UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-12-15 19:31

Torna: jókedv és fiatalság – a kitartásra és az egymásért való küzdésre tanítják a kislányokat Békéscsabán

A „nagy öregek” visszavonultak, így jelentős koncepcióváltozáson esett át a Torna Club Békéscsaba, amely roppant fiatal edző- és versenyzőgarnitúrával dolgozik. Noha az újabb Ónodi Henrietta-féle klasszisokat még nem látni, a tudatos építkezést és a kislányok lelkesedését annál inkább.

Békéscsaba mindig is híres volt tornaklubjáról, az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta ötéves korától a helyi egyesületet képviselte, nem csoda hát, hogy a legtöbben még mindig az ő nevével fémjelzik a Torna Club Békéscsabát. Pedig az elmúlt másfél évben jelentős ráncfelvarráson esett át a vidéki egylet, sokat megélt, rutinos edzői elköszöntek, és az egyesület ráállt az utánpótlás-nevelés – tudjuk, olykor kátyús – útjára. A sikerek ugyanakkor most sem kerülik el. Olimpiai bajnokot valóban nem tudnak felmutatni, a különböző utánpótlás-kategóriákban azonban a legjobbak között tanyáznak a csabaiak.

Az elsődleges cél, hogy a kislányok megszeressék a tornát Forrás: behir.hu
Az elsődleges cél, hogy a kislányok megszeressék a tornát Forrás: behir.hu
„A haladó csoportunk országos első, a kezdőknél harmadikok vagyunk, de kiemelném, hogy nagyon kicsi a különbség az első három között, a zsebibabásaink meg negyedikek” – meséli büszkén Mitykó Bianka Szabina, a klub egyik edzője. Az első, szingapúri ifjúsági olimpián nyolcadik helyezést elérő mester az egyesület versenyzője is volt, így tisztában van vele, komoly felelősség nyomja a vállát. – „Igyekszünk átadni a nyugdíjba vonult edzőimtől tanultakat. Most nagyon sok kicsi gyerekkel foglalkozunk, így azt tartom a legfontosabbnak, hogy először is megszerettessük velük a sportágat. Megpróbáljuk kitartásra nevelni őket, ettől függetlenül vannak, akik előbb-utóbb abbahagyják, és másik sportágat választanak. Azt gondolom, ők is jól járnak, mert fizikálisan nagyon meg lehet erősödni nálunk. A másik, amire büszkék vagyunk, hogy nálunk nincsenek széthúzások, azt is megtanítjuk a gyerekeknek, hogy egymásért is küzdjenek, és az edzések kellemes hangulata visszaigazolja, hogy a lányok figyelnek arra, amit magyarázunk nekik.” Ettől függetlenül még előfordulhatnak kisebb csetepaték, ilyenkor jó, ha kéznél van egy rutinosabb versenyző, akire a többiek is felnéznek. A sportág első junior-világbajnokságán résztvevő Szujó Hanna éppen ilyen, pedig még ő is csak 15 éves. „Jól kijövök a lányokkal, elég jó hangulat uralkodik az edzéseinken. Azt mondjuk nem gondolom, hogy példaképként tekintenének rám, még azért nem tartok ott. A vb-n nem szerepeltem jól, kettő szeren is rontottam, és ezt mindenféleképpen ki szerettem volna javítani. Hála az égnek, az EYOF-on sikerült, mert bejutottunk az összetett fináléba a csapattársammal, ott nagyon jól versenyeztem. Zárásként az Olimpiai Reménységek Versenyén mutatott formámmal is elégedett lehetek, nagy kár azért a vb-ért. De nincs megállás, a hétből hat napot itt vagyunk, és készülünk az újabb kihívásokra. Gyakorlatilag itt lakunk már.” Szujó Hanna a maga 15 évével a korelnökök közé tartozik az egyesületben, de a nála fiatalabbakat sem kell félteni, ha magasztos célokról beszélgetünk. „Ki szeretnék jutni az olimpiára”fejti ki terveit tömören Abdullah Darya. A szintén haladó korcsoportos Szűcs Nóra rákontráz: „Én meg is szeretném nyerni.” És az a sejtésünk, a békéscsabai tornateremben levő további 20-30 kislány sem tenné sokkal lejjebb a licitet. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.