UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-12-01 11:56

Farkas Johanna fociról váltott kézilabdára, és most már Oftedaltól tanul

Tavaly augusztus óta profiszerződés köti a világ legjobb csapatához Farkas Johannát, aki 17 évesen klasszisok sora mellett fejlődhet. A Győri Audi ETO KC korosztályos válogatott irányítója a nyári Eb-sikerről, Stine Oftedalról és a saját terveiről is beszél.

A nyári ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a válogatottal, a mostani évadban a felnőtt NB I/B-ben is a leggólerősebb játékosok közé tartozik. A Győri Audi ETO KC 17 éves irányítója, Farkas Johanna tehát az egyike az aranykorát élő magyar kézilabda-utánpótlás nagy ígéreteinek.

Farkas Johanna a nyáron Európa-bajnokságot nyert az ifjúsági válogatottal Forrás: EHF
Farkas Johanna a nyáron Európa-bajnokságot nyert az ifjúsági válogatottal Forrás: EHF
A szlovéniai Celjében, a kontinenstornán egyénileg is remek játékot mutatott, ám csapatkapitányként mégis inkább az együttes parádés játékára emlékszik vissza szívesen: „Természetesen még mindig csodálatos emlék a celjei Európa-bajnokság. A legjobb négy közé jutás volt a cél, de mindig csak a következő meccsre koncentráltunk, ezért is sikerült nyernünk. Jól felkészültünk, de szerintem ezzel minden csapat így volt, viszont abban biztos vagyok, hogy mi akartuk a legjobban.” Azt talán kevesen tudják, hogy az új évadban már 84 gólt lőtt játékos nem a kézilabdával kezdte, eleinte talán kissé meglepő módon a futballal próbálkozott a Vas megyei Ikerváron: „Még az iskolában fociztam, de az viszonylag hamar abbamaradt, és inkább kézilabdázni mentem. Ugyanott, Ikerváron kezdtem el a sportágat, és azóta is imádom. Aztán négy évvel ezelőtt kerültem kiválasztóra Győrbe, és azóta a világ legjobb csapatában játszom.”
A 17 éves irányító négy éve játszik Győrben Forrás: Győri Audi ETO KC
A 17 éves irányító négy éve játszik Győrben Forrás: Győri Audi ETO KC
Tavaly nyáron pedig négyéves profiszerződést is aláírhatott az ETO-val, és azóta a felnőttcsapat bő keretébe tartozik. „Alapvetően az NB I/B-s és ifjúsági együttessel készülök, de időnként néhányan felkerülünk az első csapat edzéseire. Ez óriási lehetőség, hiszen ott tényleg a világ legjobbjaitól lehet tanulni. Szerencsés vagyok, mert példaképem, Stine Oftedal sok hasznos tanáccsal lát el, technikailag és taktikailag is rengeteget lehet fejlődni mellette.” Farkas a mostani évadban az NB I/B-ben és az ifjúsági bajnokságban szeretne érmet szerezni, miközben a nyári, Kínában rendezendő U18-as világbajnokságról is éremmel térne haza. Ami pedig a hosszabb távú terveket illeti, a felnőttválogatottságnál alább ő sem adná: „Idővel szeretnék én is NB I-es játékossá fejlődni és egyszer a Győr felnőttcsapatában szerepelni. A másik nagy álom, hogy nem csak az utánpótlás-, hanem a nagyválogatottban is megmutathassam magam.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.