UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2020-02-08 18:16

Műkorcsolya: az orosz tinilányok, akik kisajátították a felnőtt Eb dobogóját

Átütő orosz sikert hozott az idei felnőtt műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság, amelynek Graz adott otthont január utolsó teljes hetében. Az ausztriai kontinensviadal egyhangú eredménysora nem meglepetés, hiszen az orosz jégművészek évtizedek óta domináns szereplői a világversenyeknek.

Középiskolai parti vagy felnőtt Európa-bajnoki dobogó? Nem most fordult elő első ízben, hogy a műkorcsolyázók kontinensviadalán valamennyi arany az orosz versenyzők nyakába került, ám olyan még sosem fordult elő korábban, hogy női egyéniben három – együttesen is csak 46 éves – tinédzserkorú versenyzőjük álljon a dobogón az eredményhirdetéskor. Ha a különlegességek sorát netán tovább akarjuk szaporítani, akkor az is rögzítendő, hogy a trojka tagjai – a 16 éves Aljona Kosztornaja, s az egyformán 15 esztendős Anna Scserbakova és Alekszandra Truszova – kivétel nélkül a világhírű női mester, Eteri Tutberidze moszkvai műhelyében pallérozódnak, ott, ahonnan például az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Alina Zagitova is kikerült.

Hárman – Scserbakova (balról), Kosztornaja és Truszova – együttvéve is csak 46 évesek FORRÁS: TASS.RU
Hárman – Scserbakova (balról), Kosztornaja és Truszova – együttvéve is csak 46 évesek FORRÁS: TASS.RU
Zagitova alig 17 esztendősen általános megítélés szerint éppen az otthoni tinédzser riválisok miatt vonult nemrég vissza – szavai szerint „felfüggesztette a versenyzést” –, mivel kilátástalannak ítélhette jeges jövőjét. Visszatáncolásában pedig nyilván jelentős szerepe volt annak, hogy még ő sem tudja, amit a nálánál is ifjabb vetélytársnői igen. Jelesül: Scserbakova és Truszova jó ideje már – a műkorcsolyázás szakmai repertoárjának jelenlegi csúcselemét jelentő – négyfordulatos ugrásokra is képes. Más kérdés, hogy a grazi Eb-n mindkettőjüket megelőzte a „csak” pazar triplákra képes Kosztornaja. Tudniillik hiába tartották a szakértők – persze nem alap nélkül – az ausztriai Európa-bajnokság előtt nála esélyesebbnek a 15 éves talentumokat, s minősítették a legfőbb favoritnak a kűrjében három-négy kvadruplát is ugró Truszovát, a sorrend másképpen alakult életük első felnőtt Európa-bajnokságán. Míg a decemberi orosz bajnokságon Truszova végzett az élen Scserbakova és Kosztornaja előtt, addig az ausztriai kontinensviadalon utóbbi nyert, miután gyakorlatilag hibátlanul teljesített, míg fiatalabb honfitársnői rontottak a négyfordulatosak előadása közben, mi több, a jégre érkezéskor még el is estek mindketten. Ez azonban nem lesz mindig így, hisz már eddig is – nagyjából egymást váltva az élen – sorra szállították a sikereket odahaza és külföldön egyaránt: Scserbakova kétszeres junior Grand Prix-győztes, s van már korosztályos vébé-ezüstje is, Truszova tavaly és tavalyelőtt junior-világbajnok volt, Kosztornaja pedig másodikként végzett a 2018-as junior-világbajnokságon. A gráciák grazi diadala után logikus a várakozás, hogy a nagy hármas a folytatásban is uralni fogja a jég világát. Hacsak be nem jelentkeznek időközben újabb, még náluk is fiatalabb és nem kevésbé tehetséges csitrik a Tutberidze-istállóból… A nemzetközi konkurencia érthetően nem felhőtlenül boldog az oroszok sikersorozatát tapasztalván. Kevesebb eufémizmussal: morgolódók is megszólaltak amiatt, hogy a lehetséges tizenkét éremből tízet a korcsolyás nagyhatalom versenyzői, köztük a tini hármak szereztek meg. Az irigykedőknek válaszolva a leghíresebb moszkvai edzők egyike, Tatyjana Taraszova így reagált: „lehet nem szeretni őket, de mindenkinek kalapot kell emelnie előttük”…   További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.