UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-01-29 15:26

Úszás: valahol messze délen – téli edzőtáborokban a legjobb utánpótláskorú úszók is

A télen is kitűnő körülmények között készülhetnek az utánpótláskorú úszók az év legfontosabb feladataira, akik thaiföldi, madeirai és törökországi edzőtáborral dobják fel a kőkemény tréningeket.

A legfontosabb úszóversenyeket (olimpia, világ- és Európa-bajnokság) tavasszal, illetve nyáron látjuk, de szó sincs arról, hogy a téli időszakot pihenéssel töltenék az élversenyzők. A válogatott versenyzők – köztük az utánpótláskorúak is – meleg égövi edzőtáborokban készülnek a 2020-as esztendőre, amelynek legfontosabb korosztályos eseménye a július junior Európa-bajnokság lesz, de akad olyan fiatal, aki a budapesti felnőtt Eb-n és a tokiói olimpián is érdekelt lehet.

A Nyíregyházi Sportcentrum és az UTE csapata január elején Madeirán edzőtáborozott
A Nyíregyházi Sportcentrum és az UTE csapata január elején Madeirán edzőtáborozott
Évről évre felmerül a kérdés, mi a legnagyobb haszna ezeknek az utazásoknak, miért éri meg a tél közepén elutazni a világ másik végére. Milák Kristóf trénere, Selmeci Attila korábban így fogalmazott honlapunknak: „Januárban Magyarországon hideg és sötét van, ezért az úszók, akik egyébként is nagyon monoton terhelésnek vannak kitéve, könnyen besokallhatnak, s egyszerűen elegük lesz a sportágból. Ilyenkor a melegövi edzőtábor hatalmas energiákat szabadít fel bennük, mentálisan is feltöltődnek, valamint sokkal könnyebb a megfelelő vitaminbevitel is.” A legjobb utánpótláskorúak közül akadt, aki a portugáliai Madeirán tréningezett, többen voltak Törökországban, illetve sokan – köztük a 17 éves junior-világbajnok Zombori Gábor – jelenleg is Thaiföldön tempóznak. A junior Európa-bajnoki bronzérmes Hatházi Dóra felkészülésének is jót tett az év eleji, kéthetes madeirai kitérő: „Egyértelműen feldobta az edzéseket a környezetváltozás,  jó volt a magyarországi hidegből az ottani jó időjárásba csöppenni – nyilatkozta az utanpotlassport.hu-nak a Nyíregyházi Sportcentrum 16 éves versenyzője. – Még bőven az alapozásnál tartunk, a kilométerekre koncentrálunk, kemény a munka. Ezért is fontos, hogy végig egészséges voltam, semmi nem hátráltatott az edzésekben.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.