UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-02-08 08:52

Labdarúgás: Kulusevski a legdrágább tinédzser, Haaland csak a negyedik – 212.5 millió euró tíz fiatalért

Miután az őszi szezonban a labdarúgó Bajnokok Ligájában és az európai topligákbaan is jelentős szerepet játszottak az utánpótláskorú, kiváltképp a 20 év alatti futballisták, nem meglepetés, hogy a január 31-én zárult átigazolási időszakban is nagy kereslet mutatkozott irántuk, több tízmillió eurós üzletek kötődtek hozzájuk – a Transfermarkt adatai szerint a tíz legdrágább fiatalért összesen 212.5 millió eurót fizettek.

Sok szempontból a tél legkiemelkedőbb átigazolási története a 19 éves norvég Erling Haaland klubváltása volt, aki a Red Bull Salzburgból került Dortmundba, azt követően, hogy az ősszel nyolc gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, majd az első négy dortmundi tétmeccsén nyolc gólt jegyzett. Érdekes módon azonban, bár Haaland volt a legértékesebbnek tartott utánpótláskorú játékos, aki klubot váltott a télen (a Trasnfermarkt 45 millió euróra becsüli az értékét), nem érte fizették a legtöbbet.

Kulusevskit szerződtette a Juventus, de nyárig kölcsönbn még a Parmában marad Forrás: uefa.com
Kulusevskit szerződtette a Juventus, de nyárig kölcsönbn még a Parmában marad Forrás: uefa.com
Haaland a salzburgi szerződésében szereplő kivásárlási díj miatt 20 millió euróért került Dortmundba, amivel csak a 4. „legdrágább” utánpótláskorú átigazoló volt ezen a télen. A legtöbbet a Juventus fizette az Atalantának a 19 éves, svéd válogatott középpályásért, Dejan Kulusevskiért, aki 35 millió euróba került. Egyelőre azonban nem is csatlakozott a torinóiakhoz, hanem maradt Parmában, ahol az őszi szezonban is futballozott kölcsönben. 24 tétmeccsen öt gólt szerzett és hét gólpasszt ért el. Ha vételár szerint állítjuk sorba a télen csapatot cserélt fiatalokat, akkor a második a 18 éves brazil támadó, Reinier, aki a Libertadores-kupát nyert Flamengóból került a Real Madridba 30 millió euróért, ám egyelőre a spanyol harmadosztályú Real Madrid Castillához csatlakozik. Az ő átigazolása rejt magában kockázatot, ugyanis nem sok tapasztalatot szerzett eddig felnőttek között, bár a 15 brazil élvonalbeli bajnokin lőtt hat gól és két gólpassz nem rossz ajánlólevél. Ezzel együtt valószínűleg Madridban is úgy gondolják, hogy az első csapat még nagy ugrás lenne neki, ezért kerül először a tartalékokhoz. Kulusevski és Reinier után, de Haaland előtt a 3. legdrágább utánpótláskorú átigazolás egy másik norvég játékos, a 21 éves védekező középpályás, Sander Berge nevéhez kötődik, akiért 21.5 millió eurót fizetett az angol élvonalban újonc Sheffield United a belga Genknek. A hússzoros felnőttválogatott játékos a fiatal kora ellenére már rutinosnak mondhatja magát, ugyanis 2017 óta már 63 belga élvonalbeli meccsen pályára lépett, sőt, ha a norvégiai időszakát is hozzászámoljuk, akkor 99-nél jár a felnőttek között játszott első osztályú bajnoki meccseket tekintve, továbbá 22 nemzetközi kupameccsen is szerepelt, abból hatszor a Bajnokok Ligája csoportkörében.
A tíz ledrágább utánpóláskorú játékos, akik télen klubot váltottak (a nevük után az életkoruk, a becsült értékük , új klubjuk és tényleges vételáruk szerepel Fotó: transfermarkt.de
A tíz ledrágább utánpóláskorú játékos, akik télen klubot váltottak (a nevük után az életkoruk, a becsült értékük , új klubjuk és tényleges vételáruk szerepel Fotó: transfermarkt.de
Berge után Haaland és az U21-es Európa-bajnok, spanyol Dani Olmo következik egyaránt 20-20 millió euróval. A Dinamo Zagrebból távozó támadót az RB Leipzig szerezte meg, a becsült értékek alapján viszont 35 millióval euróval, a 45 milliósra taksált Haaland mögött ő a második a klubváltók között, 24 tétmeccs, kilenc gól és hét gólpassz szerepel eddig a neve mellett ebben az idényben. A 6-10. helyen talán már kevésbé ismert játékosok következnek, de az értük kifizetett összegek jelzik, hogy nagyon bíznak bennük új klubjukban, a 6-8. helyezettek mindhárman 18-18 millióért keltek el. A francia U-válogatott szűrő, Aurélien Tchouaméni  (20 éves) játékjogát a Monaco vásárolta meg a Bordeaux-tól, a brazil csatárért, Matheus Cunháért (20) a Hertha fizetett az RB Leipzignek, a Burkina Fasó-i belső védőt, Edmond Tapsobát  pedig a Bayer Leverkusen igazolta át a  portugál Vitória Guimaraestől. A 17 millióval 9., argentin középpályás, Ezequiel Palacios (21) is Leverkusenbe szerződött, míg a 15 milliós vételárával a 10. legdrágább utánpótláskorú játékos ezen a télen a francia U21-es válogatott középpályás, Youssouf Fofana volt, aki  a Strasbourgból igazolt át a Monacóba. A felsorolt 10 játékosért összesen 212.5 millió eurót fizettek. Végignézve a teljes listát a Transfermarkton, kiderül, hogy 13 utánpótláskorú játékosért fizettek  legalább 10 millió eurót, 59 futballistáért pedig legalább 1 millió eurót. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.