UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-12-25 10:43

Öttusa: három korosztályban is világverseny dobogóján a Trion SC versenyzői

Történetének legeredményesebb évét zárta a Trion SC, melynek fiatal versenyzői a korosztályos világesemények mindhárom színű érméből részesültek. Barta Luca, Kardos Bence, Erdős Rita vagy Gáll András neve már nemcsak az egyesület, az ország nevét is fémjelzi az öttusában.

Alig akadt olyan korosztályos világverseny az idén, amelyen a Trion SC egyik fiatal öttusázója ne állt volna fel egyéniben a dobogó valamelyik fokára. A juniorok között Barta Luca élete legjobb eredményét elérve szerzett bronzérmet a világbajnokságon, Kardos Bence az Európa-bajnokságon végzett másodikként, csakúgy, mint legutóbb. Az U19-es mezőnyben Erdős Rita nagyban remek vívóteljesítményének köszönhetően Európa-bajnok lett, míg az U17-esek között Gáll Andrásé lett a kontinensviadal bronza. Ráadásul Barta Luca nevéhez felnőtt-világbajnoki ezüst is fűződik, ezt Budapesten Réti Kamillával együtt érdemelte ki női váltóban.

79913581_1194073904267543_5675685048418828288_n
79913581_1194073904267543_5675685048418828288_n
„A Trion SC története legeredményesebb évét tudhatja maga mögött – mondja Burcsa Szabolcs vezetőedző. – Luca junior-világbajnokságon szerzett bronzérme nagyon szép és megérdemelt, de ugyanez elmondható Bence ezüstjéről is. Utólag szomorkodott kicsit, hiszen a kombinált számot alaposan eltaktikázta, de a két hétre rá rendezett felnőtt országos bajnokságon – amelyen szinte ugyanaz a helyzet állt elő a zárószám előtt, mint a kontinensviadalon – tanult hibájából és Marosi Ádámot megelőzve nyert. Erdős Rita az U19-es Európa-bajnokságon ért el óriási eredményt. Az ő aranyérme jelzi, a befektetett munkának előbb-utóbb meglesz a gyümölcse. Rendkívül alázatosan és szorgalmasan dolgozik. Sajnáltuk, hogy teljesítménye a szövetség megítélése szerint kevés volt ahhoz, hogy egyéniben a világbajnokságon is rajthoz álljon, de túl vagyunk ezen, hiszen nemcsak az ifjúsági eredményekért dolgozunk, hanem a későbbiek miatt is.” A vezetőedző külön kiemelte az U17-es Eb-bronzot szállító Gáll Andrást, aki – legyen szó egyéni küzdelemről vagy váltóról – szinte minden versenyen dobogóra állt. Számára a versenyszámok közé beékelődött a vívás, így hol három-, hol már négytusában tette meg a tőle telhetőt. Páczai Dávid szereplése is figyelemreméltó volt, ő a válogatottság mellett a Magyar-kupában alkotott maradandót. „Ilyen kis egyesülettől hatalmas dolog, hogy az ország legeredményesebbje tudott lenni. Dolgozunk tovább, mert jövőre az olimpia évébe lépünk, és igencsak nagy terveink vannak. A 21 éves Kardos Bencével mindent megpróbálunk, hogy kvótát szerezzünk Tokióra, ez az elsődleges célunk. Hátráltatták sérülések, de már teljes értékű munkát végez, és januárban részt vesz a ciprusi felkészítő táborban. Martinek János szövetségi kapitánytól bizalmat kapott, szeretnénk a pontszámai alapján kvalifikációt kivívni, s ezt nem tartjuk lehetetlennek. Nem úgy számoltunk egy évvel ezelőtt, hogy ebbe belevágunk, de úgy sikerült az éve, hogy butaság lenne kihagyni a lehetőséget.” Burcsa Szabolcs szerint a versenyzőkkel együtt az egyesület is egyre profibbá válik. A közös munka évről évre odaadóbb, a sportolók és edzők közötti megfelelő kommunikáció pedig sikerekhez vezet. „Nemcsak a versenyzők tanulnak tőlünk, hanem mi is tőlük. Ez fontos része a munkánknak. A kölcsönös bizalom fantasztikus eredményeket hoz, örülök, hogy ezt ebben az évben is megmutattuk. Kapcsolatunk versenyzőinkkel nem hétköznapi. Fölkészíthetsz a világversenyre sportolót, és várhatod az eredményt, ha ő nem érzi a támaszt. Száz százalékban a fiatalok mögött állunk, folyamatosan lessük, miben tudunk még segíteni, mit vagyunk még képesek hozzáadni a teljesítményükhöz. Ha csalódnak, mi is csalódunk, mert akkor valamit nem jól csináltunk. Tanulunk a hibáinkból, és ez visz minket előre. Összességében ez csodálatos.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.