UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-11-01 09:00

Kézilabda: mint a rossz házasok – Bánfai Kíra és Tóth Nikolett boldog a BL-szereplő Ferencvárosban

„Minden edzést kihívásnak fogunk fel, amiből a legtöbbet szeretnénk kihozni” – mondja az FTC női kézilabdacsapatának két junior Európa-bajnok játékosa, Bánfai Kíra és Tóth Nikolett. A zöld-fehérek saját nevelésű játékosait az együttes edzésén látogattuk meg; beszéltek a válogatott csapattársakról, a nyári junior Eb-sikerről és egymásról is.

Minden jel arra utal, hogy bár a női kézilabda NB I mezőnye folyamatosan erősödik, s már a dobogóért is hatalmas csata várható, az FTC nem enged a filozófiájából, s továbbra is a saját nevelésű, magyar fiatalokkal képzeli el a jövőt.

Bánfai Kíra és Tóth Nikolett már a Bajnokok Ligájában is pályára léphetett Forrás: fradi.hu
Bánfai Kíra és Tóth Nikolett már a Bajnokok Ligájában is pályára léphetett Forrás: fradi.hu
A Bajnokok Ligájában is érdekelt népligeti sztárcsapat két legújabb felfedezettje, a 19 éves Bánfai Kíra és a 18 esztendős Tóth Nikolett, aki a tagjai voltak a nyáron junior Európa-bajnokságot nyert leányválogatottnak, s mindketten évek óta a zöld-fehér egyesületben nevelkedtek. Fontos megjegyezni, hogy az előző szezont mindketten (illetve Tóth csak az első felét) a szintén élvonalbeli MTK Budapestben töltötték, ahol a juniorválogatott is irányító Golovin Vlagyimir irányítása alatt szívhatták magukba az élvonalbeli rutint, hogy aztán a nyáron jobb játékosként térjenek vissza Elek Gábor csapatába. Igaz, a Ferencvárosban egyelőre nem számítanak meghatározó játékosnak, minden mérkőzést és edzést arra használnak, hogy a válogatott sportolók sora mellett jobbá és jobbá váljanak. „Egyelőre elsősorban tanulni szeretnénk, a csapat rutinosabb játékosai pedig természetesen partnerek ebben – kezdte az irányítóként és átlövőként is bevethető Tóth Nikolett. –  Minden edzést kihívásnak fogunk fel, amiből a legtöbbet szeretnénk kihozni.” Azt mondja, érzékelik az élvonal egészen más szint, mint azok a bajnokságok, amelyekben korábban játszottak. De az FTC-ben minden segítséget és türelmet megkapnak az alkalmazkodáshoz. „Nagy lépés az NB I, nem mindig sikerülnek a dolgaink, amit meg szeretnénk valósítani, de azért szerintem egyre jobban belerázódunk. Ebben a szezonban ezért a legfontosabb cél, hogy beérjünk ebbe a csapatba, és minden pillanatot kihasználjunk, amit a pályán töltünk akár a hazai bajnokságban, akár a Bajnokok Ligájában.” A két juniorkorú játékos pályafutása lényegében összefonódott. Együtt nőttek fel nevelőegyesületben, aztán egyszerre kerültek kölcsönbe az MTK-hoz, a nyáron pedig Győrben a válogatottal együtt nyertek Európa-bajnoki aranyérmet. „Nagyon jól megértjük egymást, persze akadnak rosszabb időszakaink, de azért általában boldogan jövünk ki ezekből.”
A két ferencvárosi fiatal júliusban együtt nyert  U19-es Európa-bajnokságot Forrás: fradi.hu
A két ferencvárosi fiatal júliusban együtt nyert U19-es Európa-bajnokságot Forrás: fradi.hu
  „Inkább azt mondanám, hogy olyanok vagyunk, mint a rossz házasok – mondta nevetve Bánfai Kíra. – Minden apróságon össze tudunk kapni, de azért alapvetően nagyon jó a kapcsolatunk, még a válogatottban is szobatársak vagyunk.” A győri siker meghatározó élmény mindkét játékos életében. A 19 éve jobbszélső nem gondolkozott sokat, amikor arról kérdeztük, milyennek látja most az U19-es Eb-aranyat. „Még mindig nagyon fényesen csillog, különösen, hogy itthon nyerhettük meg ezt az Európa-bajnokságot. Szerintem a bronz- és ezüstérem után mindenki nagyon ki volt éhezve erre a sikerre, a hazai közönség pedig adott még egy extra lökést ehhez.” Jövő nyáron Romániában pedig vár még egy nagy torna a korosztályos válogatottra, az U20-as világbajnokság következik. Bár a sportban általában nem tanácsos jósolgatni, a csapat képességeinek ismeretében nehéz nem szépnek látni a jövőt. „Nyilván esélyesként utazunk oda. Az elvárás valószínűleg a legjobb négy közé kerülés lesz, de azt hiszem a csapattársaim nevében is mondhatom, igazán boldogok csak az aranyéremmel lennénk.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.