UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-11-19 15:09

Kosárlabda: nyolc év alatt a nulláról több mint ötszáz fiatalig jutott a DVTK Akadémia

A DVTK Akadémia igazgatója, Király Sándor nyolc évvel ezelőtt edző és gyerekek nélkül kezdett dolgozni Miskolcon. Mára több mint ötszáz gyerekkel harmincnégy mester foglalkozik, s az ország egyik legnívósabb leányutánpótlás-nevelőműhelyévé nőtte ki magát.

A DVTK Akadémia leány utánpótlás-kosárcsapatai jól kezdték az új évadot: a serdülő-, kadét- és a juniorkorosztályban is csupán egy-egy vereséget könyvelhetett el a csapat, szemben a 18, eddigi összes győzelmükkel. Mindháromszor a Csata DSE alakulatától kaptak ki a miskolciak.

Évről évre jobban teljesít a DVTK Akadémia Forrás: dvtk.eu
Évről évre jobban teljesít a DVTK Akadémia Forrás: dvtk.eu
„Nehéz tartani a lépést a legeredményesebb fővárosi klubokkal, a Csatával és a Vasas Akadémiával. Úgy vélem, szorosan mögéjük tapadtunk, főleg az idén. A mezőny kétségkívül erős, hiszen a Sopron, a Szekszárd és a Pécs is nagyon nagy rivális. Ennek ellenére amondó vagyok, hogy egy, akár két érmet is nyerhetünk a három korosztály országos nagy döntőiben” − fejti ki a miskolci akadémia igazgatója, Király Sándor. Jól érzékeli a pozíciójukat a hazai utánpótlás-bajnokságokban. Erre bizonyítékként szolgál az is, hogy a legutóbbi négy kiírásban csupán egyszer nem jutottak el a fináléig: 2018-ban a serdülőalakulatuk maradt le az utolsó tornáról. „Ezután egyből lecseréltem a serdülőink edzőit, az új szezonban már jól megy nekik a játék − így Király. − Technikailag és taktikailag eddig is rendben voltak a tanítványaink, úgy döntöttünk, hogy erőnlétben is a lehető legmagasabb szinten kell tartani őket. Három miskolci iskolával van megállapodásunk, így a gyerekek heti háromszor reggeli edzésen is részt vehetnek. Ezáltal fizikálisan sokkal ütőképesebbé váltunk. Ennek már érződik a hatása, több párharcot vagyunk képesek megfordítani a végjátékban is, jobban bírjuk a csatákat.” A mester nyolc évvel ezelőtt kezdett Miskolcon tevékenykedni. Gyakorlatilag a nulláról indult, gyerek és edző nélkül. Napjainkban ez merőben megváltozott: több mint ötszáz ifjú kosarassal harmincnégy szakember foglalkozik. A kérdés már a kezdetekben is az volt, hogyan tudják felvenni a versenyt minél hamarabb a Csatával és a Vasassal: „Sok év hátrányban vagyunk, de jó úton haladunk. Fennállásunk óta az idén volt először példa arra, hogy a Csatát legyőzzük az U12-esek között. Tursics Sándor a mérkőzés után gratulált is az edzőinknek, amiért rengeteget fejlődött az egység. Persze, fontosak az eredmények, élsportot másképp nem lehet csinálni, ennek ellenére azt hangoztatom, hogy a kosárlabda mellett ugyanolyan fontos a tanulás. Ezt a két dolgot ugyanolyan magas, egyetemi szinten kell űzni. Ha ezek megvannak, akkor lehet azon gondolkozni, hogy mit csináljanak a fiatalok a maradék szabadidőben. A célunk − amellett, hogy minél jobb embereket neveljünk, − hogy a lehető legtöbb játékost adjuk a válogatottaknak, és az élvonalban szereplő csapatunknak” − zárja le Király. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.