UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-02-11 18:34

Birkózás: Váncza István bravúrsorozattal harcolta ki a bronzmeccset a római felnőtt Eb-n

Az U23-as budapesti vb-n bravúros ötödik helyet szerző Kecskeméti Krisztiánért (60 kg), a junior Európa- és világbajnoki bronzérmes Váncza Istvánért (67 kg) és a kadét-vb-aranyérmes, junior kontinensbajnok Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk a római felnőtt Európa-bajnokság második, kötöttfogású versenynapján. A srácok szépen küzdöttek, ketten is beverekedték magukat a nyolc közé, Váncza ráadásul tovább küzdhet szerdán a harmadik helyért.

Kitettek magukért az utánpótláskorú birkózók a római felnőtt Európa-bajnokság második, kötöttfogású versenynapján a Pellicone csarnokban (érdekesség, hogy a termet a korábbi birkózó-világszövetség egyik tekintélyes vezetőjéről, Matteo Pelliconéról nevezték el − a szerk.). Öt súlycsoportban három fiatal bizonyíthatott: az U23-as budapesti vb-n bravúros ötödik helyet szerző Kecskeméti Krisztián (60 kg), a junior Európa- és világbajnoki bronzérmes Váncza István (67) és a kadét-vb-aranyérmes, junior kontinensbajnok Szőke Alex (97 kg). Hármuk közül Vánczát lehet leginkább kiemelni, aki bravúrt bravúrra halmozott a versenynapon.

Váncza istván elképesztően menetelt Rómában
Váncza istván elképesztően menetelt Rómában
Krasznai Máté, a hatvanhét kilós súlycsoport első számú embere sérüléssel bajlódik, István megérdemelten indulhat Olaszországban. A legutóbbi év nem úgy sikerült neki, ahogy tervezte, de szépen fejlődik, rengeteget erősödött az alapozó időszakban. Bízom benne. Ne feledjük, okozott már felnőtt-vb-n meglepetést két évvel ezelőtt a fővárosban: az aktuális Eb-győztest maga mögé utasítva lett hetedik” − mondta a kontinenstornát megelőzően a kötöttfogású szövetségi kapitány. Úgy tűnt, hamar véget ér a Ferencvárosi TC sportolójának az Európa-bajnokság: az első meccs első menetében mindössze egy pontra került a technikai tustól (0−7) az ifjúsági olimpiai bajnok azeri, Iszlambek Dadovval szemben... „Folyamatosan fejelt, karmolt, ennek okán megállás nélkül véreztem. A bírók ezért többször félbeszakították a mérkőzést. Nagyon felhúzott... A második menetben elkezdtem hajtani. Passzívnak látták a bírók, leküldték, ahonnan megemeltem, és dobtam. Tovább mentem előre, ő meg hátrált, végül negatív birkózásért további egy pont járt nekem. Oldalra néztem, harmincöt másodperc maradt hátra, nem volt sok időm gondolkozni, támadtam, levittem a földre, ahonnan kiemeltem és még kettőért eldobtam − így nyertem nyolc−hétre” − emlékezett vissza Váncza. Íme az akciók: A tizenhat között az U23-as Európa-bajnok lengyel, Roman Pacurkowski ellen aratott 6−0-ás diadalt, így jöhetett a negyedöntő, ezzel együtt Naszir Abdullajev. Az orosz már túl nagy falatnak bizonyult (0−4), így Váncza a vigaszágban bízhatott. Abdullajev aztán nagy csatában felülmúlta az örmények tavalyi Eb-harmadik helyezettjét, Karen Aszlanjant, így a magyar a vigaszágon folytathatta az erőpróbát. Ott viszont szerda délelőtt két perc sem kellett, hogy a bolgár Dejvid Dimitrovot technikai tussal, 10–0-ra győzze le. Délután a bronzéremért az említett Aszlanjan lesz az ellenfele. „Amikor megláttam a sorsolást, egyből tudtam, hogy kötelező hoznom az első két ütközetet, mert az oroszt a lengyel és az azeri sem tudja megverni. Tehát kiestem volna. Úgy érzem, kihoztam magamból mindent, elkaptam a ritmust. A lehető legtöbbet kell nyújtanom szerdán is, ha dobogóra szeretnék állni! – mondta Váncza a keddi nap után.
Szőke Alex ismét legyőzte Mihail Kadzsaját
Szőke Alex ismét legyőzte Mihail Kadzsaját
Két évvel ezelőtt, a budapesti világbajnokságon Kiss Balázst a szerb Mihail Kadzsaja győzte le a bronzmérkőzésen. A Grúziából honosított versenyző azóta még egy vb-harmadik helyet nyert Nur-Szultanban, ráadásul Eb-ezüstéremmel is büszkélkedhet. Szőke Alex nem sokat vacakolt, kiváló teljesítménnyel, 6−2-es sikerrel kiejtette a klasszist. A négy közé jutásért 1−0-ás előnyből emelhette az U23-as világ- és Európa-bajnok, orosz Alekszander Golovint, de magára ejtette riválisát, aki ezt kihasználva kipörgette őt a meccsből (1−9). Alexnek az Eb-től is búcsúznia kellett, miután az orosz kikapott az elődöntőben a junior-világbajnok olasz Nikoloz Kahelasvilitől (Grúziából honosított birkózó − a szerk.) „Nyilván jobban örültem volna, ha tovább harcolhatok a dobogóért, még ennél is szebb emlék maradna az első felnőtt Eb, amin részt vettem... Kadzsajával már találkoztam a Bundesligában, akkor is én bizonyultam jobbnak. Úgy tűnik, én vagyok a mumusa. Nagy skalpot szereztem, ebből kell erőt merítenem a folytatáshoz. Ami Golovint illeti: talán kicsit elkapkodtam azt a dobást, be tudta fogni a kezem, ebből a helyzetből, ezen a szinten pedig nincs menekvés. Nem volt jobb nálam, inkább csak tapasztaltabb” − értékelt Szőke. Kecskeméti Krisztián a selejtezőben kikapott a finn Aleksi Latvalától, aki a következő körben alulmaradt a grúz Amirja Savadzéval szemben, tehát a kiesett a magyar. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.