UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2019-12-13 08:38

Mol Mester-M Díj: tisztelet a példaképeknek

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a Mol Alapítvány Mester-M Díjjal ismeri el azoknak a pedagógusoknak és tehetséggondozó utánpótlásedzőknek a munkáját, akik áldozatkészségükkel és szakmai támogatásukkal számos fiatal fejlődését, pályára lépését segítik, s követendő példaként állnak tanítványaik előtt.

Már csak december 31-ig lehet jelölni azokat a tanárokat és edzőket, akiket érdemesnek tartanak a Mester-M Díjra. A szakmai elismerést 2007 óta adják át és már százöten kapták meg. „A Mester-M Díjat azért hirdettük meg, hogy nyilvános elismerésben részesítsük azokat a pedagógusokat, akik eredményesen foglalkoznak a tehetséges fiatalokkal, ebbe beletartoznak az utánpótlásedzők, de a szaktanárok is – magyarázza Gáborné Haáz Andrea, a Mol Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Évente három edző és hét szaktanár munkásságát díjazzuk. A korábbi években olyan neves szakemberek érdemelték ki az elismerést, mint a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron nevelőedzője, Gerevich György, az ifjúsági olimpiai, junior Európa- és világbajnok Özbas Szofival foglalkozó Bíró Norbert vagy az 56 éves edzői pályafutása alatt megannyi sikeres birkózót kinevelő Módos János.”

Szilágyi Áron nevelőedzője, Gerevich György is elnyerte a Mester-M Díjat Forrás: Mol Alapítvány
Szilágyi Áron nevelőedzője, Gerevich György is elnyerte a Mester-M Díjat Forrás: Mol Alapítvány
Hozzájuk csatlakozhatnak tehát jövő tavasszal az újabb díjazottak. Jelölést bárki benyújthat, az alapítvány ugyanúgy tudja fogadni a javaslatot, ha sportolótól, szülőtől vagy egyesületi elnöktől érkezik. Az ügyvezető igazgató hozzáteszi, nem kizárólagos szempont az elismerés odaítélésekor a minél jobb eredmények felmutatása. „Az egyik szempont a szakmai eredményesség, hiszen ezt objektíven meg lehet ítélni. Ugyanakkor nemcsak ezt nézzük az edzők esetében, hanem azt is, hogy emberileg milyen példát mutatnak a fiataloknak. Kissé elcsépelt a szófordulat, de fontos, hogy az életre neveljék őket. Ne csak a sportot helyezzék előtérbe, egyaránt figyeljenek a gyerekek testi, lelki és szellemi fejlődésére is. A korábbi díjazottak közül Módos János fogalmazta meg talán a legjobban, hogy miről is szól az edzői hivatás. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a XXI. században már nem elég a puszta szakmai háttér, az évek alatt felhalmozott tudás. Sokkal lényegesebb a gyerekek szeretete, hogy legyen előttük valaki, akire támaszkodhatnak, aki egyfajta világítótoronyként kijelöli számukra a helyes utat, majd azon dolgozik, nehogy letérjenek róla.” Gáborné Haáz Andrea kiemelte: a Mol Alapítvány által átadott Mester-M Díj erkölcsi és egyben anyagi elismerés: egymillió forint tiszteletdíj jár hozzá. A jelöléseket online lehet benyújtani a www.molalapitvany.hu weboldalon, s meg is kell indokolni, miért ítélnénk oda a rangos díjat a kiválasztott szakembernek.