UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-11-02 20:40

Birkózás: Torba ötödik, Kecskeméti bronzmeccses, Lévai Tamás pedig vigaszágas lett az U23-as világbajnokságon Budapesten

A magyar csapat továbbra is érem nélkül maradt Budapesten, a Ludovika Arénában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A hatodik napon a kötöttfogású Torba Erik (63 kg) előtt volt a medálszerzés lehetősége, de a bronzcsatában az orosz Valitov bizonyult jobbnak. A zárónapon, vasárnap Kecskeméti Krisztián (60 kg) a harmadik helyért lép szőnyegre, míg Lévai Tamás (82 kg) a vigaszágon küzdhet tovább.

Az utolsó előtti, kötöttfogású versenynapjához érkezett a budapesti U23-as birkózó-világbajnokság a Ludovika Arénában. Magyar szempontból a helyzet továbbra sem változott: érem nélkül maradt a szabadfogás és a női szakág, így a kötöttfogásúaknak kellene megmenteniük a magyarok becsületét. A lehetőség a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) előtt volt adott szombaton. A Budapesti Honvéd SE kiválósága a vigaszágon magabiztosan menetelt: a bolgárok junior Balkán-bajnoka, Nikalasz Szulev és a kadétvilágbajnok kazah, Jernar Fidahmetov sem fogott ki rajta, így már a bronzcsatában tudhatta magát. A rivális az orosz junior Európa-bajnoki bronzérmes Fadisz Valitov volt. „Nem találkoztak még egymással a szőnyegen. Biztos, hogy hatalmas dulakodás, karmunka lesz, tipikus orosz stílusban birkózik a srác. Nem sokat tudunk róla, nagyon bízunk benne, hogy Erik megszerzi az érmet” − mondta a helyszínen a pekingi olimpia ezüstérmese, az U23-as kötöttfogású válogatott edzője, Fodor Zoltán.

Torba Eriknek ezúttal nem jött össze az érem Fotó: Mura László
Torba Eriknek ezúttal nem jött össze az érem Fotó: Mura László
Nem kérdés, Torba volt aktívabb. Ezt a bírók is észrevettek, így a passzivitásért járó pontot a magyar neve mellé írták (1−0), lentről folytatódhatott a küzdelem, ahol ezúttal nem történt akció. Az orosz ezután földre vitte Eriket, ezzel megfordította az állást (1−2). Mindazonáltal fejelés miatt figyelmeztetni kellett. Valitov nem hagyott fel szabálytalan cselekedetével, így szankcionálásra került sor: az intést megkapta, emellett Eriknek két pont járt (3−2). Az orosz fiú megállás nélkül hajtott, meg tudta ingatni Torbát az egyensúlyában, ezt kihasználva mögé lépett, és derékból négy pontért eldobta hátrafelé (3−6). További akcióra nem került sor, Erik tehát az ötödik helyen zárt. A válogatott talán legrutintalanabb tagja, Kecskeméti Krisztián (60 kg) menetelt a legtovább. A nyolcaddöntőben legyőzte a kötött- és szabadfogásban egyaránt pánamerikai bajnok Taylor la Montot, majd a moldovai Ion Bacalunál is jobbnak bizonyult. A négy között már nehezebb volt a dolga: a kadét Európa-bajnok örmény Armen Melikjan állt vele szemben. Krisztián űzte hajtotta riválisát, de ezúttal a rutin volt a mérvadó: két kitolással, passzivitással és dobással Melikjan jutott a vasárnap esti fináléba. A helyosztóig Kecskemétinek csupán annyi a dolga, hogy vár a vigaszág bajnokára. Junior Európa-bajnokunk, Lévai Tamás (82 kg) jól birkózott. Tussal verte az ukrán Dimitri Gardubejt, és taktikusan győzte le az U23-as Eb-ötödik bolgár Szvetoszlav Nikolovot. A negyeddöntőben aztán megállította őt a felnőtt orosz bajnoki bronzérmes Milad Alirzajev. Az orosz meg sem állt a döntőig, Tamás így a vigaszágon folytathatja. „A helyzet az, hogy Eriknek nagyobb sansza volt az éremszerzésre, mint a másik két fiúnak lesz vasárnap. Nem lehetünk elégedettek az ötödik helyével, ugyanis medálért jöttünk. A sport szépsége a bravúrokban is rejlik, amelyekre nagy szükségünk lesz holnap. Krisztián és Tamás egyaránt kiemelkedően nehéz ágon van, de biztos vagyok benne, mindent megtesznek azért, hogy dobogóra álljanak” − vélekedett Tamás édesapja, az U23-as kötöttfogású válogatott vezetőedzője, id. Lévai Zoltán. Utánpótlásklasszisunk, Szőke Alex (97 kg), a német junior-világbajnoki harmadik Jan Zirntől elszenvedett vereség után búcsúzott. A vb-t Balatoni Bence (67 kg) és Kajtán Olivér (72 kg) sem folytathatja. Előbbinek a norvég Morten Thoresen parancsolt megálljt, utóbbi pedig a moldovai kadétvilágbajnok Valentin Peticcsel nem bírt.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA Kötöttfogás, 2. programcsomag A magyar szereplők 60 kg (19 induló): Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg (22 induló): Balatoni Bence (Monori SE), 72 kg (23 induló): Kajtán Olivér (Kaposvári SI), 82 kg (23 induló): Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 97 kg (20 induló): Szőke Alex (ESMTK) Selejtező 82 kg: Lévai Tamás–Dimitri Gardubej (ukrán) tus 3−0-nál 97 kg: Szőke Alex−Olzsas Szirlibaj (kazah) 8−1 Nyolcaddöntő 60 kg: Kecskeméti Krisztián–Taylor la Mont (amerikai) 5−3 67 kg: Morten Thoresen (norvég)−Balatoni Bence 3−1 72 kg: Valentin Petic (moldovai)−Kajtán Olivér 12−3 82 kg: Lévai Tamás−Szvetoszlav Nikolov (bolgár) 7−4 97 kg: Jan Zirn (német)−Szőke Alex 5−3 Negyeddöntő 60 kg: Kecskeméti Krisztián−Ion Bacalu (moldovai) 4−2 82 kg: Milad Alirzajev (orosz)−Lévai Tamás 2−1 Elődöntő 60 kg: Armen Melikjan (örmény)−Kecskeméti Krisztián 5−0 Vigaszág 55 kg: Norajr Hahojan (örmény)−Rácz Richárd 8−0 63 kg: Torba Erik−Nikalasz Szulev (bolgár) 5−1 63 kg: Torba Erik−Jemar Fidahmetov (kazah) 10−6 Bronzmérkőzés Fadisz Valitov (orosz)−Torba Erik 6−3

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában Öt szabadfogású magyar búcsúzott Kuramagomedov bronzmeccses, Budai-Kovács vigaszágas Oroszország volt a legsikeresebb szabadfogásban, Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik helyen zárt Drámai bronzmérkőzés után lett Nagy Bernadett (76 kg) ötödik Csupán két kötöttfogású birkózónk jutott vigaszágra az ötödik versenynapon Meghökkentő japán fölény jellemezte a női szakág versenyét További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.