UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-02-04 07:24

Vissza a csúcsra

Nem úgy jött össze az ifjúsági világbajnok dzsúdós, Varga Brigitta legutóbbi két éve, ahogyan azt eltervezte. A Mol Alapítvány támogatottját sérülések is hátráltatták, ő ugyanakkor arra összpontosít, miben kell fejlődnie ahhoz, hogy újra a csúcsra érjen.

Két és fél évvel ezelőtt, 2017 nyarán ünnepelhetett ifjúsági világbajnoki címet – akkor másodéves ifiként – a 48 kilogrammosok között Varga Brigitta. A KSI cselgáncsozója azóta két kategóriával feljebb, az 57 kilósok között versenyez.

Varga Brigitta (kékben) megfontoltabb szeretne lenni Forrás: eju.net
Varga Brigitta (kékben) megfontoltabb szeretne lenni Forrás: eju.net
„A küzdősportokban soha nem egyszerű helyzet, amikor valaki fél év alatt két súlycsoportot is feljebb lép. Eljutottam odáig, hogy erőnlétben utolértem a kategóriámat, fizikálisan a középmezőnyhöz tartozok. Jelenleg ötvennyolc-ötvenkilenc kiló vagyok, ezt kellene izomban feltornáznom hatvan-hatvanegyre. Nagyon sajnálom, hogy a szerencse továbbra sem szeretne mellém szegődni…” – mondja sejtelmesen Brigitta. A legutóbbi évadnak elsőéves juniorként úgy vágott neki, hogy ki szeretne jutni a korosztályos Európa- és világbajnokságra: „Annyi változott a korábbi esztendőkhöz képest, hogy az ifik között már nem szerepeltem, magától értetődően emiatt kevesebb erőpróbára kellett koncentrálnom. Az évet az athéni Európa-kupa-versenyen szerzett ötödik hellyel indítottam.  A terveim hamar elúszni látszódtak, mivel kezdetleges gerincsérv miatt három hónap kihagyásra kényszerültem. A visszatérés után két héttel a paksi Ek-viadalon harmadik lettem, így még optimistábban álltam a folytatáshoz, mint korábban: immár a pontszerző helyek valamelyikét céloztam meg a világeseményeken.” A vantaai Eb-n a német Malin Fischeren még túljutott, ám a következő körben a holland Shannon Van de Meeberg legyőzte: „Azért voltam különösen mérges a Shannon ellen elveszített nyolcaddöntő miatt, mert később, a csapatversenyen legyőztem őt. Ez utóbbi megméretésen mindig jóval letisztultabban dzsúdózom. Higgadtabb vagyok, megfontoltabb. Sokat gondolkozom azon, hogyan lehetne ezt átmenteni az egyéni küzdelmekre.” A marrákesi világbajnokságon már az első körben útját állta a későbbi bronzérmes dél-koreai Kim Dzsi Szu. „Ez is bosszantó volt, vezettem ellene egy vazari értékű akcióval, aztán földharcban megvert. Az edzőm, Gosztonyi Zsolt gyakran mondja, hogy stresszes vagyok, és nem koncentrálok kellőképpen. Úgy érzem, részben igaza is van, de ez ellenfélfüggő. Mindenesetre elkezdtem sportpszichológushoz járni, sokat segíthet.” Láthatjuk még Varga Brigittát világbajnokként? „Nagyon bízom benne, ezért dolgozom nap mint nap. A helyzet az, hogy bombameglepetés volt, amit a chilei világbajnokságon véghezvittem. Elég pontom sem volt ahhoz, hogy a szövetség az egész utamat finanszírozza; a felét mi álltuk. Ebből kiindulva különösebb elvárásom sem volt magammal szemben, teher nélkül harcoltam, és minden összejött. Függetlenül attól, hogy ezt az eredményeim nem tükrözik, hazudnék, ha azt mondanám, nem volt egyetlen olyan viadal sem azóta, amelyen nem dzsúdóztam ugyanolyan jól. A feladatom az, hogy rendszeresen megtaláljam ezt a formát” – mondja Brigitta, aki arról is beszélt, hogy 2020-ban is ott szeretne lenni a junior Európa-bajnokságon (az olimpia évében nem rendeznek vb-t – a szerk.), és mindent megtesz azért, hogy dobogóra álljon. Ebben segít neki a Mol Alapítvány támogatása is, amelyet sportfelszerelésre és táplálék-kiegészítőkre fordít. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.