UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-01-27 12:50

Kézilabda: a rutin, ami aranyat érhet – Golovin Vlagyimir a juniorkorú játékosok nemzetközi szerepléséről

„Fontos az új inger, nagyon összetett feladat a nemzetközi szereplés: az utazás, a felfokozott hangulat, a bizonyítási vágy” – mondja Golovin Vlagyimir, a juniorválogatott szövetségi edzője. A szakvezető szerint a jövőben még sokat jelenthet, hogy több fiatal játékosunk is rendszeresen szóhoz jut a nemzetközi porondon.

Hétről hétre bizonyíthatnak és bizonyítanak is a juniorkorú kézilabdázók a női EHF-kupában. A DVSC-ben juniorválogatott és saját nevelésű játékosok sora kap lehetőséget, de Siófok és Érd együttesében is szerepeltek fiatalok.

Golovin Vlagyimir szerint aranyat érhet a nemzetközi porondon szerzett tapasztalat Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Golovin Vlagyimir szerint aranyat érhet a nemzetközi porondon szerzett tapasztalat Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A csoportkört két győzelemmel és két vereséggel kezdő debreceni alakulatban öt mezőnyjátékos is betalált és a kapus Szabó Dóra is lehetőséghez jutott. A korosztályos válogatott jobbszélső Arany Rebeka négy mérkőzésen 17 gólt szerzett, de a sérüléséből visszatérő, szintén 19 éves Borgyos Panna is nagy lendülettel szállt be a nemzetközi sorozatba. Az érdiek juniorválogatott balszélsője, Schatzl Natalie Arany mellett az egyetlen játékos, aki mind a négy fordulóban eredményes volt. Sőt a Siófokban is kapott játékperceket a keret két utánpótláskorú játékosa. A fiatalok szerepléséről a női juniorválogatott szövetségi edzőjét, az MTK Budapest NB I-es alakulatát is irányító Golovin Vlagyimirt kérdeztük. „Mindenképpen örülök neki, az EHF-kupából a korosztályos válogatott és a magyar kézilabdázás is sokat profitálhat. Az NB I-ben hasonlóak az ellenfelek, a nemzetközi porondon viszont hétről hétre más játékstílussal találkoznak. Kiemelhetjük Arany Rebekát, aki az első számú választás lett a posztján Debrecenben, még ezeken a találkozókon is.” De pontosan miben is adhat plusz az utánpótláskorúaknak a nemzetközi szereplés? „A játék sebességében nincs nagy különbség, a tempó az NB I-ben is kiváló, mégis csak a világ egyik legerősebb bajnokságáról beszélünk. Viszont fontos az új inger, nagyon összetett feladat a nemzetközi szereplés: az utazás, a felfokozott hangulat, a bizonyítási vágy… Az ilyen nagy hőfokú mérkőzéseken megszerzett rutin a későbbiekben még aranyat érhet, akár a felnőttválogatottban is.” A NŐI EHF-KUPA UTÁNPÓTLÁSKORÚ GÓLSZERZŐI (az első négy fordulóban):
DVSC
Arany Rebeka (19) 9 4 1 3
Vámos Petra (19) 2 - - -
Borgyos Panna (19) - 4 3 2
Poczetnyik Luca (19) - 2 1 -
Vámosi Panna (18) - - 3 -
Siófok
Lapos Laura (17) - 1 - -
Wald Kíra (18) - 1 - -
Érd
Schatzl Natalie (19) 1 1 2 2
További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.