UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-01-01 15:13

Kézilabda: kétezres születésű játékosokkal igyekszik újra az európai elitbe a DVSC

Szemtelenül fiatal, a 22 éves átlagéletkort alig elérő kerettel vág a női EHF-kupa csoportkörének a DVSC-Schaeffler együttese. A sorozatban korábban rendkívül sikeres hajdúsági alakulat így térne vissza a kontinens élmezőnyébe.

Az Európai Kézilabda-szövetség honlapja kiemeli, hogy a két éve a csoportkörről lemaradt együttesnek óriási lépés a legjobb 16 közé kerülés, elsősorban a keretben lévő sok fiatal miatt. Debrecenben a fiatalok nevelése és fejlesztése már többször is sikersztorit eredményezett, elég, ha csak a kilencvenes évekből a két EHF-kupa-győzelemre (1995, 1996) gondolunk.

A kapus Szabó Dóra és a többi debreceni fiatal az EHF-kupa csoportkörében bizonyíthat Forrás: DVSC
A kapus Szabó Dóra és a többi debreceni fiatal az EHF-kupa csoportkörében bizonyíthat Forrás: DVSC
Figyelemre méltó, hogy a csapat átlagéletkora alig éri el a 22 évet, a kulcsjátékosok közül többen is a húszas éveik elején járnak, de bőven találhatók tinédzserek is a keretben (akár nyolc, a kétezres években született játékos is szóhoz juthat – köztük az U19-es Eb-győztes Arany Rebeka, Szabó Dóra és Vámos Petra), na meg a saját nevelésű junior-világbajnok Tóvizi Petra is. Nagy előnyük lehet, hogy a világ talán legerősebb bajnokságában edződnek, a BL-győztes Győri Audi ETO KC és az állandó BL-résztvevő FTC-Rail Cargo Hungaria ellen is rendszeresen megmérethetik magukat. Persze, a nemzetközi porond más kávéház. „A fő célunk, hogy stabilizájuk a helyünket az EHF-kupa legjobb tizenhat csapata között. Korábbi győztesként szívesen visszakerülnénk az európai elitbe – nyilatkozta Ábrók Zsolt, a DVSC-Schaeffler ügyvezető igazgatója. – A női kézilabda nagyon népszerű Debrecenben, nagy történelemmel és tradíciókkal. Az EHF-kupában részint megmutathatjuk a képességeinket Európában, részint pedig a régiónkra, az országunkra irányíthatjuk a figyelmet, továbbá a városunkat és a szponzorainkat is megmutathatjuk a kontinensnek. Ezek segíthetnek még stabilabbá tenni az anyagi helyzetünket.” A hajdúságiak Köstner Vilmos vezetésével a cseh Baník Most, a török Kastamonu és a német Thüringer HC játékosaival nézhetnek farkasszemet a csoportkörben. Vámosék először szombaton 13 órától a törökök vendégeként lépnek pályára az idén. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.