UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-12-03 14:03

Úszás: szerdán három magyar fiatallal rajtol a felnőtt rövid pályás Eb

Összesen tizenegy számban lesznek érdekeltek utánpótláskorú úszóink a skóciai rövid pályás Európa-bajnokságon. A felnőttklasszisok mellett a junior-világbajnok Zombori Gábor, valamint a szintén egész évben remeklő Békési Eszter és Szabó-Feltóthy Eszter is rajthoz áll.

Elszánt magyar fiatalok utaztak el Glasgow-ba, a szerdán kezdődő felnőtt rövid pályás úszó Európa-bajnokság helyszínére. Az egyaránt 17 éves sportolók – Zombori Gábor, Békési Eszter, Szabó-Feltóthy Eszter – célja egyelőre elsősorban a rutinszerzés lesz Skóciában, de már az idén is többször bizonyították, hogy képesek nagy meglepetésekre is.

Szabó-Feltóthy Eszter és edzője, dr. Egressy János Glasgow-ban a rövid pályás Eb-n Forrás: MÚSZ
Szabó-Feltóthy Eszter és edzője, dr. Egressy János Glasgow-ban a rövid pályás Eb-n Forrás: MÚSZ
A Budafóka SE junior-világbajnoka, Zombori Gábor az aranyéremmel zárult budapesti viadal után természetesen a gyorsszámokat favorizálja. A négyszáz méter első számú hazai versenyzőjeként már a nyitónapon „dobhat egy nagyot”, majd másnap következik a kétszáz, és a hét végén a két úgymond kiegészítő versenyszám. A még jövőre is utánpótláskorú Zombori nemrégiben nyilatkozott honlapunknak, elmondta, rendesen feldobta őt a Duna Arénában szerzett aranyérem, az ősszel nagy lendülettel vetette bele magát újból a munkába, és a tíznapos ciprusi edzőtábor után remek formában várja a szerdai rajtot. Szintén mozgalmas versenyév végén jár az Egri Úszó Klub versenyzője, Békési Eszter, aki az idei felnőtt vk-sorozat legfiatalabb aranyérmese lett, de érmet nyert a Duna Arénában rendezett világkupa-viadalon és a Bajnokok Ligája-állomáson is. Nem mellesleg Zomborihoz hasonlóan megvan az A-szintje is Tokióra, amivel végképp az első számú magyar mellúszóvá nőtte ki magát. Ő is mindjárt az első napon medencébe ugrik, de a fő száma vasárnap következik kétszáz méteren.  Korábban úgy fogalmazott, hogy bár a rövid pálya nem a kedvence, jó formában érzi magát, és szeretne egy „délelőtti” úszást.   A harmadik magyar fiatal pedig a Vasas sportolója, Szabó-Feltóthy Eszter. Ő 200 m háton szintén érmet nyert a budapesti vk-versenyen, azon kívül két junior-világbajnoki negyedik hellyel büszkélkedhet augusztusból. A kedvenc számok ezúttal is ott szerepelnek a programjában, előbb 400 m vegyesen majd 200 m háton száll harcba. A rajt előtt néhány héttel azt mondta, örül a lehetőségnek, és jó egyéni időkben bízik Glasgow-ban.

AZ UTÁNPÓTLÁSKORÚ ÚSZÓK PROGRAMJA A GLASGOW-I RÖVID PÁLYÁS EB-N: Zombori Gábor 12. 04., szerda: 400 m gyors 12. 05., csütörtök: 200 m gyors 12. 07., szombat: 100 m vegyes 12. 08., vasárnap: 50 m hát Békési Eszter 12. 04., szerda: 50 m mell 12. 06., péntek: 100 m mell 12. 08., vasárnap: 200 m mell Szabó-Feltóthy Eszter 12. 04., szerda: 400 m vegyes 12. 05., csütörtök: 100 m vegyes 12. 06., péntek: 200 m hát 12. 07., szombat: 200 m vegyes

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.