UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-11-30 14:30

Úszás: feldobott Zombori Gábor ugrik fejest az ismeretlenbe a glasgow-i rövid pályás Eb-n

Ciprusi edzőtáborral hangolódott a szerdán kezdődő glasgow-i felnőtt rövid pályás Eb-re Zombori Gábor. A Budafóka SE 17 éves, junior-világbajnok úszója a hát- helyett immár a gyorsszámokra koncentrál, a skóciai kontinensversenyt pedig a tokiói felkészülés egyik fontos állomásának tekinti.

Nem túlzás azt mondani, hogy augusztusban csodát tett Zombori Gábor a Duna Arénában. A Budafóka SE 17 éves úszója vb-csúccsal  (3:46.06) nyert 400 m gyorson a budapesti junior-világbajnokságon, úgy, hogy korábban még nem nyert egyéni érmet a korosztályos Eb-n sem.

Zombori Gábor motiváltan készül a glasgow-i rövid pályás Eb-re Forrás: MÚSZ
Zombori Gábor motiváltan készül a glasgow-i rövid pályás Eb-re Forrás: MÚSZ
Az aranyérem egyben olimpiai A-szinttel járt együtt, így ahogyan a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba fogalmazott, 99% hogy ott lehet a tokiói olimpián. A néhányhetes pihenő után nagy kedvvel, motiváltan vágott újra kemény munkába a felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság előtt. „Természetesen feldobott a junior-világbajnoki cím, az szerintem minden sportolónak lendületet adna, pláne hogy az ott elért idő döntőt ért volna a felnőttvébén, Kvangdzsuban – kezdte a magyar úszósport történetének harmadik egyéni junior-világbajnoka. – Fokozatosan jöttem vissza a munkába, nem azonnal a gyilkos edzésekkel kezdtünk, ezért most, a glasgow-i Európa-bajnokság előtt is jól érzem magam.” A rövid pályás Eb-felkészülést ciprusi edzőtáborral „tették izgalmasabbá” Zomboriék, összesen tíz napot töltöttek a szigetországban. „Most nem volt olyan hosszú, több mint tízhetes a felkészülésünk, mint a junior-vb előtt, így olyan csúcsformát nem is várok magamtól. Viszont a ciprusi edzőtábor érezhetően jót tett, napsütéses időben edzhettünk, és csak az úszásra kellett koncentrálni.”
Zombori Gábor a budapesti junior-vb-n az arany mellé alighanem tokiói repülőjegyet is nyert Forrás. MÚSZ
Zombori Gábor a budapesti junior-vb-n az arany mellé alighanem tokiói repülőjegyet is nyert Forrás. MÚSZ
Az EYOF-aranyérmes versenyző négy számban indul Skóciában: 200 és 400 m gyorson, 50 m háton és 100 m vegyesen. Az évekig elsősorban a hátúszószámokon villogott versenyző ezúttal érhető módon inkább a gyorsra koncentrál. „A négyszázra készülök a legjobban, de természetesen a többi számot is meg akarom nyomni. Ez lesz az első felnőtt-világversenyem, így nem pontosan tudom, hogy mire készüljek. Az biztos, hogy nem most kell a legnagyobbat úszni, mint mindenki, én is az olimpiára készülök nagyon.” A glasgow-i kontinensverseny különlegessége, hogy rövid pályás viadal lesz, és az általában nem a magyar úszók kedvence. „Régen a forduló volt az egyik gyenge pontom, mostanra sokat javult, de még mindig van mit csiszolni rajta. Négyszáz gyorsot még nem úsztam éles versenyen rövid pályán, ezért én is kíváncsian várom, mire lehetek képes. Annak már nagyon örülnék, ha délután is tudnék úszni.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.