UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-11-19 06:54

Az észjáték vonzásában

A pályafutás második felnőttversenyén Európa-bajnoki érmet nyerni nem mindennapi tett. A Mol Alapítvány által támogatott 17 éves tékvandós, Józsa Levente bravúros olaszországi szereplése kapcsán elárulta, sokkal jobban fekszik neki a felnőttek észjátéka, mint a korosztályos versenyeken tapasztalható rugdosás.

Letette a névjegyét a felnőttek között Józsa Levente, a Budapesti Honvéd SE alig 17 esztendős tékvandósa élete első kontinensviadalán és második felnőttversenyén: meg sem állt a bronzéremig az olaszországi Bariban rendezett, G4-es besorolású extra Európa-bajnokság 63 kilogrammos súlycsoportjában. Nem akármilyen tettet hajtott végre az utolsó juniorévét taposó fiú, hiszen legutóbb 19 évvel ezelőtt állhatott dobogóra magyar férfi felnőtt kontinensviadalon (2000-ben Salim József szintén bronzéremig jutott), és ez annak a fényében ritka bravúr, hogy Levente csak gyakorlásképpen vágott neki a rangos versenynek. „Nem számítottam erre az eredményre, csak az olimpiai kvalifikációs versenyekhez szükséges rutinszerzés miatt utaztam Olaszországba. A klubom nem is értett egyet azzal, hogy indulok a felnőtt Eb-n, túl korainak gondolták. Őszintén megmondom, ez nem esett túl jól, mert ők is tudják, hogy hamarosan már csak felnőttversenyeken tudok részt venni, ahhoz viszont, hogy ezeken helytálljak, elengedhetetlen az alapos felkészülés, ami a különböző versenyeken való szerepléssel válhat a leghatékonyabbá. Hálás vagyok a válogatott szakvezetésének, hogy bízott bennem, és megteremtette a lehetőséget, hogy debütáljak.”

Józsa Levente bravúrbronzzal debütált a felnőtt Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
Józsa Levente bravúrbronzzal debütált a felnőtt Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
A válogatott legszebb eredményét szállító versenyző élt a kínálkozó lehetőséggel, nem egyszer magát is meglepte, mire képes jóval rutinosabb ellenfeleivel szemben. „Mielőtt a német világbajnoki bronzérmes ellen léptem pástra, nagyon berezeltem, de aztán úgy érzem, végig irányítottam a párharcot. Meglepődtem, nehezebb mérkőzésre számítottam. Tudni kell, hogy elég erős, mondhatni, olimpiai színvonalú mezőny gyűlt össze. Például a horvát sráccal, aki legyőzött az elődöntőben, biztosan számolni kell jövőre Tokióban.” És Leventével? Elvégre, aki az első két felnőttversenyén ezüst-, illetve bronzéremmel mutatkozik be (az Eb-t megelőzően a boszniai G1-es besorolású viadalon is Lovre Brecic tudta csak megállítani, akkor a fináléban), attól alighanem joggal várhatja el a közvélemény az ötkarikás szereplést. „Olyan gyorsan történt minden, hogy még nem volt időm ezen merengeni. Esély mindig van a kvótaszerzésre, de szerintem 2024-ben jöhet el az én időm. Nyilván nem végzek az összes versenyemen dobogón, hiszen minden sportoló életében akadnak hullámvölgyek. Most úgy tűnik, a felnőttmezőnyben még jobban is érzem magam, mint a korosztályos versenyeken. A hosszabb menetidők, illetve az ellenfelek minősége miatt nehezebb a felnőttek ellen verekedni, de nekem fekszik, hogy ők már tisztábban, az eszüket használva cselekednek, míg az utánpótlásban inkább az össze-visszarugdosás a jellemző, amit kevésbé szeretek. Persze ezt ne úgy értse, hogy a felnőttekkel szemben élvezetes pástra lépni, a német fiútól olyat kaptam, hogy egy pillanatra kihagyott a tüdőm, de a tudatosságot sokkal inkább érzékelem ebben a közegben.” Levente úgy tervezi, hogy már csak felnőttversenyen indul, s utazásaiban segíti a Mol Alapítványtól kapott támogatás – annak köszönhetően a 17 éves legény sok viadalon gyűjtögetheti az érmeket. További korosztályos hírek TÉKVANDÓBAN a sportági aloldalunkon.