UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-12-30 14:10

Úszás: juniorklasszisok, akik jövőre már csak a felnőttmezőnyben bizonyíthatnak

Berecz Blanka megvédte junior Európa-bajnoki címét 200 m pillangón, és végre áttörte a 2:09-es határt, Fábián Fanni beverekedte magát a felnőtt 4x200 m-es gyorsváltóba, Békési Eszter olimpiai A-szintet úszott, míg Szabó-Feltóthy Eszter kétszer is csupán egy hajszállal maradt le a dobogóról a budapesti juniorvébén. Jövőre már mindannyian a felnőttek között versenyeznek.

Aranyesőt nem, de remek egyéni teljesítményeket az idén is produkált a hazai úszóutánpótlás, négy kiváló úszó búcsúzik a korosztályos versenyektől. Íme, az utolsó évük krónikája.

Berecz Blanka roppant erős hazai pillangómezőnybe csöppen  Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Berecz Blanka roppant erős hazai pillangómezőnybe csöppen Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Berecz Blanka A Kőbánya SC pillangóspecialistája utánpótlás-karrierje során szinte mindent megnyert, amit csak lehet. Az eredmények tekintetében kétségkívül a 2002-es korosztály legkiemelkedőbb alakjának számít. Négyszeres junior Európa-bajnokként, ifjúsági olimpiai aranyérmesként és EYOF-győztesként lép a felnőttek közé. Egyedül a junior-világbajnoki cím hiányzik a gyűjteményéből, az augusztusi, budapesti viadalon hatalmas úszással, egyéni csúccsal, a régóta várt 2:08-as idővel az amerikaiak gyűrűjében végül ezüstérmet nyert. Igazi aranyat érő ezüstöt. Azonban hiába a korosztályos sikerek Berecztől, fő számán, 200 m pillangón csak úgy sorakoznak a klasszisok, nem lesz könnyű dolga a „nagyok” között. Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is komoly terveket szövöget még ebben a műfajban, így az olimpiai szereplés távolinak tűnik, ám a májusi, budapesti Eb-n szeretne úszni.
Fábián Fanni Fotó: Mura László
Fábián Fanni Fotó: Mura László
Fábián Fanni A Szegedi Úszó Egylet sportolója bár elsősorban a gyorsszámokra koncentrál, Bereczhez hasonlóan pillangón érte el a legnagyobb sikerét. Az idei kazanyi junior Európa-bajnokságon kétszázon csupán egy hajszállal kapott ki Berecztől, majd a budapesti junior-vb-n egészen a negyedik helyig tempózott. Emellett 2017-ban és 2018-ban is korosztályos Eb-aranyat nyert a 4x200 m-es gyorsváltó tagjaként, kétszázon egyéniben a junior-világbajnokságon is nagy egyéni csúcsot úszott (két percen belüli időt), és ezzel megnyílt az útja a tokiói olimpia felé is. A mindig erős négyszer kétszázas váltóban Sós Csaba szövetségi kapitány számít rá, pláne, ha addig tovább tudja javítani az idejét.
Békési Eszter is helyt állt a rövid pályás Eb-n Forrás: MÚSZ
Békési Eszter is helyt állt a rövid pályás Eb-n Forrás: MÚSZ
Békési Eszter A legnagyobb utat talán az Egri Úszó Klub mellúszó-specialistája járta be az utánpótláskorúak közül 2019-ben. A legnagyobb sikereket kedvenc számában, kétszáz méteren érte el: a tavasszal második lett a Bajnokok Ligája budapesti állomásán, míg az ősszel világkupa-sorozatban előbb a Duna Arénában második lett, majd Dohában (ahol százon ezüstöt is nyert) aranyérmet szerzett, ezzel ő lett a széria legfiatalabb idei győztese. De talán mindennél fontosabb a budapesti junior-világbajnokságon mutatott produkció: hatalmas egyéni csúcsot, egyúttal olimpiai A-szintet úszott a Duna Arénában. Így vitathatatlanul az elsőszámú hazai mellúszóvá lépett elő, és biztosnak látszik tokiói részvétele is.
Szabó-Feltóthy Eszter Forrás: MÚSZ
Szabó-Feltóthy Eszter Forrás: MÚSZ
Szabó-Feltóthy Eszter Nagyszerű évet zárt a Vasas hát-, illetve vegyesúszója is. A korábbi EYOF-bronzérmes versenyző a budapesti junior-világbajnokságon kétszer is éppen csak lemaradt a dobogóról: 200 m háton és 400 m vegyesen is a negyedik lett. Az előbbi számon ráadásul csupán egy hajszál választja el az olimpiai A-szinttől, amit akár a márciusi országos bajnokságon meg is úszhat. Békésihez hasonlóan decemberben a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságon ő is átesett pályafutása első felnőtt-világversenyén. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.