UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-10-31 17:10

Cselgáncs: még nem tudni, milyen erős mezőny lesz a pénteken kezdődő, izsveszki U23-as Eb-n

Pénteken kezdődik az U23-as dzsúdósok Európa-bajnoksága Oroszországban. A csapat vezetőjével, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányával, Pánczél Gáborral beszélgettünk a várakozásokról és arról, milyen erős mezőnnyel kell szembenézniük a magyaroknak Izsveszkben.

A felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor, valamint a junior leányválogatott vezetőedzője, Radics Attila irányítja az U23-as cselgáncsválogatottat a pénteken kezdődő izsveszki Európa-bajnokságon. Az elmúlt másfél hónapban több cikkünkben foglalkoztunk a junior dzsúdósokkal . Nem véletlenül: ugyanazok a fiatalok szereztek ugyanolyan színű érmet a korosztályos Európa-, illetve világbajnokságon. Özbas Szofi (63 kg) nyakába két arany került, Gőz Roland (90 kg) ezüstökkel gazdagodott, bronzmedálokkal pedig Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) tért haza Finnországból és Marokkóból.

Sipőcz Richárdnak nehéz lesz a dolga Oroszországban Forrás: IJF
Sipőcz Richárdnak nehéz lesz a dolga Oroszországban Forrás: IJF
A vezetőség úgy döntött, hogy − néhány ifjú kivételével − a komplett juniorcsapat bizonyíthat Oroszországban is. „Azok a juniorok, akik az Európa−kupa-sorozatban vagy a korosztályos világversenyeken jól szerepeltek, indulhatnak az U23-as Eb-n is. Így a tizennégy fős keretben csupán öt olyan dzsúdós van, aki már U23-as” − mesélte honlapunknak Pánczél, a csapatvezető. A szakember kitért arra is, hogy nehéz előzetesen tudni, mennyire lesz erős a mezőny: „Nagy kérdés minden évben, melyik ország, mennyire veszi komolyan ezt a kontinenstornát. Az oroszok, grúzok, beloruszok, azeriek általában a legjobb embereiket küldik, rajtuk kívül ugyanakkor kevés olyan válogatott van, amely ugyanezt megteheti. A franciák például szinte soha nem vesznek részt az Eb-n; hiszen a nemzeti bajnokságukkal szinte egy időben van. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nők mezőnye általában kicsit gyengébb, mint a férfiaké.” Persze, azzal is kalkulálni kell, hogy elképesztően komoly terhelést jelent küzdősportban, ha a fiatalok másfél hónapon belül három világversenyen vesznek részt: „Nehéz a formaidőzítés. De ezt máshogy kell felfogni: a felnőttkorosztályban ugyanilyen tempóban kell járni a Grand Slam-viadalokra, Grand Prix-megméretésekre. Így vizsgálva, jó felkészülésnek mondható a későbbiekre.” Ami pedig a várakozásokat illeti: „Azt gondolom, Szigetvári Mercédesznek, Özbas Szofinak és Kovács Kittinek reális esélye van az éremszerzésre, meg tudják oldani. A fiúk nagyobb kihívás előtt állnak, nem merném azt mondani, hogy bárkivel szemben elvárás a dobogós helyezés. Ennek ellenére azt gondolom, Sipőcz Richárd és Vég Zsombor bármikor képes lehet a bravúrra, extraklasszisokról van szó. A nyolcvanegy és kilencven kilogrammosaink esetében kicsit más a helyzet: ezekben a kategóriákban valamelyest jobban kiütközhet az, hogy mennyire fiatalok még ezek a srácok az U23-asok között. Kíváncsian várom, hogyan alakul a viadal” − zárja le a mester.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, IZSEVSZK A magyar csapat Férfiak 60 kg: Monori Dániel, 66 kg: Boros Bence, 81 kg: Rajkai Róbert és Tóth Benedek, 90 kg: Tóth Apor és Gőz Roland, 100 kg: Vég Zsombor és Árvai Péter, +100 kg: Sipőcz Richárd Nők 57 kg: Kovács Kitti és Varga Brigitta, 63 kg: Özbas Szofi és Katzenmajer Kíra, +78 kg: Szigetvári Mercédesz

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.