt a junior Ázsia-bajnoki második Ernazar Akmatalijev. Asarin negyven másodperccel az utolsó sípszó előttig még 6−3-ra vezetett, ekkor hagyta el fél másodpercre a figyelme, és a kirgiz ezt kihasználva vitte le a földre és billentette jobbra−balra, egészen addig, amíg 6−14-et nem mutatott az eredményjelző. Roman bízhatott a vigaszágban, ám a kirgiz végül nem jutott be a fináléba, tehát Asarin búcsúzott a világbajnokságtól. Csakúgy, mint a többi magyar. Az idén junior Európa-bajnoki bronzérmes Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Antal Dániel (70 kg), a kadét kontinenstornán harmadik Lukács Botond (79 kg) és Végh Artúr (97 kg) egyaránt kikapott az első mérkőzésén, ráadásul egyikük legyőzője sem jutott az aranycsatáig, tehát mind a négyüknek véget ért a budapesti vb.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA Szabadfogás, 1. programcsomag A magyar érdekeltek 57 kg (20 induló): Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 65 kg (24 induló): Asarin Roman (ESMTK), 70 kg (22 induló): Antal Dániel (Újpesti TE), 79 kg (22 induló): Lukács Botond (Budapesti Honvéd SE), 97 kg (16 induló): Végh Artúr (Érdi Spartacus) Selejtező 65 kg: Asarin Roman−Agustin Destribats (argentin) 12−2 79 kg: Vejer Gulia (indiai)−Lukács Botond 3−1 Nyolcaddöntő 57 kg: Zanabazar Zandanbud (mongol)−Halidov Gamzatgadzsi 8−4 65 kg: Asarin Roman−Selim Kozan (török) 6−4 70 kg: Haruki Szeno (japán)−Antal Dániel '6−6 (nagyobb értékű akcióval) 97 kg: Szerik Bakithanov (kazah)−Végh Artúr 10-0 Negyeddöntő 65 kg: Ernazar Akmatalijev (kirgiz)−Asarin Roman 14-6

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.