UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-01-11 19:08

Birkózás: több fiatal is szóba kerülhet a tokiói olimpiára

Rengeteg izgalmat hozhat az új év a birkózó-utánpótlásnak; vannak olyanok, akik akár a tokiói olimpiáig is eljuthatnak, többeknek pedig a korosztályos világversenyek maradnak a célkeresztben. Górcső alá vetettük a legfontosabb korosztályváltásokat, és esélyeket latolgattunk a szövetség szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel.

Huszonkilenc érem... Egy kadét Európa-bajnoki arany, három bronz, egy kadétvilágbajnoki arany, két bronz, egy-egy junior Eb-arany és ezüst, három bronz, egy junior-világbajnoki ezüst és öt bronz, három U23-as Európa-bajnoki arany és hat bronz, Európa Játékokon nyert ezüst és felnőtt kontinenstornán szerzett bronz – ennyi érmet nyert utánpótláskorúként világversenyen Galambos Ramóna, Torba Erik és Lévai Zoltán. A három birkózó 2020-tól hivatalosan is a felnőttmezőny tagja.

Galambos Ramóna már csak a felnőttmezőnyben bizonyít Forrás: birkozoszov.hu
Galambos Ramóna már csak a felnőttmezőnyben bizonyít Forrás: birkozoszov.hu
„Régóta szorongatják a legnagyobb klasszisokat is, a számok magukért beszélnek. Rájuk is alapozzuk a jövőt; biztos vagyok benne, hogy meghatározó szerepük lesz a nemzetközi porondon ebben az évtizedben. Mindhárman megértek arra a feladatra, hogy olimián lépjenek szőnyegre. Lévai peches helyzetben van; az ő súlycsoportjában birkózik ugyanis a hetvenhét kiló klasszisa, a tavaly vb-aranyérmes Lőrincz Tamás. Persze bármi megtörténhet…” – mondta a hazai szövetség kétszeres vb-aranyérmes szakmai igazgatója, Bácsi Péter. Ha már az ötkarikás játékokat említette; a kadétvilágbajnok, junior Eb-aranyérmes, még mindig juniorkorú Szőke Alex (97 kg) így nyilatkozott honlapunknak hétfőn: „Jövő héten lesz a felnőtt válogatóverseny, amelyet egyértelműen meg szeretnék megnyerni. Ahhoz nálam jóval rutinosabb ellenfeleket kell magam mögé utasítanom. Például a világbajnok Kiss Balázst vagy az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket. Az elsődleges célom az, hogy eljussak az olimpiára!” „Teljesen nyitott a harc, komoly csatákat várok. Azt hiszem, ebben a súlycsoportban alakulhatnak a legizgalmasabban az események a pécsi erőpróbán. Amennyiben Alex nyerne, úgy valószínűleg ő indulhatna a felnőtt Európa-bajnokságon és az európai kvalifikációs versenyen. De ez nyilván a szövetségi kapitány, Sike András döntési kompetenciája” – vélekedett Bácsi. A szakember arról is beszélt, hogy a 2019-ben junior Európa- és világbajnok Takács István egy súlycsoporttal feljebb, a 87 kilogrammosok között próbál szerencsét 2020-ban – még mindig juniorként.
Takács István immár egy súlycsoporttal feljebb, a 87 kilósok között bizonyíthat Forrás: UWW
Takács István immár egy súlycsoporttal feljebb, a 87 kilósok között bizonyíthat Forrás: UWW
„A fejlődése szempontjából azt hiszem, ez a jó döntés. Hamarosan ő is a felnőttmezőnyre koncentrálhat, figyelembe kell venni, mi éri meg leginkább hosszútávon. A tavaly junior Eb-második Losonczi Dáviddal elképesztőket meccselhet a válogatottságért.” Nem kérdés, a lányok jelentős erőt képviselnek a juniorok és a kadétok között egyaránt 2020-ban. Előbbi korosztályt továbbra is erősíti a kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Anna, a junior Eb-első Nagy Bernadett, a kadét Eb-aranyérmes Bognár Erika, valamint az U23-as kontinensvetélkedőn harmadik Szabados Noémi. Ami a kisebbeket illeti: a serdülőkorból fellépett a tavaly korosztályos Európa-bajnok Borsos Viktória és Elekes Enikő. Rajtuk kívül a kadét Európa-bajnok Újfalvi Liliért, a serdülőként kadét Eb-ezüstérmet szerző Szenttamási Rózáért is szoríthatunk. „Speciális szakág a női, hiszen hatalmas szakadék van az Európa- és a világbajnokság között. Utóbbin ugyanis hatalmas ázsiai dominancia tapasztalható. A kontinenstornán bármire képesek lehetnek, valóban kiemelkedő garnitúrát alkotnak.” Tavalyelőtt 31 érmet (2 arany, 10 ezüst és 19 bronz) gyűjtöttek az utánpótláskorú birkózók a világversenyeken. Ezt a számot 2019-ben sikerült néggyel megtoldani: 35 lett, abból 10 arany-, 4 ezüst- és 21 bronzérem. Überelhetik ezt a fiatalok 2020-ban? „Valóban kiemelkedő volt a legutóbbi esztendő, nehéz lesz felülmúlni. Főleg amiatt, mert kevesebb megméretést rendeznek az idén; az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kiesik a programból. Ráadásul vannak olyan ifjak, akik pályázhatnak az olimpiai kvalifikációs versenyekre. Amennyiben lesznek olyanok, akik harcolnak az indulás jogáért, egyértelműen azok a viadalok élveznek prioritást. Tavaly is beleestünk abba a hibába, hogy több utánpótláskorú túlterhelt volt, okosabban kell gazdálkodnunk. Mérlegre kell tenni, kinek melyik erőpróbákon van értelme elindulnia.” Ebben az évben egyébként korosztályt lépett a junior Európa-bajnok Lévai Tamás, a junior vb-harmadik Vitek Dáriusz, a junior Eb-bronzérmes Dollák Tamara és a szintén junior Eb-harmadik Halidov Gamzatgadzsi is −mindahányan az U23-as mezőnyben bizonyíthatnak. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.