UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-01-27 15:36

Birkózás: a 87 kilóban lehet a legizgalmasabb csata a junior kötöttfogásúak között

Somogyjádon rendezték a junior birkózók első válogatóversenyét. A kötöttfogásúak vezetőedzőjével, Struhács Györggyel beszélgettünk arról, milyen erős lehet a szakág 2020-ban. A legnagyobb csata a 87 kilogrammosok között alakult ki, miután a tavaly junior Eb-n és vb-n 82 kilóban aranyérmes Takács István feljebb lépett, és így Losonczi Dáviddal nézett farkasszemet, aki a pontevedrai kontinensviadalon második lett.

A 2019-ben bravúrt bravúrra halmozó junior kötöttfogású birkózó-válogatott keretéből többen kiöregedtek: a korosztályos Európa-bajnok Lévai Tamás, a junior Eb- és vb-bronzérmes Váncza István és Vitek Dáriusz egyaránt a felnőttek (és az U23-asok) között bizonyíthat. Az első, somogyjádi válogatóverseny után a vezetőedző Struhács György felemásan értékelte a látottakat:

Takács István immár egy súlycsoporttal feljebb, a 87 kilósok között bizonyíthat Forrás: UWW
Takács István immár egy súlycsoporttal feljebb, a 87 kilósok között bizonyíthat Forrás: UWW
„Van négy-öt olyan srác, aki kemény, és komoly erőt képvisel a nemzetközi porondon. Van további kettő, aki okozhat meglepetést, a többieknek viszont rengeteget kell még fejlődniük, mert egyelőre nem ütnék meg az élmezőny szintjét a világversenyeken.” A legnagyobb csata minden kétséget kizáróan a 87 kilósok mezőnyében alakult és alakulhat ki: a tavaly junior Eb-n és vb-n 82 kilóban aranyérmes Takács Istsván ugyanis feljebb lépett, és így Losonczi Dáviddal nézett farkasszemet, aki a pontevedrai kontinensviadalon második lett. A párharc egy-egy passzivitási pontot hozott a feleknek, Takács viszont további egy pontért kitette riválisát a szőnyegről, így nyert. „Kiváló meccs volt, bárhol megállta volna a helyét. Dávid azt hozta, amit szokott: keményen hajtott, erőből, felőrölve ellenfelét. Istvánnak színesebb a technikai repertoárja. Nem tudom megmondani, melyikük lesz a juniorválogatott, az azonban szinte biztos, hogy felosztjuk, ki indul a saját korosztályában és az U23-as viadalokon.” Bő egy héttel ezelőtt, a pécsi válogatóversenyen több utánpótláskorú is kiharcolta az indulási jogot a februári felnőtt Európa-bajnokságra. A legizgalmasabb ütközetet a kadétvilágbajnok, még juniorkorú Szőke Alex vívta az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erikkel a 97 kilogrammosok között, végül a fiatalabb nyakába került az arany, aki tehát ott lehet a „nagyok” kontinenstornáján. „Alexszel ügyesen kell matekozni, hiszen ebben a sportágban nem tanácsos négy-öt világversenyt végighajtani egy évben − főleg nem utánpótláskorúként. Célként tűzte ki maga elé, hogy kijusson a tokiói ötkarikás játékokra, emiatt különösen óvatosnak kell lennünk. Akár sikerülhet is neki, ütőképes lehet a felnőttek között, de még közel sem érte el az élmezőny szintjét, és ez a normális... Kiváló úton halad, azonban még bőven van ideje. A római Eb-t követően már mindenki okosabb lesz.”

JUNIOR KÖTÖTTFOGÁSÚ VÁLOGATÓVERSENY, SOMOGYJÁD 55 kg: Rácz Richárd (Orosházi BSK) 60 kg: Petenykó Viktor (ESMTK) 63 kg: Vitek Amadeusz (Budapesti Honvéd SE) 67 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC) 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK) 77 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC) 82 kg: Fulai Bence (Niké SE) 87 kg: Takács István (BVSC-Zugló) 97 kg: Rajos Richárd (Dorogi NC) 130 kg: Végh Artúr (Érdi Spartacus)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.