UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-11-27 13:18

Kézilabda: Vámos Petra szerint a fiatalos lendület sokáig repítheti a válogatottat

Már az első gólját is meglőtte a válogatottban a felnőtt kézilabda-világbajnokságra készülő Vámos Petra. A DVSC 19 éves irányítója a Nemzeti Sportnak nyilatkozott három nappal a rajt előtt, és elmondta, a lelkesedésükkel és a gyorsaságukkal messzire juthatnak.

Egy győzelmet és két vereséget követően a harmadik helyen végzett a Szöul-kupán a szombaton kezdődő felnőtt-világbajnokságra készülő női kézilabda-válogatott. A csapattal tartott a Japánban rendezendő eseményre az Európa-bajnoki aranyérmes juniorválogatott csapatkapitánya, a DVSC 19 éves irányítója, Vámos Petra is, sőt a dél-koreaiak ellen az első gólját is megszerezte a „nagyok” között.

Vámos Petra (középen) Siti Beától és Háfra Noémitől is tanulhat a válogatottban Forrás: MKSZ
Vámos Petra (középen) Siti Beától és Háfra Noémitől is tanulhat a válogatottban Forrás: MKSZ
Az ózdi születésű, ám az elmúlt éveket a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián töltött játékos, akinek egyébként húga, Míra is korosztályos Európa-bajnok, korábban honlapunknak elmondta, álmodni sem mert róla, hogy bekerül a vb-re utazó csapatba; még akkor sem, amikor beválogatták a bő keretbe. Ám most már ott van, és a torna legfiatalabb átlagéletkorú együttesének legfiatalabb tagjaként az olimpiai kvalifikációért küzd. A Nemzeti Sport szerdai számában nyilatkozott az eddigi élményeiről. „Tulajdonképpen még fel sem fogtam, hogy mekkora tapasztaltszerzési lehetőség ez egy fiatal játékos pályafutásában. Nekem már az NB I és az EHF-kupa is teljesen új kihívás volt, meg kellett szoknom azt is.” Vámos elmondta, nem egyszerűsíti a feladatát, hogy még iskolába jár, ahol így csaknem egy hónap kimarad neki az ázsiai utazás miatt. De arra figyel, hogy ne szálljon el, és megmaradjon ugyanannak, aki addig is volt. „Próbálom a realitás határain belül kezelni, hogy hol áll a pályafutásom, és csak a céljaimat szem előtt tartani. Annak szellemében dolgozom nap mint nap.” A korábban az ózdi Lóci DSE-ben, majd a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián többek között olyan szakemberek irányításával nevelkedett, mint Hajdu János, ifj. Kiss Szilárd, Bohus Bea, Woth Péter és Barta Zsolt. Manapság pedig a debreceni sikertréner, Köstner Vilmos keze alatt fejlődik, aki egyre több bizalmat szavaz neki a DVSC-ben. „Ez remek visszajelzés, hogy jó úton haladok. A munkában hiszek és örülök neki, hogy az elvégzett sok munka megtérül. A mostani vb-n pedig szerintem nehéz a csoportunk, de a fiatalos lendület sokáig elrepíthet minket.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.