UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2020-02-06 10:38

Tenisz: a Melbourne-ben nyolcaddöntős Fajta Péter a Garrosnak és Wimbledonnak már kiemeltként vágna neki

Remekül mutatkozott be első junior GS-tornáján Fajta Péter. A 17 esztendős teniszező egyesben hatalmas csatában a nyolcaddöntőben búcsúzott a későbbi döntős ellen. Az Australian Open hangulatáról, a verseny nehézségéről és az év legfontosabb céljairól is beszélgettünk vele.

Pályafutása során először szerepelt junior Grand Slam-tornán a 17 éves Fajta Péter. A magyar teniszező nem is okozott csalódást első melbourne-i fellépésén, a junior Australian Openen: párosban egy kört ment, egyesben pedig egészen a legjobb tizenhatig jutott, a harmadik mérkőzésén is csak a későbbi döntős tudta megállítani. Vagyis már az első alkalommal alaposan megízlelhette a nagyversenyek légkörét.

Fajta Péter (balra) és edzője, Palágyi Miklós
Fajta Péter (balra) és edzője, Palágyi Miklós
„Nagyon tetszett minden, ami egy Grand Slam-versenyen megtapasztalható – kezdte Fajta az Utanpotlassport.hu-nak. – Labdaszedők voltak meccs közben, a lelátón sok néző ült, számomra ez mind-mind újdonságnak számított. Az Australian Open előversenyén, Traralgonban még nem úgy ment  a játék, ahogyan szerettem volna, de mire Melborune-be értünk, minden rendben lett. Az sem utolsó szempont, hogy testközelből láthattam a világsztárokat, mások mellett a kedvenc játékosomat, Roger Federert is.” Olyannyira, hogy az első két meccsét roppant simán meg is nyerte. Előbb román párospartnerét, Sebastian Gimát múlta felül 6:3, 6:3-ra, majd a kilencedik helyen kiemelt olasz Flavio Cobollin is átlépett, ellene 6:3, 6:2-re győzött. Utána jött a még nagyobb falat a francia Arthur Cazaux személyében. Az ötödik kiemeltet óriási csatára késztette, a döntő szettben rögtön brékelt, a meccsért is szerválhatott, a végjátékban azonban Cazaux volt a jobb. „Végig nagyon jól szerváltam, a legfontosabb játékban azonban pont nem jöttek be az első adogatásaim, pedig nem érzem, hogy izgultam volna. A francia srác viszont onnan kezdve alig rontott. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült azt behúzni, de összességében jó versenyt zártam. Azt gondolom, hogy még több meccset kell játszanom, hogy ezeket a csatákat is meg tudjam nyerni.” Fajta azt mondja, edzőjével, Palágyi Miklóssal előzetes elvárások nélkül utaztak ki a versenyre, nem gondolkodott konkrét eredményben, de ha valaki elé rakja a papír, hogy egyesben nyolcaddöntős lesz, valószínűleg aláírta volna. Ausztráliáról azonban mostanában már kevesebbet gondolkodik, inkább a jövőre koncentrál. „Többségében felnőttversenyeken indulok már ebben az évben, mert szeretnék ATP-pontokat szerezni, de természetesen a junior Grand Slameket és az első kategóriás juniorversenyeket nem hagyom ki. A célom, hogy a Roland Garroson vagy Wimbledonban már kiemeltként vágjak neki a versenynek.” További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.