UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-11-09 16:49

Maratoni hidegrázás

Nyáron még az sem volt biztos, hogy elindul az ifjúsági maratoni világbajnokságon, aztán mégis megtette, és két aranyéremmel tért haza Kínából. A Mol Alapítvány által támogatott 18 éves kenus, Horváth Benedek felemás év után jövőre új korosztályban és egyesületben maradna az élmezőnyben.

Négy évvel ezelőtt kajakozni kezdett, de nagyjából két hónappal később a kéttollú lapátot már le is cserélte egyre. Az indok jól jellemzi a Rácalmás SE versenyzőjének hozzáállását: a kenu volt a vonzóbb, mert az tűnt nehezebbnek. A 18 éves Horváth Benedek úgy gondolja, elég gyorsan beletanult a sportágba, hamar ráérzett a kenuzás lényegére, és nagy dolognak tartja, hogy már az első évben indulhatott nemzetközi futamon, a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén. Az első igazi sikerek sem várattak magukra sokáig. A 2017-es évből kiemelkedik a győri európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF), amelyen Horváth egyesben kétszázon, ötszázon, valamint Molnár Csengével vegyes párosban, ugyancsak ötszáz méteren lett ezüstérmes. A fiatal kenus idei fő versenyét a romániai ifjúsági világbajnokság jelentette – vagy jelentette volna.

horváth benedek facebook
horváth benedek facebook
„A pályafutásom alatt már voltak hullámvölgyek, de az ideinél nagyobb még sosem. A tervünk az volt, hogy a világbajnokságon Besenyei Ádámmal párosban szeretnénk kiemelkedőt alkotni. Ám körülbelül egy hónappal a verseny előtt a társam megbetegedett. Annyira elkezdett fájni a válla, hogy a karját is alig tudta felemelni. Sajnos nagyon keveset tudtunk együtt edzeni, és ez rá is nyomta a bélyegét a világbajnoki szereplésünkre. Ezer méteren hetedik helyen végeztünk, pedig egyértelműen éremért mentünk. Úgy voltunk vele, majd ötszázon négyesben összejön a dobogó, aztán ott is csak az ötödik hely jutott.” A várttól elmaradó eredmények után Benedek úgy döntött, hogy ha már úgyis utolsó éves ifi, megpróbálkozik a maratonival. Az eredeti terv úgy szólt, hogy ha sprintben jól sikerül az év, akkor nem lesz versenyzés a hosszabb távon. Lett. És az októberi kínai ifjúsági maratoni világbajnokság után ezt már egyáltalán nem bánja a kenus, aki egyesben és Nagy Olivérrel párban is aranyérmet szerzett. „Leginkább az tölt el elégedettséggel, hogy be tudtam bizonyítani, nem veszett kárba az egész éves munkám. A sok befektetett energiának év végére kézzelfogható eredménye lett. Amikor az egyes távon Kollár Kristóffal el tudtunk menni a mezőnytől, akkor nem tudom miért, de folyamatosan az járt a fejemben, hogy úgy érzem, meg tudom csinálni, világbajnok leszek. Ettől a gondolattól a futam közben többször is kirázott a hideg. Még ha idő volna is, máson nem tudok elmélkedni a kenuban, csak a versenyzéssel kapcsolatos dolgokon. Átgondolom, mit hogyan szeretnék csinálni a hátralévő részen, mennyire osszam be az erőmet. Felemelő érzés volt a győzelem.” A kétszeres világbajnok jövőre az U23-as korosztályba lép, a maratonit egyébként is kiváló állóképessége fejlesztése szempontjából hasznosnak tartja. A váltás után persze nehezebb ellenfelek is felsorakoznak mellé, de úgy érzi, készen áll a feladatra, és mindent megtesz azért, hogy az élmezőnyben maradjon. A versenyzőt a korosztály mellett új egyesület is várja, januártól a Dunaferr SE színeiben lapátol tovább. Szemlélete persze nem változik. „A legtöbbet akarom kihozni magamból. És akkor úgyis jön az eredmény” – vallja a kenus, akinek sikereihez a Mol Alapítvány is igyekszik hozzájárulni. A támogatásból Benedek olyan sportórát vásárolhatott, amelyen folyamatosan követni tudja szervezete edzés és verseny közbeni reakcióit. Ha pedig nem a hajóban térdepel, akkor hobbijainak hódol – autót vezet vagy sportfotókat készít, legyen versenyeken avagy edzőtáborokban. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.