UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-02-02 10:53

Úszás: ahol mindenki számít – az idén is megtartották a Jövő Bajnokai-program összrégiós versenyét

Ismét nagy sikert hozott a Jövő Bajnokai-program évnyitó rendezvénye a budapesti Tüske Uszodában. Az összrégiós versenyen arra voltunk kíváncsiak, hogy mit ad a magyar úszósportnak a 2014 óta működő utánpótlásprojekt.

Szombaton kétszázhetvenkilenc fiatal úszó lepte el a fővárosi Tüske Uszodát a Jövő Bajnokai-program összrégiós versenyén. A 13-14-15 esztendős versenyzők az ország különböző pontjairól érkeztek Budapestre, hogy részt vegyenek a 2014 óta virágzó rendezvénysorozat éves ünnepségén, amelyen az Olimpiai Bajnokok Testületének több tagja, így Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert, Czene Attila és Risztov Éva is ott volt. Helyszíni látogatásunkkor arra voltunk kíváncsiak, hogy mitől ennyire sikeres ez a kezdeményezés és mit jelent a Jövő Bajnokai-program a magyar úszósportnak.

Az idén is nagy sikerrel zajlott a Jövő Bajnokai-program összerégiós versenye
Az idén is nagy sikerrel zajlott a Jövő Bajnokai-program összerégiós versenye
A MÚSZ elnöke, az olimpiai bajnok Wladár Sándor elmondta, jól ismeri az utat, amelyen a tizenéves úszók járnak (akik már pályafutásuk során legalább félszer körbetempózták a Földet), és ezen a nehéz terepen próbálnak nekik minden segítséget megadni. „Az idén már hatéves lesz a Jövő Bajnokai-program. Amikor indult, nagyon hittünk benne, azt gondoltuk, hogy még sikeresebbé tehetjük a hazai utánpótlás-nevelést. És mostanra bebizonyosodott, hogy van értelme, hiszen olyan kiváló versenyzőket adott az országnak, mint Milák Kristóf, Késely Ajna, Zombori Gábor, Berecz Blanka, de említhetnénk Kós Hubertet is. Ők mind példaképek lehetnek a kicsik előtt, ahogyan a programban aktívan részt vevő olimpiai bajnokaink is. Mert példaképekre igenis szükség van, többek között ettől is ilyen jó a mi sportágunk.” A JB-program összrégiós koordinátora, Jancsik Árpád szerint a legfontosabb, hogy már a tizenéveik elején járó sportolók esetében is keretbe foglalják azokat az összetevőket, amelyek a későbbiekben szükségesek a sikerhez. „Ez mindenképpen csapatmunka, a szülők rengeteg áldozata, az edzők és persze a gyerekek kőkemény munkája ebben mind benne van. És ennek a hármasnak megpróbálunk már elég korán stabil alapot adni, ami a későbbiekben tényleg eredményre vezethet.” A Százhalombattai VUK SE vezetőedzője, a program szakmai előadásaiban is részt vevő Bodrogi Viktor azt emelte ki, hogy a Jövő Bajnokai segítségével sok fiatalt az úszósport közelében tarthatnak. „A legfontosabb az, hogy ezek a rendezvények az érintett több száz gyerekben azt erősítik, hogy igen, ők is számítanak. Azok, akik jelenleg nem feltétlenül a legjobbak, ugyanúgy élményekkel gazdagodva térnek haza, és megmaradnak a sportágban. Nem feltétlenül a legkiemelkedőbb versenyzőkre gondolok, mert ők valószínűleg így vagy úgy, de odaérnek. Hanem esetleg a később érő típusokra, akik talán éppen ennek a versenynek köszönhetően kapnak nagy lendületet a folytatáshoz.” Így a szombati viadalon sem a végeredmény volt a legfontosabb, de a díjátadás azért nem maradt el: a régiók közötti versengést a Budapest 1-es csapat nyerte, míg az úgynevezett csillagszórófutamban Magda Boldizsár és Hetyei Nóra volt a legjobb. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.