UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-02-01 09:02

Kézilabda: a szeghalmi fair play-sztori – 14-15 éves lányok mutattak példát (sport)emberségből

Otthon felejtette az ellenfél a játékengedélyeket, így győzött (volna) a Szeghalmi NKC serdülőcsapata a novemberi bajnoki mérkőzésen. Az együttes 14-15 esztendős játékosai azonban egy emberként kérték: játsszák újra a mérkőzést, a pályán dőljön el a két pont sorsa. A januári, Dunakanyar KA elleni megismételt találkozót aztán elveszítették a lányok, de sportszerűségből jelesre vizsgáztak.

Ritkán hallható, szívmelengető történet a Békés megyei Szeghalomról. A helyi kézilabdaklub serdülő leánycsapata november elején rangadóra készült az első osztályú bajnokság Keleti csoportjában a Dunakanyar Kézilabda Akadémia ellen. A találkozót felfokozott hangulat, nagy várakozás előzte meg. A küzdelem azonban elmaradt, mert a vendégek véletlenül otthon hagyták a játékengedélyüket; az MKSZ szabályzatának értelmében így 10–0-val a hazai csapat nyerte (volna) a találkozót. A helyzet hazai és vendégoldalon is csalódottságot okozott. Olyannyira, hogy a Szeghalmi NKC vezetőedzője, Zsadányi Sándor − látva a lányok szomorúságát − felvetette csapatának: mi lenne, ha újrajátszanák a mérkőzést?

Jelesre vizsgázott sportszerűségből a Szeghalmi NKC serdülőcsapata
Jelesre vizsgázott sportszerűségből a Szeghalmi NKC serdülőcsapata
Magukra is hagyta a játékosokat, beszéljék meg, mit szeretnének, és tájékoztassák őt a döntésükről. A csapatkapitány kijött a tanácskozásról, és közölte: egytől egyig mindenki arra szavazott, hogy a pályán, játékkal szeretnék megszerezni a két pontot a váciak ellen. „Nagyon ritkán szoktam elérzékenyülni, de látva a játékosaim viselkedését és hallva a döntésüket, kicsit én is meghatódtam – mondta Zsadányi Sándor vezetőedző az utanpotlassport.hu-nak. – Hihetetlenül büszke voltam rá, hogy ilyen csapatom van és belegondoltam, felnőtt fejjel milyen ritkán találkozunk ezzel a gondolkodással, a gyermeki ártatlansággal, amely most ilyen szép történetet eredményezett. Mindig igyekszem arra tanítani őket, hogy ne csak sportolók, hanem jó emberek is legyenek, de ez a nagybetűs sportemberi magatartás kicsit még engem is meglepett, ugyanakkor nagyon boldoggá tett.” Zsadányi ezután tájékoztatta a váci klubot a döntésükről, akik az MKSZ-hez fordultak. A szövetség elfogadta a kérést, újrajátszhatták a meccset. A meccset nemrégiben, januárban ismételték meg: az azóta két kulcsemberüket sérülés miatt elvesztő szeghalmiak otthonában 30–26-ra a Dunakanyar KA győzött. A felemelő gesztust viszonozták a váciak is: az érintett mérkőzés előtt a Békés megyeiek valamennyi játékosának csokival köszönték meg a sportemberi nagyságukat, valamint vendégül látták az egész csapatot az Váci NKSE–Érd NB I-es bajnokin is. Győzött a sport, győzött az emberség a mindössze 14-15 éves gyerekek kézilabdameccsén. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.