UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-12-28 11:07

Kosárlabda: újra kell tanulnia járni és futni az új LeBron Jamesként jegyzett Zion Williamsonnak (19)

Továbbra sem mutatkozhatott még be az NBA-ben Zion Williamson, akit LeBron James óta a legtehetségesebb kosarasnak tartanak a szakértők. Habár a szezonnak már bő egyharmada lement, a New Orleans Pelicans 19 éves ígérete kissé rejtélyes sérülése miatt még egy percet sem játszott. Sőt, egyre aggasztóbb hírek érkeznek róla.

A kosárvilág LeBron James óta nem várt annyira újoncot, mint Zion Williamsont, akit a klubja, a New Orleans Pelicans a 2019-es NBA-drafton az első választás jogával elvitt. Nem véletlenül, hiszen a 19 esztendős játékosra már gimnazista éveiben felfigyeltek a szakemberek: félelmetes testi ereje mellett – közel két méter magassághoz nagyjából 130 kiló párosult – rendkívül atletikus, sokan a Los Angeles Lakers sztárjának nagyobb, erősebb, gyorsabb és képzettebb változatát látták benne.

A kosárvilág LeBron James óta nem várt úgy újoncot, mint Zion Williamsont (19) Forrás: AFP
A kosárvilág LeBron James óta nem várt úgy újoncot, mint Zion Williamsont (19) Forrás: AFP
Egyedül a súlya miatt aggódott kissé a Pelicans vezetősége, ezért a nyári ligában, majd az előszezonban is limitálták a játékperceit, miközben szerették volna „leszálkásítani". Nem sokkal a szezonrajt előtt jött viszont az első rossz hír: megsérült Williamson meniszkusza a jobb térdében, a műtét pedig elkerülhetetlen. Az orvosi beavatkozásra egyetlen nappal az idény kezdete előtt kerítettek sort... Előzetesen hat-nyolchetes felépülési időt jósoltak a fiatal kosarasnak. Az mostanra letelt, de még mindig nem tudni, mikor léphet végre pályára. Az ESPN amerikai televíziós csatornának azt nyilatkozta, hogy ő maga úgy érzi, készen áll, de természetesen ebben a kérdésben a csapat dönt, addig pedig edz és fejleszti a dobását. A képlet mégsem ilyen egyszerű. A Pelicans továbbra is fél, hogy Williamson ízületei (főleg a térde, valamint a már egyszer megsérült bokája) nem fogják bírni a súlyát, ezért amellett, hogy fogyókúráznia kell, speciális edzésprogramot dolgozott ki neki a klub szakmai gárdája, amelynek segítségével megtanulhat máshogy járni és futni, azaz megpróbálják „átprogramozni" a testét – állítják egybehangzóan az amerikai médiumok. Egészen radikális módszer, és ha tényleg ennyire az alapoktól kell felépíteni a 19 éves tinit, akkor még nagyon messze lehet attól, hogy a pályán lássuk. A világ pedig továbbra is reménykedhet, hogy teljesen felépül, és nem fejeződik be a profi karrierje még azelőtt, hogy egyáltalán elkezdődött volna. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.