UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-11-24 12:31

Kézilabda: „a munkáskesztyű az öltözőben maradt” – az Eb-győztes női juniorválogatott harmadik lett a Négy Nemzet-tornán

Nehéz háromnapos tornát zárt szombaton a női junior kézilabda-válogatott: „csak” a harmadik lett a dán és a norvég együttes mögött Siófokon. Golovin Vlagyimir szövetségi edző önkritikusan nyilatkozott, szerinte elkényelmesedett az együttes a hosszú győzelmi sorozat miatt, de biztos benne, hogy ez a nyári világbajnokságig változni fog.

Egy győzelemmel és két vereséggel a harmadik helyen zárta az Európa-bajnoki címvédő női junior kézilabda-válogatott a siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokban rendezett Négy Nemzet-tornát. Az igazsághoz tartozik, hogy az együttesből ezúttal hiányzott a felnőtt-világbajnokságra készülő Vámos Petra és sérülés miatt még jó néhány játékos. A sok hiba pedig nem fért bele, és a lányok elszenvedték első vereségeiket Golovin Vlagyimir vezetésével, aki 2018 szeptembere óta irányítja a társaságot.

Pál Tamara hosszú idő után újra a juniorválogatott vezére volt, de a csapat elvesztette bő egyéves veretlenségét Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Pál Tamara hosszú idő után újra a juniorválogatott vezére volt, de a csapat elvesztette bő egyéves veretlenségét Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A szövetségi edző nem is volt elégedett a látottakkal, szerinte most éppen az nem működött, ami egyébként az erősségük szokott lenni: „Nem nagyon tetszett, amit láttam, az egész hét olyan felemás volt. Nem sikerült az, amit terveztünk. Ritkán vagyok kritikus, de csapatként gyengén muzsikáltunk, az egyéni dolgok domináltak, így pedig jó ellenféllel szemben nehéz nyerni. S az is bebizonyosodott, hogy a skandinávok ebben a korban ugrásszerűen fejlődnek, nagyon sokat javultak fél év alatt, az Európa-bajnokság óta. Mi is jobbak vagyunk, csak ezen a héten nem sikerült megmutatni.” A játékosok és az edzők persze úgy vannak vele: inkább most csússzon be egy-két vereség, mint nyáron Romániában, a világbajnokságon. Viszont az elmúlt napokból tanulniuk is kell. „Kicsit olyanok voltunk, mint a jóllakott óvodások – folytatta Golovin. – Az volt az érzésem, hogy már mindent elértünk, a munkáskesztyű meg az öltözőben maradt. Nem tudom, minek köszönhető ez most, hiszen az Európa-bajnokságon is akadtak nehézségek, de mindig meg tudtunk újulni. A norvégok ellen sorra jöttek a technikai hibák, az eladott labdák, a kihagyott ziccerek, összesen harminc hiba, így nem lehet meccset nyerni.”
Utasi Linda debütálása jól sikerült, védekezésben és támadásban is hasznosan játszott Fotó: Németh András
Utasi Linda debütálása jól sikerült, védekezésben és támadásban is hasznosan játszott Fotó: Németh András
A sérülések miatt akadt néhány újonc is az együttesben, akik bizonyították, hogy akár a későbbiekben is lehet rájuk számítani. Velük Golovin sem volt elégedetlen. „Nekik ez volt az első nemzetközi tornájuk, talán még kicsit visszafogottak voltak. De nagyon tetszett Dombi Katalin és Utasi Linda játéka. Megmutatták, mire képesek. Nyilván sokkal nehezebb itt, mint a saját klubban, összesen egy hét van, és át kell állni másik rendszerre. Hát, azt még tanulni kell.” Hangsúlyozta: látszik, az idén sem lesz könnyű dolguk, hiszen nagyon jönnek fel a nyakukra a riválisok. Most mégis azt gondolja, elsősorban a saját csapatával kell visszatérnie a „nyári” szintre. „Láttuk a riválisok szintjét, illetve erősödését, de most szerintem inkább saját magunkról kell elgondolkozunk. Ennél sokkal többet tudunk. A következő hónapokban meg kell találni, mi a hiba, messze van még a nyári világverseny.” ÍGY LÁTTÁK A PÁLYÁRÓL A válogatottban rég nem látott jó teljesítményt nyújtott Pál Tamara, az MTK Budapest irányítója: „Jobb lett volna, ha koncentráltak vagyunk, ez az egész most nem úgy sült el, ahogyan akartuk. Ebben az is benne lehet, hogy szinte mindenki az NB I-ben játszik, ami újabb plusz tehet, és talán jobban fáradunk. Ez most így sikerült, azt mondom, hogy inkább most kapjunk ki, mint a világbajnokságon. Az Európa-bajnokságon valóban kevesebb lehetőséget kaptam, így jólesett, hogy most többet tudtam vállalni, az MTK-ban is együtt dolgozom Golovin Vlagyimirrel, és ő szerintem meglátta bennem azt, ami a nyáron még hiányzott.” Az egyik újonc az Alba Fehérvár átlövője, Utasi Linda volt, akinek jól sikerült a bemutatkozása: „Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy behívtak a válogatottba, hiszen azért dolgozom otthon minden nap. Fantasztikus volt a címeres mezben kifutni a pályára, és ebben a kitűnő hangulatban kézilabdázni. Mindig önkritikus vagyok magammal, de amit tudtam, kihoztam magamból. Voltak benne hibák persze, de nem szeretném arra fogni, hogy izgultam, még ha úgy is volt.”

NŐI JUNIOR NÉGY NEMZET-TORNA, SIÓFOK A magyar csapat eredményei: –Románia 29–26, –Dánia 35–38, –Norvégia 25–28 A torna végeredménye: 1. Dánia 6 pont, 2. Norvégia 4, 3. Magyarország 2, 4. Románia 0 A magyar keret: Kapusok: Csapó Kincső (Siófok), Tóth Nikolett (Győri ETO KC) Mezőnyjátékosok: Albek Anna (Graz), Arany Rebeka (DVSC), Dombi Katalin (Békéscsaba), Gerháth Kincső (Alba Fehérvár), Kácsor Gréta (Vác), Kuczora Csenge (Vác), Mihály Petra (Dunaújváros), Pál Tamara (MTK Budapest), Póczik Kata (Siófók), Schatzl Natalie (Érd), Simon Armilla (Érd), Stranigg Zsófia (Szent István SE), Takó Viktória (NEKA), Utasi Linda (Alba Fehérvár)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.