UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-11-21 11:59

Úszás: Kapás Boglárkával, Késely Ajnával és Kenderesi Tamással is együtt edzhettek a jövő bajnokai

A hazai úszószövetség a hivatalos Facebook-oldalán beszámolóval jelentkezett a Jövő Bajnokai-program legutóbbi, hódmezővásárhelyi edzőtáborozásáról, mely után a felnőttvilágbajnok Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs elmondta, szakmailag kiváló kezdeményezésnek tartja az utánpótlás technikai képzésére alapozó programot.

  A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) utánpótlásprogramjában két éve bekövetkezett reform nyilvánvalóan jót tett a programnak – írja a szövetség a hivatalos Facebook-oldalán a Jövő Bajnokai-programról. – Most már nemcsak a gyermekek, hanem a szülők és az edzők is részesülnek a programból, előadások, szakmai továbbképzések révén. Az utánpótlás legjobbjai felszerelést kapnak, továbbá közös edzéseken, edzőtáborokban, versenyeken vehetnek részt, a Jövő Bajnokai-programban résztvevő versenyzők után klubjuk pénzbeli támogatást kap.

Hódmezővásárhelyen folytatódott a Jövő Bajnoksai-program Fotó: musz.hu
Hódmezővásárhelyen folytatódott a Jövő Bajnoksai-program Fotó: musz.hu
A nagy sikerű százhalombattai közös technikai edzőtábor után, legutóbb Hódmezővásárhelyen, a dél-alföldi régió 32 versenyzője edzőtáborozott, ahol Turi György, a MÚSZ szakmai alelnöke, Virth Balázs, Kapás Boglárka edzője és Tari Imre, Kenderesi Tamás mestere adott technikai képzést az ifjaknak és felkészítőiknek. A jövő bajnokai pedig testközelből láthatták, sőt velük együtt át is élhették, hogyan edz egy világ és Európa-bajnok, hiszen Kapás Boglárka, Késely Ajna és Kenderesi Tamás is a hódmezővásárhelyi uszodában edzőtáborozott. „A Magyar Úszó Szövetség törekvését, amely a Jövő Bajnokainak technikai képzésére irányul, kiváló szakmai programnak tartom, hiszen a nagy elődökre mindig is a technikai képzettség, a példaképnek tekintett edzőkre pedig a technikai igényesség volt jellemző – nyilatkozta a programról Virth Balázs. – Edzői pályám legszebb élményeit Gyurta Dániel és Kapás Boglárka fantasztikus eredményeinek köszönhetem, amelyek mutatják az elmúlt évek sikereit, de ez csak egy szelete a megtett útnak. Kezdő edzőként Széles Sándortól és Kovácshegyi Ferenctől olyan szakmai tudást, tapasztalatot kaphattam az elmúlt húsz évben, ami meghatározza a pályafutásomat, hiszen 20 évesen a 10 esztendős Gyurta Dániel felkészítésébe – amely az olimpiai bajnoki cím megszerzésében csúcsosodott ki – kapcsolódhattam be.” „Ebben az időszakban Széles Sándortól nemcsak az edzéselméleti tudást, az egészen egyedi gondolkodásának filozófiáját vehettem át, hanem azt a technikai tudást és egyedülálló képzési rendszert is, amelyet egyszerű lényegre törő, egymásra épülő gyakorlatsorokban alkalmazott következetesen és precízen – folytatta a szakember. –  Mindig törekedett arra, hogy a technikai gyakorlatok és a folyamatos úszás, valamint az időre úszás között hidat alkotva, fokozatos átmenetet képezve tudja a tudást elmélyíteni. A Sanyi megteremtette vízi munkát tökéletesen egészítette ki Kovácshegyi Ferenc tornája, s a kettő így egységet alkotott. Ezt a technikai tudást ezt a zseniális filozófiát szeretném a MÚSZ Jövő Bajnokai-program keretén belül minél több helyen bemutatni, átadni.” A korábbi, fent is említett százhalombattai programról még a hónap elején Jancsik Árpád összrégiós koordinátor nyilatkozott az utanptlassport.hu-nak. „A korosztályos országos bajnokságon egyéni érmet szerzett versenyzők előtt adódótt a lehetőség, ötvenhétből harmincnégy gyerek élt vele. Kovácshegyi Ferenc volt a vezetőedző, mellette pedig olyan kiváló meghívott szakemberek tartottak speciális technikai képzést, mint Selmeci Attila, Horváth Péter, Egressy János, Bodrogi Viktor és Bodor Richard, mellettük pedig még hat edző tevékenykedett. Tartalmas, tömény és nagyon hasznos napokon vannak túl a gyerekek” – fogalmazott a szakember. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.