UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-12-28 18:20

Az év kézilabdacsodái (III. rész): „Már nincs kitől félni” – minden idők legjobb szereplése a fiúk ifjúsági vb-jén

Minden korábbinál szebb eredményeket hozott 2019: év végi sorozatunkban visszaemlékezünk a kézilabda-utánpótlás idei arany pillanataira. A harmadik részben az ifjúsági fiúválogatott vb-menetelésére és bravúros ötödik helyére tekintünk vissza.

Nagy tervekkel, de viszonylag szerény múlttal utazott el az ifjúsági fiú kézilabda-válogatott az észak-macedóniai U19-es világbajnokságra. A társaság 2017-ben csupán hetedik lett a győri EYOF-on, míg egy évvel ezelőtt a horvátországi U17-es Eb-ről a tizedik helyet hozta haza.

Minden idők legjobb vb-szereplését produkálta az ifjúsági válogatott Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Minden idők legjobb vb-szereplését produkálta az ifjúsági válogatott Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
A 2018/19-es évadra új szakmai stáb került a gárda élére, Kárpáti Krisztián vette át a kormányrudat, a munkáját pedig a korábbi világklasszis balszélső, Pásztor István segítette. Nagy lendülettel vágtak bele a közös kalandba, Párizsban és Szkopjéban is nyertek tornát év közben, így az elsősorban a kemény védekezésre építő együttes szép reményekkel várta a nagy feladatot. „Tisztában vagyunk a hiányosságainkkal, ahogyan azzal is, hogy nincsenek kiemelkedő játékosaink, csapatként vagyunk erősek. Fizikumban a csapatok nagy része előttünk jár, ezt támadásban robbanékonysággal, gyorsasággal, védekezésben pedig rengeteg lábmunkával és agresszivitással próbáljuk ellensúlyozni.” Utólag kijelenthető, a terv működött. A csapat, amely bárkit meg tud verni és bárkitől képes kikapni, szinte végig a jobbik arcát mutatta a szkopjei világbajnokságon. A franciák elleni bravúrgyőzelemmel indult a torna érdemi része, majd a svédektől és az egyiptomiaktól elszenvedett vereség után a fiúk a nyolcaddöntőben átléptek a horvátokon. A kitűzött cél, a nyolc közé jutás teljesült, de a négy közé kerülésért nem jött az újabb csoda, a németek simán verték a mieinket. A helyosztókon viszont újra felállt az együttes, amely a spanyolokat és a franciákat magabiztosan felülmúlva minden idők legjobb szereplésével az ötödik lett a világbajnokságon.
Bognár Alex szerint a szkopjei torna után már nincs kitől félniük Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Bognár Alex szerint a szkopjei torna után már nincs kitől félniük Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
A csapat egyik vezére, az irányító Bognár Alex szerint a későbbiekben is sok erőt adhatnak a Macedóniában történtek. „Ezek olyan emlékek, amelyek átlendíthetnek bennünket a nehézségeken. Olyan már nem fordulhat elő velünk, hogy esélytelenként állunk ki egy-egy mérkőzésre. Nem mi vagyunk a világ legjobb csapata, de hiszünk magunkban. A nyolcaddöntő előtt az öltözőben már mindenki ment volna felszántani a pályát, de Krisztián kérte, hogy még egy percre csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, megvertük a horvátokat. Azóta nem félünk senkitől!” Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a juniorkorosztályba lépett alakulat immár Sótonyi László vezetésével decemberben Budaörsön kétszer is legyőzte az aktuális világbajnokot, a négy játékos híján teljes kerettel kiálló Egyiptomot. A szintén az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által készített Jövünk! című televíziós magazin stábja is meglátogatta év közben az ifjúsági válogatottat:

A magyar válogatott mérkőzései a vb-n Csoportkör: –Tajvan 38–20,  Kanada 41–13, –Franciaország 26–25, –Svédország 28–29, –Egyiptom 24–31 Nyolcaddöntő: –Horvátország 27–23 Negyeddöntő: –Németország 16–26 Az 5-8. helyért: –Spanyolország 29–24 Az 5. helyért: –Franciaország 31–20 A magyar csapat vb-kerete: Kapusok: GYŐRI Kristóf (NEKA), MERKOVSZKI Pál (FTC), NAGY Benedek (Telekom Veszprém) Jobbszélső: HORNYÁK Bence (Telekom Veszprém), KECSKÉS Dániel (NEKA) Jobbátlövők: DELY Márton (NEKA), PAPP Bence (PLER-Budapest), SZUHAREV Lev (Telekom Veszprém) Irányítók: BOGNÁR Alex (Váci KSE), KŐHEGYI Ákos (Telekom Veszprém), MELNICHUK Viktor (Telekom Veszprém) Beállók: GÁL Dominik (NEKA), VAJDA Huba (Balatonfüredi KSE) Balátlövők: KOVÁCS Gergő (NEKA), PRAINER Viktor (FTC), TÓVIZI Tamás (Balatonfüredi KSE) Balszélsők: BAJUSZ Brúnó (MOL-Pick Szeged), HOLDOSI Bence (FTC)

A sorozat első két részében: „Egyszerre dobbant a szív” – a női juniorválogatott Eb-sikere „Az ilyen pillanatokért érdemes” – Európa-bajnok az ifjúsági leányválogatott További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.