UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-01-26 20:30

Több mint nyolcszáz párbajtőröző gyerek a Kulcsár Győző-emlékversenyen

Az olimpici korosztályos párbajtőr-versenysorozat budapesti állomásán négy korosztályban több mint 800 gyerek lépett pástra az érmekért, a kupákért és azért a két tus előnyért, amiért a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző megálmodta a Grand Prix-t és akinek, emlékére rendezték a hétvégi viadalt.

A Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnoka adott otthont az olimpici párbajtőr Grand Prix állomásának, a pénteken kezdődött, három napos Kulcsár Győző-emlékversenynek. A négyszeres olimpiai bajnok emléke előtt tisztelgő viadalon négy korosztály képviselői léptek pástra. A Grand Prix 2006-ban az ő kezdeményezésére azzal a céllal jött létre, hogy új lendületet adjon a párbajtőrvívásnak, ösztönözze az utánpótlás-nevelést, a versenyprogramjával pedig motiválja és fejlessze a törpici, gyermek, újonc, serdülő korosztályba tartozó fiatal vívókat. A jövő bajnokait.

Forrás: Olimpici Épée Grand Prix / Facebook
Forrás: Olimpici Épée Grand Prix / Facebook
„ A Vasas szempontjából is nagyon fontos állomása volt a sorozatnak a mostani, hiszen a szép, új kézilabdacsarnokban rendezhettük a versenyt – mondja a Kulcsár-tanítvány, olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, aki házigazdaként volt jelen az eseményen. – A fiatalok minden versenyen tanulhatnak, ennek a sorozatnak a végén lesz magyar bajnokság és vándorkupa is, tehát sok mindenért lehet küzdeni. Arra is van lehetőség, hogy valaki akár az egész hétvégét végigvívja, hiszen magasabb korosztályokban is elindulhat. Amellett fontos, hogy nagyjainkra is emlékezzünk. Kulcsár Győző az egyik legnagyobb magyar párbajtőrvívó volt, szeretnénk, ha a gyerekek többet tudnának róla annál, hogy az ő képe van kint a falon. Pályafutását és emberi alakját megismerni minden fiatal számára hasznos és ösztönző.” Az első napon a 2007-ben és utána született versenyzők, a gyermek kategóriába tartozók léptek pástra és végül a fiúknál a román Cezar Panas bizonyult a legjobbnak, a döntőben az ukrán Miron Durnevicset győzte le szoros csatában, a legjobb magyar helyezést az elődöntőig jutott Antal Máté Bálint (BHSE) és Örsi Benedek (OVSE-Jövő Záloga) érte el. A lányoknál már volt hazai döntős, ám utolsó meccsén a BVSC-s Porkoláb Evelin a román Andrea Munteantól kikapott 10:7-re. Az újonc (2006-ban és utána születettek) fiúk között a veresegyházi Balázs Bence lett a legjobb, a fináléban viszonylag simán (15:7) győzte le a BVSC-s Rubecz Bálintot, a lányok döntőjében a román Alexandra Dragan nyert az ukrán Katerina Dzsuban ellen, az MTK-s Nébald Franciska legjobb magyarként ötödik lett.
Forrás: Olimpici Épée Grand Prix / Facebook
Forrás: Olimpici Épée Grand Prix / Facebook
A legkisebb, azaz a törpici fiúknál Vitalij Remez legyőzte Oghenegaren Thompsont az ukrán-brit döntőben, Borbély Máté (Balaton Vívóklub) és Fekete-Fenyvesi Olivér (SZVSZSE) egyaránt bronzérmes lett, a leánymezőnyben Horváth Lotti (OVSE-Jövő Záloga) a lengyel Maria Ciszczon ellen nyert aranyat. Vasárnap, a zárónapon a serdülők csaptak össze. A fiúknál Kó Ágoston (BVSC) az ukrán Mihajlo Szljuszarev ellen nyerte a döntőt, a lányok között a csomorkányi Gachályi Gréta Wimmer Dorinát (MTK) győzte le nagy csatában az utolsó mérkőzésen. „Ha megnézzük az utóbbi öt-hat év nemzetközi eredményeit, a kadét-, a junior- és akár a felnőttkorosztályban is hoztak haza egyéni és csapat aranyérmeket azok, akik itt kezdtek, itt készítették fel őket az olimpiciben – összegzett Lukáts István, az Olimpici Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Amikor a gyerekek bejönnek a versenyre, hatalmas szeretettel köszöntik egymást, a páston azonban már élet-halál harcot vívnak. Ha pedig sikereket érnek el, az érmet, a kupát megmutatják barátaiknak, osztálytársaiknak és akkor egy-két fiatallal máris több vívó lesz. Azt merem állítani, az itteni színvonal vetekszik egy-két korosztályos Európa- vagy világbajnokságéval. Győző mondta, hogy ha itt gyakorolnak, egymással nagyon kemény meccseket vívnak, akkor a nemzetközi mérkőzésen már van két tus előnyük a gyerekeinknek. Mi minden olyan körülményt igyekszünk megteremteni, amilyennel a nemzetközi porondon is találkozhatnak. A hétvégén közel 20 ország 834 sportolója volt jelen. A kiesett versenyzők legalább harminc százaléka elsírta magát. Ez mutatja a színvonalat és a gyerekek viszonyát a sportághoz.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.