UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-11-09 16:17

Vízilabda: lelkes és gólerős juniorválogatott várja a decemberi U20-as világbajnokságot

Nem megszokott, hogy decemberben rendezzenek világbajnokságot a vízilabdában, a fiú juniorválogatott most mégis akkor száll medencébe korosztálya legjobb nemzeti csapatai ellen. A kuvaiti U20-as világeseményre készülő csapat vezetőedzője, Kemény Kristóf a rendhagyó felkészülésről és a válogatott erősségeiről is beszámolt.

Idén a fiú vízilabda-válogatottak nagyszerűen szerepeltek a világversenyeken, hiszen az U15-ös csapat megnyerte a korosztálynak első ízben kiírt Európa-bajnokságot Bulgáriában, a két évvel idősebb, U17-es együttes pedig bronzérmet szerzett a grúziai kontinenstornán. A juniorok, azaz az U20-as korosztály számára azonban egészen decemberig tolódik az alkalom, hogy összemérje tudását a világ legjobbjaival, hiszen az év utolsó hónapjának tizenkettedik napján kezdődik meg a világbajnokság Kuvaitban. Annak, hogy ennyire kitolódott az esemény időpontja egyszerű oka van: miután nyáron rettentő a hőség a rendező országban, ilyenkor a ideálisak az időjárási feltételek a torna lebonyolítására.

Kemény Kristóf a csapat lelkesedését is kiemelte Fotó: Madar Dávid
Kemény Kristóf a csapat lelkesedését is kiemelte Fotó: Madar Dávid
A világbajnokságon négy csoportban húsz válogatott vesz részt, a magyarok a B jelű ötösbe kerültek Oroszország, Kanada, Spanyolország és Egyiptom társaságában. A Kemény Kristóf és Lukács Gergő által irányított csapat, ha csoportellenfeleivel nem is, de nagyon erős gárdákkal találkozott a nyár folyamán. A budapesti BENU-kupán Szerbia, valamint Montenegró, a varasdi felkészülési tornán az előző két csapat mellett Horvátország és Görögország fiataljaival is játszott. Előbbi kupát megnyerte, utóbbin bronzérmes lett. Azóta pedig a játékosok a hazai bajnokságban pólóznak rendszeresen.
u20 madar 1
u20 madar 1
„Azzal, hogy decemberben lesz a világbajnokság, gyakorlatilag kétszer annyi idő állt rendelkezésünkre felkészülni, mint amennyit alapesetben elképzeltünk. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nyilván az eredmény dönti el – vélekedik Kemény Kristóf, akit februárban neveztek ki a juniorválogatott élére. Ha egy csapat nyáron együtt lélegzik, folyamatosan együtt van, az teljesen más, mint amikor klubszezonban egy-két hetente edz egyet. Ez a felkészülés nem mondható megszokottnak. Tavasszal kéthetente tudtunk néhány napos összetartásokat vezényelni, nyáron öt hétig voltunk együtt, az őszi szezonban újra egy-, két-, háromnapos összetartások vannak és a legvégén, a világbajnokság előtt töltünk el kétszer egy hetet közösen. Persze, a több idő abból a szempontból előnyös, hogy nekünk is több alkalmunk akadt válogatni, összerakni a játékot.” A vezetőedző a játékosok fejlődését is kiemeli. Hangsúlyozza, hogy februárban a kerettagok fele játszott a felnőtt OB I-ben, mostanra már mindegyik játékos az első osztályban szerepel. Ahogy idősödtek, úgy kaptak egyre több szerepet egyesületükben, az pedig a válogatottnak az érdekeit is szolgálja. Így nagyjából ott tart most a felkészülésben a csapat, ahol tervezte.
u20varasdwater
u20varasdwater
„A csapatot javarészt megtaláltuk, hamarosan fény derül a végleges keretre is. A kétszer egyhetes összetartáson lesz lehetőségünk végleg felépíteni a játékunkat. Nyáron már nagyon sokat léptünk előre. Akkor az volt a fő cél, hogy megtaláljuk az elképzeléseinknek megfelelő játékosokat. Az sikerült. Az alapjátékot kiépítettük. Azért is, mert tudtuk, ősszel ilyen faramuci helyzet áll elő. A tornákon való szereplésünkkel elégedettek lehetünk, azóta új játékosokat is kipróbáltunk és taktikailag is érettebbé váltunk. Az nem könnyíti a helyzetünket, hogy a kerettagok a klubok és az összetartások között ingáznak, de azt a kétszer egy hetet ki fogjuk használni és mindent véglegesítünk. Szóval, most jön még csak a java.” A válogatottnak azért sem lesz könnyű a dolga, mert az előzetesen első nyolc helyre rangsorolt, azaz a legjobb együttesek egymás elleni meccsein, mint ahogy korábban is, várhatóan most is nüanszok döntenek. Ráadásul a tornán az 1999-ben született játékosok is szerepelhetnek, a magyar csapatban ebből van a legkevesebb. Sőt, 2002-es és 2003-as korosztályba tartozó fiatalt is találunk a keretben. Kemény Kristóf az életkorokról megjegyzi: az semmilyen terhet nem vesz le a stáb, valamint a csapat válláról, hiszen mindenkit a teljesítménye alapján válogattak. A játékosok pedig azért válogatottak, mert magas szinten képesek végrehajtani a tőlük kért feladatokat. De nem csupán ez az erénye a társaságnak. „A csapatot jól lövő játékosok alkotják. Mozgékony, gyors és gólerős a válogatott. Mindenki rendkívül lelkes és bízik a másikban. A komplex, dinamikus védekezésből gyors, kreatív támadásba való átmenet igazi erősségünk lehet a világbajnokságon. És azt hiszem, valóban mindennek a lelkességünk lesz az alapja. Aminek azonban fegyelmezettséggel kell társulnia” – teszi hozzá végül a vezetőedző.

A következő összetartásra meghívott játékosok: Korom Dániel - Vasas Bányai Márk - Szolnok Mizsei Márton - Miskolc Ágh György - BVSC Aranyi Máté - UVSE Fekete Gergő - Debrecen Bóbis Botond- KSI Vígvári Vince - UVSE Magyar Márton - Eger Dala Döme - UVSE Turnai András - Pécs Lukács Ábel - Honvéd Gregor Benedek - Honvéd Baksa Benedek - Eger Sugár Péter - BVSC Szeghalmi Zsombor - Szolnok Tóth Gyula - Honvéd

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.