UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-12-20 08:57

Izgalmas és motiváló változások az ifjúsági sakkban

A szövetség májustól hivatalba lépő új vezetése több kedvező változással is kecsegtette a sportágat, egyik fő célja az ifjúsági sakk feltámasztása, stabillá tétele volt, és ennek tükrében folytatja munkáját a következő évben is.

Számos korosztályos világeseményen jártak a fiatal magyar sakkozók 2019-ben és bár kiemelkedő eredményt – a 17 éves nagymester, Kozák Ádám U18-as rapid és villám Eb-győzelmét kivéve – ezúttal nem értek el a nemzetközi mezőnyben, ám rendszerint szépen helytálltak. A szövetség májusi tisztújítását követően az elnök Szabó László lett, aki a korábbiaknál nagyobb figyelmet kívánt fordítani az utánpótlásképzésre, a támogatási források negyven százaléka jutott a fiatalokra. Az ifjúsági bizottság elnöke, Molnár Béla is a legfontosabb teendők közé sorolta a gyerekek célirányos képzését. A szövetség minél szélesebb utánpótlásbázist kívánt kiépíteni, hogy minél több reménységnek legyen esélye eljutni a rangos versenyek legjobbjai közé.

KozakAdam3
KozakAdam3
„Áttekintve a nevelőegyesületek, az ifjúsági versenyrendszerben szereplők létszámát és helyzetét, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy erőteljes programokra van szükség mind a tömegbázis, mind pedig az ifjúsági élsakkozók fejlesztéséhez. Az utóbbi feladatra Ribli Zoltán olimpiai bajnok nagymesterünket, mint ifjúsági szövetségi kapitányt kérte fel az elnökség a válogatott keret kialakítása, menedzselése feladatkörében. A szakvezető maximalizmusáról híres, korábbiakban a felnőttválogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott, majd azt követően az osztrák sakkozás irányításában vállalt szerepet. A szakember első lépésként a nemzetközi szinthez felzárkózást jelölte ki a korosztályos válogatottak számára, és az év végén, Mátraházán az ifjúsági válogatott edzőtáborában kezdi meg a munkát a kiválasztott fiatalokkal” – mondta Molnár Béla. A sportág tömegbázisának erősítését a másik sürgető feladatnak ítélte meg az új vezetés. Ezen a területen jelentős, rendszerszintű átalakításba fogott a felálló Ifjúsági Bizottság, melynek első döntései között szerepelt a Talentum Program előterjesztése, ami egyenlő az utánpótlásterület átfogó szakmai tervével. Ennek részeként kiírták a Megyei Sakk Tehetségpontok pályázatot, amely a megyék számára nyújt forrást a tehetségkutatás, nevelés feladataihoz. A tizenegy nyertes pályázó vállalta, hogy a megye területén egy nyolc eseményből álló versenysorozatot működtet a kijelölt három (U8, U10, U12-es) korosztályban, valamint ezekből a korcsoportokból a program végén egy hatfős megyei ifjúsági válogatottat állít ki, amellyel a Magyar-kupa megyék közötti országos csapatverseny döntőjén vesz részt. A meghirdetett program második része a versenyrendszer átalakítása. Elsődleges célként az országos ifjúsági versenyeken indulók számának növelését jelölte meg a vezetés, s ennek érdekében magasabb színvonalú rendezést (új helyszínek, jobb díjazás, gyerekbarát események) ígért. „A szövetség ennek érdekében pályázatot hirdetett az országos versenyek lebonyolítására, továbbá a korábbi nyílt rendszerű országos döntő helyett ifjúsági Grand Prix-selejtezővel, majd azt követően egy körmérkőzéses országos bajnokság rendezésével alakította át a világversenyek kvalifikációs döntőjét. A Grand Prix-sorozat három tornából áll, az első áprilisban a rapid országos bajnokság lesz, majd ezt követően a diákolimpia döntője májusban és végül az országos elődöntő. A három eseményen az első 15 helyezett GP pontokat gyűjt, melyek alapján alakul ki a korcsoport legjobb tízes mezőnye, ők kapnak végül meghívást a körmérkőzéses döntőre” – tájékoztatott Molnár Béla, aki hozzátette,  olyan izgalmas és motiváló versengésre számítanak az ötletgazdák, ami képes lehet megpezsdíteni az ifjúsági sakkozás vérkeringését, több fiatalt vonzva a versenysakkozás világába, erősítve a sportág  tömegbázisát. Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.