UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-10-30 21:08

Birkózás: Oroszország volt a legsikeresebb szabadfogásban, Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik helyen zárt a budapesti U23-as világbajnokságon

Kuramagomedov Muradnak (74 kg) nem sikerült megszereznie az első magyar érmet a budapesti U23-as világbajnokságon, az ötödik helyen zárta a megméretést. Eközben a női szakág is megkezdte a küzdelmeket; Nagy Bernadett (76 kg) az egyetlen, aki folytathatja a versenyt a szerdán szőnyegre lépett négy magyar hölgy közül. Cikkünkben a tudósításunk mellett górcső alá vesszük, hogyan szerepeltek az egyes országok a szabadfogásúak viadalán.

Jó esély volt arra, hogy az U23-as birkózók világbajnokságán megtörik a jég a budapesti Ludovika Arénában, és megszületik az első magyar érem szabadfogásban. Az Oroszországból nemrégiben honosított versenyzőnk, Kuramagmedov Murad (74 kg) biztató előjelekkel vághatott a keddi elődöntőnek, hiszen a nála jóval fiatalabb, egyben esélytelenebb iránival, a 19 esztendős junior-világbajnoki hetedik Mohammad Nohidilarimival mérte össze tudását. A magyar végül nagy csatában alulmaradt, és a vigaszág győztesét várta a szerda esti bronzmérkőzésnek. Szerda délelőtt aztán kiderült, a tavalyi, budapesti felnőtt-vb ötödik helyezettjével, a mongol Biambadorj Bat-Erdenével találkozik a medálcsatában.

Kuramagomedov Murad (pirosban) az ötödik helyen végzett Budapesten Forrás: UWW
Kuramagomedov Murad (pirosban) az ötödik helyen végzett Budapesten Forrás: UWW
„A legfontosabb az volt, hogy lelkileg összeszedjük, mivel nagyon megtört a vereség után. Sok tényező hátráltatta a felkészülését, és nehezen fogadta el, hogy hatvan százalékos állapotban a legtöbbet hozta ki magából kedden. A mongol fiú erős és gyors, ám úgy vélem, Kuramagomedov felállhat a dobogóra” − mondta a helyszínen honlapunknak Bánkuti Zsolt, az U23-as szabadfogású válogatott mestere az ütközet előtt. Murad jól kezdte a párharcot: kétpontos levitellel szerezte meg a vezetést, és ezt az előnyt a menet végéig meg is tarotta. A második felvonást szintén a magyar kezdte dinamikusabban: a bírák harminc másodperces aktivitási időt szabtak ki a mongollal szemben, aki ezt az időt ki is használta: az első próbálkozása még sikertelen volt, ám felkapta Kuramagomedovot derékból, és hatalmas ötpontost dobott. Az akcióból még mögé tudott kerülni a magyar (5−3), de a párharc eredményét már képtelen volt megfordítani, tehát az ötödik helyen zárt. Az esti programot megelőzte a hölgyek versenyének nyitónapja, amelyen négy magyar volt érdekelt, és közülük hárman kiestek. A junior Eb-n bronzérmes Réczi Bianka (50 kg) a nyolcaddöntőben kapott ki a kadétvilágbajnok román Stefania Pricepututól, aki az elődöntőben meglepő vereséget szenvedett az ukránok idei junior−vb-ezüstérmesétől, Marija Vinniktől. Kadét Európa-bajnokunkat, Bognár Erikát (59 kg) a belorusz Julija Piszarenka múlta felül a tizenhat között, végül az U23-as Eb-n ötödik rivális alulmaradt a junior-világbajnok, immár olimpiai kvótás moldovai Anastasia Nichita ellenében. Biankán és Erikán kívül Nagy Alexának (68 kg) is véget ért a megméretés, ugyanis legyőzője, a junior Eb-ezüstérmes belorusz, Jauhenija Andrejcsikavának megálljt parancsoltak a nyolc között. Az egyetlen magyar vigaszágas az idén junior Európa-bajnok, korosztályos világbajnoki bronzérmes Nagy Bernadett (76 kg) lett. A sorsolása nem volt kedvező: rögvest a nur-szultani felnőtt-világbajnokság harmadik helyezettjével, az U23-as vb címvédőjével, a kínai Paliha Palihával találkozott. Bernadett csak megnehezíteni tudta riválisa dolgát: a 2−2 a kínaiak kedvezett, hiszen ő hajtotta végre a nagyobb értékű akciót. Paliha meg sem állt az aranycsatáig, Nagy tehát versenyben maradt a bronzmedálért. „Nem örültem, hogy a kínaival kerültem szembe rögtön az elején. Nagy meccset birkóztunk, és sajnálom, hogy nem az én kezemet emelték végül a magasba. Semmi kétségem sincs afelől, hogy mindent megteszek csütörtökön azért, hogy az én nyakamba kerüljön végül a medál. Ehhez biztosan vissza kell vágnom a tallinni junior-vb elődöntőjében elszenvedett vereségemért a tajvani Chang Hui-tsunak − mondta Bernadett azután, hogy megtudta, a vigaszágon folytathatja.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA Női szakág, 1. programcsomag A magyar érdekeltek 50 kg (19 induló): Réczi Bianka (Tatabányai SC), 59 kg (19 induló): Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), 68 kg (14 induló): Nagy Alexa (Csepeli BC), 76 kg (15 induló): Nagy Bernadett (Újpesti TE) Selejtező 68 kg: Andrejcsikava (fehérorosz)−Nagy Alexa 11−0 Nyolcaddöntő 50 kg: Priceputu (román)−Réczi Bianka tus 4−0-nál 59 kg: Piszarenka (fehérorosz)−Bognár Erika 4−0 Negyeddöntő 76 kg: Paliha Paliha (kínai)−Nagy Bernadett '2−2 (nagyobb értékű akcióval) Vigaszág 61 kg: Diniszlam Tahtarov (orosz)−Budai-Kovács Marcell 10−0 Bronzmérkőzés 74 kg: Bjambadorzs Bat Erdene (mongol)−Kuramagomedov Murad 5−3

ÍGY ÍRÓDOTT A SZABADFOGÁS BUDAPESTEN Az érmeken mondhatni sok, összesen tizenöt ország osztozott a Ludovika Arénában. Nem mondhatni, hogy nagy meglepetés történt, mivel a birkózó-nagyhatalmak uralták a versenyt. A legtöbb aranyérmet az irániak szerezték, szám szerint hármat, amely mellé egy ezüst- és két bronzérem jutott nekik. Érdekesség, hogy a csapatversenyben ennek ellenére nem tudtak nyerni, mivel az oroszok több helyezettet ünnepelhettek. A legmeglepőbb a törökök szereplése lehet, akik a két bronzérmen felül nem értek el jobb helyezést. De meg lehet említeni a románokat is, akik medál nélkül zárták a világbajnokságot szabadfogásban.

Csapatrangsor 1. Oroszország (145 pont), 2. Irán (139), 3. Azerbajdzsán (111), ...15. Magyarország (33) Az érmesek és a magyar helyezések 57 kg: 1. Reineri Andreu Ortega (kubai), 2. Adlan Aszkarov (kazah), 3. Afgan Haszalov (azeri) és Alireza Noszratola Szarlak (iráni), …15. Halidov Gamzatgadzsi 61 kg: 1. Ulukbek Zsoldosbekov (kirgiz), 2. Ravinder Ravinder (indiai), 3. Diniszlam Tahtarov (orosz) és Ryutaro Hayama (japán), …19. Budai-Kovács Marcell 65 kg: 1. Turan Bajramov (azeri), 2. Takuma Tanijama (japán), 3. Maxim Sakultan (moldovai) és Ihor Nikiforuk (ukrán), …7. Asarin Roman 70 kg: 1. Nirza Szkuluhija (grúz), 2. Csermen Valijev (orosz), 3. Haruki Seno (japán) és Daud Ibragimov (azeri), …14. Antal Dániel 74 kg: 1. Razambek Zsamalov (orosz), 2. Mohammad Asgar Nohodilarimi (iráni), 3. Bjambadorzs Bat Erdene (mongol) és Giorgij Szulava (grúz), …5. Kuramagomedov Murad 79 kg: 1. Tarijel Gaprindasvili (grúz), 2. Abubakr Abakarov (azeri), 3. Ramazan Isak Szari (török) és Radik Valijev (orosz), …13. Lukács Botond 86 kg: Kamran Gorban Gaszempur (iráni), 2. Gadzsimurad Magomedszaidov (azeri), 3. Hajoto Isiguro (japán) és Osman Gocen (török), …14. Szurovszki Patrik 92 kg: 1. Bo Dean Nickal (amerikai), 2. Batirbek Cakulov (orosz), 3. Yonger Pauli Bastida Pomares (kubai) és Hosszein Lotfali Sabazigazvar (iráni), …8. Tóth Bendegúz 97 kg: 1. Mojtaba Mohammadsafije Golejij (iráni), 2. Samil Alijevics Muszajev (orosz), 3. Dzijanisz Hramijanku (belorusz) és Danilo Sztaszjuk (ukrán), …16. Végh Artúr 125 kg: 1. Amir Hosszein Zare (iráni), 2. Vitalij Golojev (orosz), 3. Juszup Batirmurzajev (kazah) és Lkagvagerel Munhutor (mongol), …13. Nagy Mihály

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában Öt szabadfogású magyar búcsúzott Kuramagomedov bronzmeccses, Budai-Kovács vigaszágas További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.