UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-02-08 11:51

Úszás: a szövetség és a Vasas közösen nyújt segítséget a süllyedő DMTK-nak

Nehéz helyzetbe kerültek a Dunaharaszti MTK úszói, a klub tartozásai miatt nem mehettek be a Tüske Uszodába. A bajban azonban a szövetség és a Vasas is segítő kezet nyújtott Lőrinczi György csapatának; a kialakult helyzetről a MÚSZ elnökét, Wladár Sándort kérdeztük.

A hét elején érkezett a hír, miszerint nagy bajba került a Dunaharaszti MTK úszószakosztálya: a versenyzőket és az edzőket a pályabérleti díjtartozás miatt nem engedték be „albérletükbe”, a fővárosi Tüske Uszodába. Mint korábban megírtuk, a klub nyolchónapnyi pályabérleti díjjal tartozik, az edzők pedig nem kapták meg a bérüket az elmúlt öt hónapban. A DMTK vezetőedzője, Lőrinczi György elmondta, január elején tudták meg, hogy baj van, akkor ő a saját zsebéből szállt be jelentős összeggel a túlélés érdekében, ám elmondása szerint a klubvezetés nem tette meg a szükséges lépéseket, így február elején be kellett dobniuk a törölközőt, mert tarthatatlanná vált a helyzet.

Bajba kerültek a DMTK úszói, nem mehettek be a Tüske Uszodába, ám a szövetség és a Vasas segített Forrás: mnsk.hu
Bajba kerültek a DMTK úszói, nem mehettek be a Tüske Uszodába, ám a szövetség és a Vasas segített Forrás: mnsk.hu
A kilátástalanságban a Vasas nyújtott segítő kezet és bizalmat a dunaharasztiaknak: a piros-kékek vállalták, hogy a klub nyolc élversenyzőjét és Lőrinczit átveszik, pályát adnak nekik, biztosítják a legjobbak olimpiai felkészüléséhez szükséges körülményeket. A többi gyermek problémája azonban így sem oldódott meg, s ekkor lépett közbe az úszószövetség. A Nemzeti Sportközpontok csütörtökön a következő, szó szerint idézett közleményt jutatta el szerkesztőségünkbe: „A Tüske Uszodakomplexum üzemeltetőjeként a  Nemzeti Sportközpontok az egyesület  120 napon túli lejárt fizetési esedékességű tartozása kapcsán felmerült körülmények megoldására törekedve, valamint tekintettel az olimpiai felkészülési folyamat zavartalanságára, megállapodást kötött a Magyar Úszó Szövetséggel az edzési lehetőség igénybevételét illetően. A szövetség a helyzet rendezéséig pályát biztosít a DMTK részére.” A történtek után megkerestük a MÚSZ elnökét Wladár Sándort, aki elmondta, kötelességének tartotta a segítségnyújtást.
Wladár Sándor kötelességének tartotta a segítség nyújtást a dunaharaszti úszóknak Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Wladár Sándor kötelességének tartotta a segítség nyújtást a dunaharaszti úszóknak Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
„A szövetség elnökeként azt gondolom, aggályos gazdálkodás miatt senkit nem lehet megfosztani attól, hogy sportoljon, ráadásul a fiatalok és a szüleik is rengeteg áldozatot hoztak a sikerekért. A Magyar Úszó Szövetség határozott időtartamra pályát bérel az üzemeltetőtől a majdnem harminc gyereknek. Ezzel orvosoljuk a problémát mindaddig, amíg új klubot nem találnak maguknak.” Az 1980-as moszkvai olimpia hátúszóbajnoka kiemelte a Vasas, illetve Markovits László elnök szerepét. „Az előzményekről annyit, hogy kétezer-tizenkettőben a Vasas felkarolta az addig világsikereket nem szállító Hosszú Katinkát és edzőjét, Shane Tusupot, az eredményt pedig láttuk. A Vasas most fantáziát lát Lőrinczi csapatában is, így átvette a gyerekeket, amiért az egész magyar úszósport hálával tartozik.” Emlékeztetett arra, hogy tavaly februárban előállt már hasonló helyzet (az egyesület akkoriban a MÚSZ-tól bérelte a pályákat), s akkor a dunaharaszti polgármester, illetve önkormányzat – éppen az ő közbenjárásával – rendezte az ügyet. Később változott a helyzet, a klub már közvetlenül az Nemzeti Sportközpontokkal állt szerződésben, így a tartozásról a szövetségben senki nem tudott. Ami az egyesület jövőjét illeti, az cseppet sem biztató, sőt. A sportágban azt rebesgetik, hogy hamarosan megszűnik a DMTK szakosztálya. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.