UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2020-01-25 12:22

Tenisz: mesebeli Melbourne – két magyar fiatal az Australian Open juniorversenyének főtábláján

A korosztályos világranglistán elfoglalt előkelő helyezésének köszönhetően Fajta Péter (17) és Tóth Amarissa Kiara (16) egyaránt a főtáblán kapott helyet az idei Australian Open juniortornáján. S bár kiemeltek nem lesznek, a nevezési lista 25. illetve 22. pozíciójából szép reményekkel vághatnak neki a versenynek.

Amilyen messze fekszik tőlünk Ausztrália, legalább annyira kedvelt úti cél a fiatal magyar teniszezők körében. No persze csak azok számára, akik már juniorkorukban a világ élmezőnyébe tartoztak – mint például Kapros Anikó, Piros Zsombor vagy Nagy Adrienn. Mindhárman a győzteseknek járó trófeával térhettek haza egykoron Melbourne-ből, Kapros mindjárt kettővel, hiszen nemcsak egyesben, de párosban is diadalmaskodott. Mesebeli álmaik váltak valóra az ausztrál városban.

Fajta Péter és edzője, Palágyi Miklós
Fajta Péter és edzője, Palágyi Miklós
Hogy az idén van-e okunk bizakodásra, arra Fajta Péter edzője különleges választ adott: „Egyes egyedül Petitől függ, amennyiben tudása legjavát adja, akkor bárkit képes legyőzni – jelentette ki határozottan a Nemzeti Edzésközpont szakembere, Palágyi Miklós a Melbourne-be indulás előtti pillanatokban. – Éppen ezért nem is tűztünk ki konkrét célokat, s azt sem szeretném mondani, hogy a sorsolástól függ, milyen messzire juthat. Egyedül az ő kezében van a sorsa, hiszen tisztességesen felkészült a versenyre, amelyen bármi megeshet. Szerencsére jó alvó, a hosszú utazás fáradalmait nagy valószínűséggel ki fogja heverni. A meleg ugyan még közbeszólhat, ám a körülmények a többiek számára pontosan ugyanolyan kellemetlenek lesznek, mint nekünk.” A leányok mezőnyében induló Tóth Amarissa Kiara ugyan még csak tizenhat esztendős, de már Top 30-as játékos a juniorok között. Igaz, ezzel korántsem lóg ki a lányok mezőnyéből, hiszen a nevezési lista 10. helyén található andorrai teniszező például még csak 14 esztendős, és a magyar játékos előtt rangsoroltaknak is csupán egyharmada utolsóéves junior. A BTC-n készülő fiatal sportoló azonban híres a kitartásáról, az elhivatottságáról és a küzdeni tudásáról, így semmiképpen sem turistáskodni utazott a világ másik végére.
Remekül sikerült Tóth Amarissa felkészülése az Australian Open előtt
Remekül sikerült Tóth Amarissa felkészülése az Australian Open előtt
„Hat és fél hetes programot állítottunk össze Amarissa számára, s magam is meglepődtem, hogy semmi nem jött közbe, sem betegség, sem sérülés nem akadályozta a munkánkattekintett vissza versenyzője indulása előtt Borsos Olivier a mögöttük álló igen kemény időszakra, amelynek minden feladatát hiánytalanul elvégezték. – Pedig a felkészülés minden volt, csak nem leányálom, de még izomfájdalmak sem hátráltattak bennünket. Ezt azt jelenti, hogy a terhelés éppen elviselhető volt a számára, jól mértük fel a lehetőségeinket. A koordinációs, a robbanékonyságot fejlesztő, valamint az izmok összehangolását segítő gyakorlatok mellett taktikai elemzéseket és technikai finomításokat végeztünk.” De talán még a felsoroltaknál is fontosabb, hogy a szakember Amarissához hasonlóan elszánt és céltudatos játékossal eddig nagyon ritkán találkozott – az ifjú teniszező a felfogása alapján már most a világ élvonalába tartozik. Éppen ezért arról is meg van győződve, hogy tanítványa valamennyi álmát meg tudja valósítani. A kérdésre, hogy erre már Ausztráliában és az idén sor kerülhet-e, persze Borsos Olivier sem adhatott határozott választ. Ám hogy ez idővel biztosan bekövetkezik, abban egy percig sem kételkedik. Ami a sorsolást illeti, Fajta román partnerével, Sebatian Gimával találkozik az első fordulóban, míg Tóth Amarissa az orosz Elina Avaneszjannal találkozik a 32 közé kerülésért. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.