UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-12-19 14:23

Kardnyújtásra Tokiótól

Remek időszakot tudhat maga mögött a Mol Alapítvány 16 éves támogatottja, a kardvívó Battai Sugár. Csapatban junior világ- és kadét Európa-bajnok lett 2019-ben, ráadásul annyira meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy a szakág felnőttválogatottjának vezetőedzője, Gárdos Gábor is felfigyelt rá.

„Már korábban szó volt róla, hogy részt vehetek az orléans-i felnőtt-világkupaversenyen. Arról azonban csak álmodoztam, hogy csapatban is pástra léphetek. Az indulás előtt láttam, hogy ez utóbbiban is neveztek. Tudtam, még elszúrhatom, ha nem úgy szerepelek az egyéni versenyen, ahogyan elvárják tőlem” – emlékezik vissza az Interfencing Debrecen SC 16 éves kardvívója, Battai Sugár arra, hogyan került a jövő évi, tokiói olimpiai kvótára eséllyel pályázó magyar alakulatba.

Battai Sugár immár két felnőtt-világkupaversenyen is szóhoz jutott Forrás: haon.hu
Battai Sugár immár két felnőtt-világkupaversenyen is szóhoz jutott Forrás: haon.hu
Az ifjú kardvívó nem okozott csalódást: a csoportkörből remek teljesítménnyel jutott a főtáblára. Első párharcát megnyerte a nála jóval rutinosabb üzbég Jana Obvinceva ellen, a 64 között aztán már túl nagy falatnak bizonyult a kétszeres olimpiai és világbajnok, hatszoros Európa-bajnok orosz klasszis, Jana Jegorjan. Még csak azt sem lehet mondani, hogy Sugár nem volt partiban vele, hiszen csupán 15:12-re kapott ki: „Nagyon gyors volt, elképesztően technikás. Ennek ellenére hihetetlenül élveztem, hogy vele szemben állhattam, s megküzdhettünk. Annak külön örültem, hogy fel tudtam venni a ritmusát. Fantasztikus volt megtapasztalni, milyen versenyezni ebben a légkörben. Azt hiszem, ezt soha nem felejtem el.” Franciaországot követően Salt Lake Citybe is elutazott a „nagyokkal”. Itt sem vallott szégyent: egyéniben  a negyedik kiemelt dél-koreaitól, Kim Jieyontól szenvedett 15:12-es vereséget, csapatban pedig egészen az ezüstéremig meneteltek a hölgyek. Sugár legutóbbi szezonja kiválóan sikerült, hiszen csapatban junior világ- és kadét Európa-bajnok lett. „Mind a két viadal kemény volt, hiszen az Eb-n és a világbajnokságon egyaránt három napot vívtam végig. Semmi kétségem sincs afelől, hogy az eddigi legjobb évemet zárom. Nem csupán az eredmények miatt, hanem azért is, mert a nagy versenyeken végig összeszedett és koncentrált maradtam.” A 16 éves vívó soha nem érmekben gondolkozik, számára mindig az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából: „Korábban sem voltak, ebben az évadban sincsenek konkrétan megfogalmazott céljaim. Mindig csak arra gondolok, hogy a maximumot nyújtsam a páston. Ha ez sikerül, akkor – általában – az eredménnyel is elégedett lehetek a végén.” A női válogatott nem áll rosszul az olimpiai kvalifikációs sorozatban, a Salt Lake City-i sikerrel továbbjutóhelyre sorolta magát a világranglistán: „Nem igazán gondolok Tokióra, hiszen nagyon fiatal vagyok még. Minden lehetőségnek örülök, amit a vezetőedzőtől kapok. Persze boldog lennék, ha a lányokkal végigcsinálhatnám a sorozatot, akkor még inkább, ha ki is jutnánk az ötkarikás játékokra, de nem lennék elkeseredve, ha ez nekem nem sikerülne. Rengeteg időm van még bizonyítani.” Nemrégiben megkérdeztük a hazai szövetség elnökét, Csampa Zsoltot is arról, hogyan vélekedik Sugár tokiói esélyeiről: Gárdos Gábor Franciaországban lehetőséget adott neki csapatban, ráadásul egy nappal korábban egyéniben is kiemelkedően vívott. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő világkupa-versenyeken is számolhat vele, tűzközelben van.” Az ifjú bajnoknak a Mol Alapítvány is segít abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából: minden kedden és csütörtökön Debrecen és Budapest között ingázik azért, hogy részt vegyen a válogatott keretedzésein, különösen nagy szüksége van az utazástámogatásra. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.