UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-12-31 16:25

Zsóka felnőttes éve

Bemutatkozott a felnőttek között, most sem maradt érem nélkül az ifjúsági kontinensbajnokságon, év végére pedig második helyre lépett elő korosztálya világranglistáján. A Mol Alapítvány által támogatott Gaál Zsóka fejlődése érdekében már idősebbek ellen ül asztalhoz. Olykor háttal. Bekötött szemmel.

Tizenkét éves, háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes. Gaál Zsókát méltán emlegethetjük a magyar sakk egyik legnagyobb reménységeként. Az ajkai lány számára 2019 nemcsak mozgalmas, de különleges év is volt, hiszen Ribli Zoltán nagymester, ifjúsági szövetségi kapitány új koncepciót jelölt ki fejlődése érdekében, így többnyire nem saját korcsoportjában, hanem idősebbek között versenyzett. Májusban először felnőttmezőnyben. Ráadásul a szlovéniai Mitropa-kupán a Havanecz Bianka, Varga Klára, Juhász Barbara, Gaál Zsóka, Kovács Judit összeállítású női válogatott a harmadik helyen zárt.

Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
„Ez volt az első olyan nagy versenyem, ahová a kérésemre nem kísértek el szüleim. Az egész mezőnyben én voltam a legfiatalabb játékos” – emlékezik vissza. Júliusban Pardubicében ismét kilógott a sorból, az U12-es Európa-bajnokságon a fiúcsapatban szerepelt, egyedüli lányként a tornán. A főedzője, Ruck Róbert vezette – táblasorrendben Tancsa Tamás, Tran Dávid, Könyves Álmos, Gaál Zsóka, Giang Tran Nam alkotta – válogatott tagjaként újabb bronzzal bővült Zsóka éremkollekciója. Év végén Tallinnban, a korcsoportos rapid és villám kontinensbajnokságon járt, előbbiben U18-ban, utóbbiban U14-ben lett hetedik, a Palczert Miklós vezette 14 éven aluliak csapata pedig kilencedik. Itt Kolimár Kristóf, Palczert Mátyás és Farkas Ottó volt Zsóka társa. „Csehországban kiváló tapasztalatszerzésnek bizonyult, hogy a fiúkkal versenyeztem, ők ebben a sportágban is erősebbek valamivel. A csapatverseny nagy felelősséggel jár, fél szemmel folyamatosan a társak játszmáit kell követni. Tallinnban kimondottan az motivált, hogy idősebb ellenfeleim voltak.”
Gaál Zsóka második korosztálya világranglistáján Fotó: Fotozone Stúdió/Kovács Ivett
Gaál Zsóka második korosztálya világranglistáján Fotó: Fotozone Stúdió/Kovács Ivett
A viadal után néhány órával már indult is a repülőgép Budapestre, Zsóka másnap kora délután a felnőtt női bajnokságon ült asztalhoz, amelyen végül kiesett, de a négy nap alatti négy rangos, fárasztó verseny megint csak remek rutinszerzésnek bizonyult. „Nagyon sok élményben volt részem idén, de talán a legemlékezetesebb a parlamenti vaksakk volt. Szeptemberben Budapesten ülésezett a nemzetközi szövetség, s itt szóba került, hogy a 2024-es sakkolimpia megrendezésére hazánk is jó eséllyel pályázhat. Szabó László, a magyar szövetség elnöke ötlete nyomán lehetőséget kaptam, hogy az esti fogadás előtt érdekes partit játszhassak tizenegy ellenféllel, akik felváltva tették meg a lépéseket. A szemem be volt kötve, vakon játszottam. Kállai Gábor nagymester humorosan kommentálta az eseményeket, Polgár Judit, aki a legnagyobb példaképem, mellettem állt és ő tette meg az általam mondott lépéseket.” Az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola tanulója értékszáma alapján decemberben a harmadikról második helyre lépett elő korosztálya világranglistáján, jövőre pedig az első helyet célozza meg. Bizakodik, hogy a számára kijelölt versenyeken ezután is ki tudja hozni magából a legtöbbet, és ehhez úgy gondolja, fizikális erősödésre is szüksége lesz. A Bányász SK Ajka fiatal sakkozója sok segítséget kap céljai eléréséhez, az említett szakemberek mellett a végjátékedző Szabolcsi János nemzetközi mester, Jankó Ilona fizikai felkészítő, Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus és a város önkormányzata is a sikeréért dolgozik. A Mol Alapítvány is hozzájárul a nagyszerű eredményekhez – a támogatása nélkül Zsóka nem utazhatott volna el ennyi nemzetközi versenyre. Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.