UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-01-28 15:52

Sportlövészet: Mindenki tudni akarja a titkom! – a 19 éves Pekler Zalán a világcsúcsnál is jobb eredményéről

„Amikor a fegyverünket befogják a satuba és elkezdik tesztelni, akkor szoktak ilyen eredményt lőni” – mondja a 19 éves sportlövő Pekler Zalán, aki légpuskájával a világcsúcsot is jócskán túlszárnyalta Münchenben.

A sportlövők Münchenben rendezett, H&N elnevezésű versenyének 10 méteres juniorviadalán fantasztikus eredményt ért el légpuskával Pekler Zalán. A 19 éves komáromi versenyző alapversenyben lőtt 637.1 körös teljesítményével túlszárnyalta Péni István 633.9 körös magyar rekordját, mi több, Sidi Péter 2013-ban lőtt 633.5 körös világcsúcsát is megdöntötte – volna. Ha ez éppen olimpián, Eb-n, vb-n vagy világkupán történik, az eredmény így nem hivatalos. Kisvárdai István tanítványának produkciója így is egyedülálló a világon. – Melyik kérdést kapod meg legtöbbször a világcsúcsnál is jobb eredményed óta? – Hogyan csináltam? Hogyan sikerült? Mindenki tudni akarja a titkom, de számomra is felfoghatatlan még. Nagyon boldog vagyok, mert edzésen is 636.7 volt a csúcsom. Nem vártam, hogy így tudok lőni. Aznap jó lábbal keltem fel, úgy éreztem, minden klappol, na, és persze biztosan szerencsém is volt. Nincs titok.

Pekler Zalán a világcsúcsnál is jobbat lőtt Münchenben
Pekler Zalán a világcsúcsnál is jobbat lőtt Münchenben
– Mikor kezdett körvonalazódni, hogy ebből ekkora eredmény is kisülhet? – Már a felén túl jártam, amikor realizálódott bennem, hogyan is állok. Megnéztem a gépen lévő eredményt és akkor kicsit elgondolkodtam, mi lesz itt még ma. Ekkor már észrevették a jelenlévők is, hogy mit csinálok, egyre többen gyűltek össze mögöttem. Amikor 40 lövésnél tartottam a 60-ból, félszemmel láttam, már több mint százan figyelnek. – Ez nem zökkenti ki a versenyzőt? – Ez egyedi eset volt. Legtöbbször a lövő, ha így áll, akkor elrontja a végét. Én most olyan napot fogtam ki, hogy egyszerűen nem tudtam hibázni. Ilyen még versenyszituációban nem fordult elő velem. A verseny után az a több mint száz ember két percig tapsolt. Kicsit el is érzékenyültem, nagy teher esett le a vállamról, mert az utolsó pár lövésnél nagyon izgultam. Aztán még remegő lábakkal tettem meg az első lépéseket, hogy fogadjam a gratulációkat. – Mennyire zavar, hogy nem lett hivatalos világcsúcs? – Igazából csak kicsit. Úgy vagyok vele, ha egyszer kijött az ilyen eredmény, akkor világkupán vagy világbajnokságon is képes lehetek rá később. A világcsúcsot Sidi Peti is ezen a pályán lőtte. Ő is itt volt most és nagy örömmel fogadta az eredményem, gratulált. – Ezek után nem lehet nem megkérdezni, hogyan viseled, hogy a február végi 10 méteres Eb-n nem a felnőttek között indulsz, így ott nem is szerezhetsz olimpiai kvótát? – Na, ez a másik, amit mindenki megkérdez! Igazából nagy szívfájdalom, hogy nem mehetek kvótáért, ez javarészt a válogatóversenyek alapján alakult így. Ilyen a sport. Egyszer fenn, egyszer lenn. Elfogadtam, hogy a juniorok között indulok, ott szeretnék érmet szerezni. A kvótáról még nem mondtam le. Plzenben lesz még egy olimpiai kvótaszerző verseny. – Ha a junior Eb-n megismétled a mostani eredményt, az hivatalos világcsúcs lesz? – Szerintem ott már el kellene fogadják. – Egy hónap múlva kiderül? – (Nevet.) Nagyon jó lenne, ha kiderülne. – Mégis, hogyan kell elképzeljük a 637.1 kört? – Amikor a fegyverünket befogják a satuba és elkezdik tesztelni, hogy a lőszer milyen szórást ad le, akkor szoktak ilyen eredményt lőni. Aznap beragadt a satuba a légpuskám. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.