UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2020-01-22 09:09

Hivatalosan is véget ért a III. ifjúsági téli olimpia

Szerdán a 13., egyben utolsó versenynappal zárult a téli ifjúsági olimpia Lausanne-ban, és magyar szempontból igen eredményesen, hiszen Nagy Laura és kanadai párja, Nathan Young aranyérmet nyert a curlingesek vegyes páros versenyében.

olimpia1
olimpia1
Nagy Laura és kanadai partnere, Nathan Young reggel az elődöntőben a japán, francia duó ellen könnyedén nyert, a fináléban pedig francia, orosz párost győzött le.  A versenynapon még egy magyar versenyző volt érdekelt, a rövid pályás gyorskorcsolyázó Somogyi Barbara a vegyes csapatok váltóversenyében negyedik lett. A záróünnepséget a lausanne-i Vaudoise Arénában rendezték 19.30 órakor. 21:00 Színes záróünnepség volt a vége A lausanne-i Vaudoise Arénába először a sportolók vonultak be, majd sorban érkezett a 79 ország zászlóvivője, közte a síugró Molnár Flóriánnal. A  svájci himnusz után a lausanne-i Sport-Up alapítvány harmincöt, 5 és 22 év közötti fogyatékossággal élő gyerekei és fiatal felnőttjei mutatták be előadásukat ép sportolókkal karöltve, a befogadás, a tisztelet és a barátság jegyében. A szervezőbizottság elnöke, Virginie Faivre kiemelte a szervezők, partnerek, szponzorok és az önkéntesek segítségét, majd a lelkes látogatóknak is megköszönte a jelenlétet. Thomas Bach, a NOB elnöke arra kérte a sportolókat, hogy ugyanúgy, vagy még hangosabban tapsoljanak azoknak, akik értük szurkoltak, valamint sok sikert kivánt az ifjú sportolók további karrierjéhez. Végül az olimpiai himnusz is felcsendült, az olimpiai zászlót pedig a svájci házigazda a következő, 2024-es ifjúsági téli olimpia helyszínéül szolgáló Dél-Korea fiataljainak adta át. A magyar csapat tagjai 2 arany-, 1 ezüst-, és 3 bronzérmet gyűjtöttek Lausanne-ban. A curlinges Nagy Laura vegyes párosban, Hegedüs Levente 3×3-as jégkorongban állhatott a dobogó legfelső fokára, ugyancsak itt lett ezüstérmes Márton Luca és harmadik Metzler Regina, valamint Ivády Milán. Schermann Regina pedig műkorcsolya vegyes csapatban zárt bronzzal. Ezek a vegyes csapatokban szerzett érmek azonban a nemzetek közötti éremtáblázatba nem számítanak bele.  
A curlinges Nagy Laura aranyérmes vegyes párosban Forrás: olimpia.hu
A curlinges Nagy Laura aranyérmes vegyes párosban Forrás: olimpia.hu
15:25 Nagy Laura és kanadai párja, Nathan Young aranyérmet nyert a curlingesek vegyes páros versenyében Az egész versenyen nagyszerű formát mutató Nagy Lauráék a döntőben az orosz Nyikolaj Liszakov és a francia Chana Beitone párosával találkoztak. A magyarok számára a kettős már nem volt ismeretlen a fináléban, a 24 között Szarvas Kristófot és a német Zoe Antest ejtették ki egészen simán. A döntőben azonban állva hagyták őket Nagyék, a harmadik end után már 7–0-re vezettek. Innen még két pontra felzárkózott az ellenfél, de az utolsó két játékrészben megint a félig magyar duó bizonyult jobbnak, így Nagy Lauráék 9­–5-re nyertek. 14.00 Kanada nyerte meg a bronzérmet a fiú jégkorong tornán A tengerentúli gárda a helyosztón 4-2-re verte a finneket. 11.30 A curlinges Nagy Laura döntős a vegyes párosok versenyében A magyar versenyző a kanadai Nathan Younggal a négy között 6-2-re győzte le japán és francia ellenfelét, a 13.30 órakor kezdődő fináléban egy francia, orosz duó vár rájuk. 11.00 A rövid pályás gyorskorcsolyázó Somogyi Barbara negyedik lett helyen végzett együttesével a vegyes csapatok váltóversenyében A számot a dél-koreai Csan Szeo Kim, a japán Mijata Sogo, az amerikai Jonathan So és a holland Diede van Oorschot négyese nyerte.

A MAGYAROK SZERDAI PROGRAMJA: CURLING. 9.30: vegyes páros elődöntő (Nagy Laura) RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA. 10.00: vegyes csapat váltóverseny (Somogyi Barbara - 4. helyen végzett)