UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-11-20 18:07

Kosárlabda: hogyan értékeli Székely Norbert az utánpótlás leányválogatottak idei évét?

Európa-bajnoki és EYOF-ezüstérem mellett világbajnoki 10., Európa-bajnoki 8. és 11. hely a leány utánpótlás kosárlabda-válogatottak ez évi, remek mérlege. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányával, Székely Norberttel beszélgettünk a történtekről, és arról, hogyan vélekedik az idei eredményekről.

Tavaly mindössze öt olyan európai ország volt a leány utánpótlás-válogatottak között, amely elmondhatta magáról, hogy az U20-as, az U18-as és az U16-os A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon, illetve az U17-es világbajnokságon is részt vett, s ebből az ötből csupán három érte el azt a bravúrt (köztük Magyarország is), hogy mindegyik FIBA-tornán a legjobb nyolc közé jutott. A magyaroknak nem sikerült megismételniük ugyanezt a bravúrt az idén, panaszra ugyanakkor ezúttal sincs semmi ok, hiszen a hölgyek ezüstérmet szereztek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), valamint a szarajevói U18-as Eb-n is. Emellett a tizenegyedik helyen zárták a szkopjei U16-os kontinenstornát, az U20-as Eb-n, Klatovyban nyolcadikok lettek, míg a bangkoki U19-es világbajnokságról tizedikként tértek haza.

Az U18-as válogatott az Eb-ezüstéremmel Forrás: FIBA
Az U18-as válogatott az Eb-ezüstéremmel Forrás: FIBA
„Habár fontosak az eredmények az utánpótláskorban, sokkal fontosabb az, hogy tovább haladjunk azon az úton, amelyen jelenleg is tartunk, emellett tisztán lássuk azt, mekkora potenciál rejlik egy-egy korcsoportban. Az én szemszögemből ekképpen irreleváns az, hogy milyen eredmények születtek. Az viszont sokkal inkább mérvadó, hogy rengeteg olyan kosaras van, akiben hatalmas lehetőség rejlik” − vélekedett a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert. Ha már a lehetőségeket említette a szakember: kétségtelen, hogy a 2001-es generációban óriási potenciál van. Ezt bizonyították az elmúlt három évben. Válogatottunk 2017-ben, az EYOF-on, valamint az U16-os kontinenstornán egyaránt ezüstérmet szerzett, 2018-ban negyedik lett az U17-es világbajnokságon, ráadásul három héttel később − az Eb legfiatalabb együtteseként, − a lányok felállhattak az U18-as Európa-bajnokság dobogójának harmadik fokára. Ezúttal is hatalmas siker kapujában álltak, hiszen a magyar kosárlabdasport történetében soha nem volt még példa arra, hogy bármely leány- vagy női válogatott Európa-bajnokságot nyerjen. A bravúr Bosznia-Hercegovinában sem jött össze, Völgyi Péter U18-as tanítványai nagy csatában kaptak ki az olaszok elleni aranymérkőzésen. Ugyanez a csapat utazott Szarajevóból rögtön az U19-es világbajnokságra, amelyet jól kezdtek a leányok, végül a tizedik hellyel kellett beérniük. „Büszke vagyok az eredményeikre. Hozzá kell tenni, hogy azért néhány helyen cserélődött a társaság az elmúlt három évben, de kétségtelen, kiváló garnitúrát alkotnak. Az, hogy már most ilyen komoly szinten vannak, jelzi, mennyire remek munka zajlik a klubokban is. A versenyrendszer is segít a folyamatos fejlődésükben: az alakulat döntő többsége már a felnőttélvonalban bizonyít” − mondta a kapitány. Az U16-osok szereplése meglehetősen változékony volt: az EYOF-ezüstérem után nem úgy sikerült a kontinenstorna, ahogyan azt eltervezték. „Tizenöt-tizenhat éves fiatal hölgyekről beszélünk, akiknek egyelőre ingadozik a teljesítménye, ez normális. Láthattuk, hogy Azerbajdzsánban kiemelkedőt nyújtottak, Szkopjében viszont nem ment jól nekik. Egy biztos: nem szabad temetni a korosztály, ügyesek és tehetségesek.” Az U20-as válogatott keretében komoly változások történtek, és nem csupán azért, mert Studer Ágnes, Török Ágnes és Kiss Virág egyaránt „kiöregedett”. Az Eb-n olyan kiemelkedő játékosok hiányoztak, mint Gereben Lívia, Lelik Réka, Juhász Dorka, Mérész Beatrix, Kányási Veronika. „Figyelembe véve a körülményeket, szép helyezés a nyolcadik. Olyanok is megmutathatták, mire képesek, akik esetleg eddig nem voltak a fókuszban. Gáspár Dávid vezetőedző és stábja kiváló munkát végzett velük.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.