UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-01-15 09:03

Úszás: a nyíregyházi mester, Gyula Sándor felhagyott az edzőséggel, a szövetség utánpótlás-bizottságát vezeti

A napi munkát abbahagyta, de nem távolodik el szeretett sportágától, az ősztől a MÚSZ utánpótlás-bizottságát vezeti az idén 70 éves nyíregyházi úszóedző, Gyula Sándor. Beszélgettünk vele a visszavonulásról, a sikerekről és az új feladatkörről is.

Több évtizedes szünet után hat éve tért vissza a medencepartra, Hatházi Dóra személyében junior Európa-bajnoki bronzérmes versenyzőt nevelt, a nyáron viszont mégis a visszavonulás mellett döntött a rutinos nyíregyházi úszóedző, Gyula Sándor. Mindenekelőtt azt kérdeztük tőle, miért döntött úgy, hogy abbahagyja a napi munkát.

Gyula Sándor és junior Eb-bronzérmes tanítványa, Hatházi Dóra
Gyula Sándor és junior Eb-bronzérmes tanítványa, Hatházi Dóra
„Ebben az évben töltöm be a hetvenet, és bevallom, terhes volt már számomra a mindennapos korai kelés, a sok utazás, ami ezzel a munkával jár, ezért többek között a családom tanácsára is, úgy döntöttem, befejezem. Ezen kívül a korkülönbségből adódóan akadtak konfliktusok az edzéseken, ebben a korban az ember már nehezebben köt kompromisszumokat, és úgy ítéltem meg, egy fiatalabb tréner jobban tudná irányítani ezt a csapatot.” Ettől függetlenül nem lehet elégedetlen az elmúlt néhány évvel, amikor a legjobb húszba került a Nyíregyházi Sportcentrum szakosztálya az egyesületi pontversenyben a fiataloknak köszönhetően. „Büszke vagyok rá, hogy így együtt sikerült tartani ezt a csapatot, és országos szinten többekből sikeres versenyző vált. Közülük is kiemelkedik Hatházi Dóra, aki két éve már dobogón állhatott az Európa-bajnokságon, de még mindig juniorkorú, és azt gondolom, ha minden rendben megy, az idén már semmi sem gátolja meg őt abban, hogy kétszáz méter pillangón Eb-aranyérmes legyen.” A visszavonulás azonban nem jelenti azt, hogy Gyula mester eltávolodna a sportágtól: az ősszel a szövetségben felkérték az utánpótlás-bizottság elnöki posztjára, ami éppen kedvére való feladatkör. „Nem döntéshozó, hanem tanácsadó testületként működünk, javaslatokat teszünk az általunk fontosnak vélt problémák megoldására. Wladár Sándor elnök úr például kiemelte, a fiatal versenyzőink általánosságban gyengén fordulnak, és erre az egyik lehetséges válasz az lehet, hogy bevezetjük a rövid pályás országos bajnokságot már az utánpótlás-korosztályokban is. Ezt készítjük elő éppen, vagyis akad feladat bőven.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.