UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-12-26 13:39

Az év kézilabdacsodái (II. rész): „Az ilyen pillanatokért érdemes” – Európa-bajnok az ifjúsági leányválogatott

Minden korábbinál szebb eredményeket hozott 2019: év végi sorozatunkban visszaemlékezünk a kézilabda-utánpótlás idei arany pillanataira. A második részben az ifjúsági leányválogatott újabb menetelését, a celjei Eb-sikert elevenítjük fel.

Alig kellett néhány hetet várni a nyáron, és a kézilabdás lányok egyik aranyérmét a másik követte. A győri siker után az ifjúságiak léptek pályára a celjei U17-es Európa-bajnokságon, miután egy évvel korábban a göteborgi nyílt U16-os kontinenstornán is diadalmaskodtak.

Hibátlan mérleggel nyerte az U17-es Eb-t az ifjúsági válogatott Forrás: EHF
Hibátlan mérleggel nyerte az U17-es Eb-t az ifjúsági válogatott Forrás: EHF
Ilyen előzmények után a magyar csapat a torna egyik favoritjaként, ha nem a legnagyobb esélyeséként utazott el Szlovéniába. S ezen az sem változtatott, hogy a júliusi, bakui EYOF-on az elődöntőben becsúszott egy vereség a franciák ellen, és bronzérem lett a vége. Ifj. Kiss Szilárd alakulata ennek megfelelően kézilabdázott a Zlatorog Arénában. A csoportkörön simán átjutott, a középdöntőben is hibátlan maradt, majd az elődöntőben és a döntőben két újabb skandináv rivális felett aratott győzelmet, az arany végül a svédek elleni 28–24-es sikerrel lett meg. A szövetségi edző akkor, nem sokkal a finálé után így értékelte a tornát és a mögöttük hagyott nyarat: „Még mi is csak barátkozunk a gondolattal, hogy Európa-bajnokok lettünk. Jó tornát zártunk, a döntőt szinte végig uraltuk, néhány percet leszámítva a mi akaratunk érvényesült, így azt gondolom, megérdemeltük a győzelmet. Nagyon büszke vagyok a lányokra és az egész stábra, az ilyen pillanatokért érdemes kézilabdázni és edzősködni.”
Koronczai Petra szerint hihetetlen akaraterő volt az együttesben Forrás: EHF
Koronczai Petra szerint hihetetlen akaraterő volt az együttesben Forrás: EHF
Szlovéniában végig a válogatott egyik legjobbja volt a balátlövőként és irányítóként is bevethető Koronczai Petra, aki hét góljával a döntő legeredményesebb játékosa lett. Szerinte az volt a titok, hogy igazi csapatként működtek. „Rengeteget dolgoztunk azért, hogy most ide jussunk. A legfontosabb az volt, hogy hittünk egymásban, így értük el ezt az eredményt. Hihetetlen akaraterő van ebben a csapatban, felemelő érzés, büszke vagyok, hogy a része lehetek.”
Kajdon Blanka lett az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa Forrás: EHF
Kajdon Blanka lett az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa Forrás: EHF
Az aranyérmes garnitúrából ketten is bekerültek az Eb All Star-csapatába. Kürthi Laurát a legjobb jobbszélsőnek választották, míg az irányító Kajdon Blanka lett az MVP, vagyis a torna legértékesebb játékosa. Ő volt az, aki tényleg nem akarta elhinni, hogy valóra vált a nagy álom: „Ezért dolgoztunk, ezért jöttünk, de most hogy kimondhatjuk, Európa-bajnokok vagyunk… Nehéz szavakat találni. Az egyéni elismerésre egyáltalán nem számítottam, de azt gondolom, hogy elsősorban a csapat kapta ezt a díjat. Minden meccsen volt valaki, aki előrelépett, fogtuk egymás kezét, és együtt a célba értünk.” A jövő nyáron pedig újabb nagy feladat vár a lányokra, akkor már az U18-as világbajnokságon Kínában kell megállnia a helyét a mindmáig veretlen válogatottnak. A szintén az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által gyártott Jövünk! magazin stábja is beszélgetett a hazaérkezéskor a főszereplőkkel:  

A MAGYAR CSAPAT ÚTJA AZ EB-GYŐZELEMIG: Csoportkör: –Szlovákia 31–18, –Ausztria 33–23, –Románia 39–32 Középdöntő: –Svédország 26–22, –Norvégia 28–27 Elődöntő: –Dánia 25–21 Döntő: –Svédország 28–24 AZ EB-GYŐZTES MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE: Kapusok: Németh Kata (Dunaújvárosi KKA), Bukovszky Anna (Váci NKSE), Kubina Molli (NEKA), Zsigmond Panna (FTC) Jobbszélső: Rittlinger Lotti (Mohácsi TE) Jobbátlövők: Kürthi Laura (Győri Audi ETO), Horváth Nikolett (NEKA) Irányítók: Kajdon Blanka (NEKA), Woth Viktória (NEKA), Farkas Johanna (Győri Audi ETO) Beállók: Faragó Luca (NEKA), Bánhidi Barbara (NEKA) Balátlövők: Juhász Gréta (NEKA), Koronczai Petra (Dunaújvárosi KKA), Nagy Laura (NEKA) Balszélsők: Vámos Míra (NEKA), Mérai Maja (NEKA)

A sorozat első részében: „Egyszerre dobbant a szív” – a női juniorválogatott Eb-sikere További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.