UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2020-01-18 10:07

Ifjúsági téli olimpia: Szarvas Kristóf túl az első akadályon

Nem mondhatni, hogy a Svájcban zajló ifjúsági téli olimpia kilencedik, szombati versenynapja magyar eseménydömpinget hozna, izgalmakban mindazonáltal nem lesz hiány. Rövid pályás gyorskorcsolyázóink először szerepeltek a játékokon; Jászapáti Péter az 1000 méteres szám előfutamában, Somogyi Barbara pedig a negyeddöntőjében esett ki. A sífutó Kocsik Eszter a crossversenyt a 80 induló közül a 75. helyen zárta, Szarvas Kristóf továbbjutott, Joó Linda viszont kiesett a curlingesek vegyes párosviadalán .

Szombaton megkezdődik a rövid pályás gyorskorcsolyázók erőpróbája a lausanne-i ifjúsági téli olimpián. Négy perccel délelőtt 11 óra után Somogyi Barbara csúszhat első magyarként jégre a lányok második futamában a szakág 1000 méteres versenyszámában, őt követi Jászapáti Péter a fiúk hatodik futamában. A versenynapon már ki is derül, meddig jutnak el a fiataljaink; a döntők 13:46-kor kezdődnek. Kocsik Eszterért is szoríthatunk, ő ugyanis a leány sífutók mezőnyében bizonyíthat − szintén délelőtt. Szombaton rajtol a curlingesek vergyes párosviadala, amelyben Szarvas Kristófnak és Joó Lindának szurkolhatunk − előbbi a német Zoe Antes, utóbbi pedig az olasz Simeone Pifferrel alkot duót. 20:10 Joó Lindáék kiestek a curlingesek vegyes párosviadalán A Vasas mindössze 16 esztendős versenyzője nem menetelhetett sokáig az olasz Simeone Pifferrel a curlingesek vegyes párostornáján, a magyar-olasz kettős 9–6-ra kikapott egy cseh-kínai duótól, így véget ért Lindának a lausanne-i megméretés.

Szarvas Kristóf és Joó Linda együtt már nem, de külön-külön még menetelhetnek Lausanne-ban Fotó: MOB/Szalmás Péter
Szarvas Kristóf és Joó Linda együtt már nem, de külön-külön még menetelhetnek Lausanne-ban Fotó: MOB/Szalmás Péter
16:21 Szarvas Kristófék sikerrel vették az első akadályt a curlingesek vegyes párosviadalán Azok után, hogy végtére is a németek ejtették ki a magyarokat a hagyományos torna csoportkörében (a mieink 8–6-os vereséget szenvedtek a sorsdöntő, utolsó összecsapáson), Szarvas Kristóf, az UTE versenyzője éppen a német Zoe Antes oldalán küzdhet tovább a vegyes duók viadalán. A páros jól kezdett: 9–2-es győzelmet aratott a szembejövő brazil-japán duó ellen, így könnyedén továbbjutott a legjobb 24-be, ahol francia-orosz párossal néz farkasszemet. 13:04 A rövid pályás gyorskorcsolyázó Somogyi Barbarának is véget ért az 1000 méteres verseny Barbara a második negyeddöntőbe került; egy futamba a szlovák Petra Rusnakovával, a tajpeji Hui Changgal és a dél-koreai Kim Csen-szeóval. Az ötkarikás játékok hivatalos honlapja nem számol be ilyesmiről, mindazonáltal feltételezhető, hogy a magyar (2:11.909) kicsúszott, hiszen +33.467 másodperccel ért a győztes szlovák mögött a negyedik helyen célba. Ez a különbség − normális körülmények között − szinte elképzelhetetlen ezen a távon.
Kocsik Eszter a 75. helyen zárta a sífutók crossversenyét Forrás: MOB
Kocsik Eszter a 75. helyen zárta a sífutók crossversenyét Forrás: MOB
12:24 Jászapáti Péter nem jutott tovább a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének előfutamából A hatodik előfutamban négy fiatal csúszhatott, és csupán két hely volt kiadó a negyeddöntőbe. Noha Péter (1:30.944 perc) közel, mindössze 0.011 ezredmásodpercre volt az előtte második helyen célba érő ausztrál Kieran Guantól, ez nem volt elegendő a továbbjutáshoz. 12:10 Kocsik Eszter a 75. helyen zárta a sífutók crossversenyét Eszter a nyolcvanfős mezőny 75. helyén zárt, 7:08.99 perces ideje kevésnek bizonyult az elődöntőbe jutáshoz. A futamot egyébként a svájci Siri Wigger nyerte 4:43.91-cel. 11:12 A rövid pályás gyorskorcsolyázó Somogyi Barbara negyeddöntőbe jutott 1000 méteren Barbara a második előfutamban a második helyen ért célba; +0.574 másodperccel maradt le a szlovák Petra Rusnakovától. Teljesítménye elég volt a továbbjutáshoz.

A MAGYAROK SZOMBATI PROGRAMJA: RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA 1000m. 11:04: leány 2. futam (Somogyi Barbara) 11:52: fiú 6.futam (Jászapáti Péter) 12:35: fiú negyeddöntő 13:06: lány elődöntő 13:14: fiú elődöntő 13:37: lány B A döntő 13:46: fiú B, A döntő SÍFUTÁS. 11:00 leány cross (Kocsik Eszter) CURLING (vegyes páros, 48-as tábla) 14:00: Zoe Antes és Szarvas Kristóf (német és magyar)−Gabriela Farias Rogic és Asei Nakahara (brazil és japán) 18:00. Pei Junhang és Vit Chabicovsky (kínai és cseh)−Joó Linda és Simeone Piffer (magyar és olasz) 

A téli ifjúsági olimpia további hírei a LAUSANNE 2020 aloldalunkon.